Κατοικιδια

Γιατί ο σκύλος μου μαδάει υπερβολικά και πώς θα το αντιμετωπίσω;

Αποκτήσατε καινούργιο «χαλί» στο σαλόνι σας από τις τρίχες του και ρωτάτε αν είναι φυσιολογικό. Τις περισσότερες φορές είναι και αιτία είναι το «διπλό τρίχωμα».

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί ο σκύλος μου μαδάει υπερβολικά και πώς θα το αντιμετωπίσω;
© Pexels

Ο σκύλος μαδάει υπερβολικά. Πώς το αντιμετωπίζουμε. Τι είναι το διπλό τρίχωμα, ποιες ράτσες το έχουν.

Όλα τα σκυλιά είναι εντυπωσιακά στην εμφάνισή τους, το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Αν σκεφτούμε ότι όλα προέρχονται από τους λύκους, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πόσα διαφορετικά χρώματα, υφές και μήκη τριχώματος έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Όμως μερικές φορές παρατηρείτε ότι το σκυλί σας μαδάει υπερβολικά (αποκτάτε ένα καινούργιο «χαλί» στο σαλόνι σας από τις τρίχες του!) και ρωτάτε αν αυτό είναι φυσιολογικό. Τις περισσότερες φορές είναι και αιτία είναι το «διπλό τρίχωμα».

Είναι ένας όρος που μπορεί να έχετε ακούσει και ίσως αναρωτηθήκατε τι σημαίνει και αν ο δικός σας σκύλος διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Ουσιαστικά, το διπλό τρίχωμα σημαίνει ότι ο σκύλος έχει δύο στρώματα τριχών. Το πρώτο στρώμα αποτελείται από μακρύτερες «κύριες» ή «προστατευτικές» τρίχες, που προστατεύουν το δέρμα από τραυματισμούς και απωθούν το νερό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν στο τρίχωμα το χαρακτηριστικό χρώμα και μοτίβο του. Το δεύτερο στρώμα, γνωστό και ως «υπόστρωμα», αποτελείται από κοντύτερες, μαλακότερες και πιο πυκνές τρίχες που παρέχουν μόνωση και προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

Παρά το γεγονός ότι συχνά συνδέουμε το διπλό τρίχωμα με μακρύτριχες φυλές όπως τα σκυλιά Νέας Γης, στην πραγματικότητα το χαρακτηριστικό αυτό δεν έχει να κάνει με το μήκος του τριχώματος. Ακόμα και κοντότριχοι σκύλοι μπορεί να έχουν διπλό τρίχωμα, το οποίο εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς ανάλογα με τη φυλή.

Το διπλό τρίχωμα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους, καθιστώντας τα πιο ανεκτικά στο ψύχος. Αρκετές φυλές σκύλων διαθέτουν διπλό τρίχωμα, όπως τα Ακίτα, Τσόου Τσόου, Σκύλος Νέας Γης, Γερμανικός Ποιμενικός, Μεγάλος Πυρηναίος, Χάσκι, Λαμπραντόρ, Κόργκι όπως και τα Παγκ.

Εάν έχουμε σκύλο με διπλό τρίχωμα ή σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του, ειδικά όσον αφορά τη φροντίδα του για να διατηρούμε το τρίχωμά του υγιές και καθαρό.

Οι σκύλοι λοιπόν με διπλό τρίχωμα μαδάνε περισσότερο από τους σκύλους με απλό τρίχωμα, ειδικά κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν το τρίχωμά τους αρχίζει να αλλάζει. Αυτή η απώλεια τριχών είναι, όπως είπαμε, απολύτως φυσιολογική και απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του τριχώματος και του δέρματος τους.

Έτσι, εάν ο σκύλος μας μαδάει πολύ ή έχει διπλό τρίχωμα, το τακτικό βούρτσισμα είναι απαραίτητο και συνιστάται να βουρτσίζουμε τον σκύλο μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να αποφεύγονται οι κόμποι. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, περίοδο του έντονου μαδήματος, η συχνότητα του βουρτσίσματος πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Επίσης, το μπάνιο πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή και συχνότερα αν το κρίνετε απαραίτητο, χρησιμοποιώντας σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένα για σκύλους, ώστε να διατηρείται η υγρασία και η υγεία του δέρματος και του τριχώματος.

Η καλή διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του τριχώματος του σκύλου. Βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία του δέρματος και του τριχώματος. Αν όμως παρ' όλα αυτά μαδάει υπερβολικά, εκτός από την καλή διατροφή και τη συχνή περιποίηση, μπορεί να είναι απαραίτητο να ζητήσουμε τη γνώμη ενός κτηνιάτρου για να αποκλείσουμε πιθανά προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες ή δερματικές παθήσεις.

Με τη σωστή φροντίδα και προσοχή, οι σκύλοι με διπλό τρίχωμα μπορούν να διατηρούνται υγιείς, άνετοι και όμορφοι, προστατεύοντας παράλληλα το σώμα τους από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

ΣΟΥΚΙ Ψάχναμε ένα όνομα που να συνδυάζει το πόσο γλυκιά είναι με το πόσο αλήτισσα μπορεί να γίνει. Αρχικά είναι παιδί...

Posted by ZΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ -ILIOUPOLIS ANIMAL WELFARE UNION on Thursday, December 7, 2023

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.