Κατοικιδια

Είναι το βάρος του σκύλου μας φυσιολογικό;

Ποιο είναι το «ιδανικό βάρος», πώς θα το εκτιμήσουμε και πώς θα διατήσουμε μια σωστή διατροφική ρουτίνα

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Είναι το βάρος του σκύλου μας φυσιολογικό;
© Justin Aikin / Unsplash

Το ιδανικό βάρος για τον σκύλο σας και η διατροφική ρουτίνα για διατήρηση υγιούς βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους για τον σκύλο μας είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία και τη μακροζωία του. Η παχυσαρκία στους σκύλους είναι ένας πονοκέφαλος και για εμάς τους ιδιοκτήτες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα και μειωμένη ποιότητα ζωής. Αντίθετα, οι σκύλοι που είναι λιποβαρείς μπορεί να υποφέρουν από αδυναμία, κακή ανάπτυξη και άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν το βάρος του σκύλου μας είναι φυσιολογικό;

Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε το βάρος του σκύλου μας;

1. Σωματική Εξέταση

Ένας από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εκτιμήσουμε το βάρος του είναι η σωματική εξέταση στο σπίτι. Ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Αγγίζουμε τα πλευρά: Το άγγιγμα των πλευρών του μπορεί να μας δώσει άμεσα μια ένδειξη για το αν το βάρος του είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Αν τα πλευρά του σκύλου μας είναι δύσκολο να τα ψηλαφίσουμε, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη υπερβολικού βάρους. Αντίθετα, αν τα πλευρά του είναι πολύ εμφανή και εύκολα αισθητά, ο σκύλος μπορεί να είναι λιποβαρής.
  • Ελέγχουμε τη μέση του: Όταν κοιτάζουμε τον σκύλο μας από πάνω, θα πρέπει να υπάρχει μια ορατή καμπύλη μεταξύ των πλευρών και των γοφών του. Αν η μέση του σκύλου είναι ελάχιστα εμφανής ή καθόλου ορατή, αυτό μπορεί να υποδεικνύει παχυσαρκία. Μια εμφανής μέση υποδεικνύει ότι το σκύλος έχει το σωστό σωματικό βάρος.
  • Προφίλ του σώματος: Από την πλαϊνή όψη, η κοιλιά του σκύλου πρέπει να ανεβαίνει από τα πλευρά προς τα πίσω πόδια. Αν η κοιλιά είναι επίπεδη ή κρέμεται, είναι πιθανό ότι ο σκύλος έχει υπερβολικό βάρος.

2. Χρήση Πινάκων Σωματικής Κατάστασης

Οι Πίνακες Σωματικής Κατάστασης (BodyConditionScore - BCS) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως από κτηνιάτρους για την εκτίμηση του σωματικού λίπους και της συνολικής σωματικής κατάστασης του σκύλου μας. Αυτοί οι πίνακες χρησιμοποιούν μια κλίμακα από το 1 έως το 9, όπου το 1 αναφέρεται σε έναν πολύ λιποβαρή σκύλο και το 9 σε έναν παχύσαρκο. Το ιδανικό σκορ για έναν σκύλο βρίσκεται στο 4-5.

3. Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο

Εάν έχουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία για το βάρος του σκύλου μας, μπορούμε πάντα να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας.

Το φυσιολογικό βάρος ενός σκύλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η φυλή, το μέγεθος, η ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Για παράδειγμα, ένας μικρόσωμος σκύλος, όπως το Τσιουάουα, μπορεί να ζυγίζει 1.5-3 κιλά, ενώ ένας μεγάλος σκύλος, όπως το Λαμπραντόρ, μπορεί να ζυγίζει 25-35 κιλά. Ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση στην αύξηση βάρους (ειδικά μετά τη στείρωση), οπότε η τακτική παρακολούθηση και προσοχή στη διατροφή του είναι απαραίτητη.

Διατροφική ρουτίνα για διατήρηση υγιούς βάρους

Επιλέγουμε ποιοτική τροφή
Η διατροφή είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση του υγιούς βάρους του σκύλου μας. Διαλέγουμε μια τροφή υψηλής ποιότητας που είναι σχεδιασμένη να καλύπτει τις θρεπτικές του ανάγκες σας ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή, και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Οι ειδικές κτηνιατρικές δίαιτες μπορεί να είναι απαραίτητες για σκύλους με προβλήματα υγείας, όπως νεφρική νόσο ή διαβήτη (πάντα κατόπιν οδηγιών από τον κτηνίατρο).

Ελέγχουμε τις μερίδες
Το υπερβολικό τάισμα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες παχυσαρκίας στους σκύλους. Πρέπει πάντα να προσέχουμε ότι ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας ως προς την ποσότητα και ότι προσαρμόζουμε τις μερίδες σύμφωνα με τις ανάγκες του σκύλου μας.

Καθιερώνουμε σταθερά γεύματα
Είναι σημαντικό να έχουμε ένα πρόγραμμα στο τάισμα του, την ίδια ώρα κάθε μέρα, για να βοηθήσουμε να ρυθμιστεί ο μεταβολισμός του και να αποφύγουμε τα υπερβολικά τσιμπολογήματα. Η πρακτική του "free feeding" (αφήνοντας φαγητό διαθέσιμο όλη μέρα) μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία όπως και παχυσαρκία, οπότε ιδανικά δεν το επιλέγουμε.

Περιορίζουμε τις λιχουδιές
Οι λιχουδιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων του σκύλου μας. Μπορούμε να επιλέξουμε υγιεινά σνακ, όπως κομμάτια από βραστό κοτόπουλο ή φρούτα και λαχανικά ασφαλή για σκύλους (π.χ. καρότα). Πρέπει να αποφύγουμε τις λιχουδιές υψηλές σε θερμίδες και ζάχαρη.

Ενθαρρύνουμε τη φυσική δραστηριότητα
Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Προγραμματίζουμε καθημερινούς περιπάτους, παιχνίδι ή ακόμα και τρέξιμο, αν το επιτρέπει η φυλή και η ηλικία του σκύλου μας. Η τακτική άσκηση όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση του υγιούς βάρους, αλλά επίσης ενισχύει την καρδιακή υγεία και βελτιώνει την ψυχική ευεξία του.

Η διατήρηση του σκύλου μας σε ένα υγιές βάρος απαιτεί προσοχή τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση του. Τακτική αξιολόγηση της σωματικής του κατάστασης, η επιλογή ποιοτικών τροφών και η σωστή ρύθμιση των μερίδων είναι κλειδιά για την να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένος.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

Adopt an adult dog Υιοθέτησε έναν ενήλικο σκύλο Η ευγνωμοσύνη τους ξεπερνάει κάθε φαντασία. Their gratitude is beyond...

Posted by Μαρία Καπλανέρη Ζωοφιλικό on Wednesday, July 17, 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.