Κατοικιδια

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής σε σκύλους και γάτες

Τα πράγματα που οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν για να αυξήσουν τις πιθανότητες τα κατοικίδιά τους να ζήσουν περισσότερο

Αναστασία Στουπάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παράγοντες που καθορίζουν τη διάρκεια ζωής σε σκύλους και γάτες - Με ποιους τρόπους μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζήσουν περισσότερα χρόνια;

Οι γάτες και οι σκύλοι είναι δύο από τα πιο αγαπημένα κατοικίδια στον κόσμο, αλλά δυστυχώς με μικρότερη διάρκεια ζωής απ’ ότι εμείς. Οι γάτες συνήθως ζουν κατά μέσο όρο 15 χρόνια, ενώ οι σκύλοι ζουν περίπου 10-12 χρόνια. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη διαφορά δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι παράγοντες όπως η γενετική, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία των αγαπημένων κατοικιδίων μας.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής των γατιών και των σκύλων

Ενώ δεν υπάρχουν σίγουρες απαντήσεις, ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής ενός κατοικιδίου. Η γενετική είναι ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως, αλλά υπάρχουν πράγματα που οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν για να αυξήσουν τις πιθανότητες τα κατοικίδιά τους να ζήσουν περισσότερο. 

Μέγεθος

Το μέγεθος φαίνεται να παίζει ρόλο στη διάρκεια ζωής ενός σκύλου. Οι μικρόσωμες φυλές τείνουν να ζουν περισσότερο από τις μεγάλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μικρότεροι σκύλοι, όπως οι Τσιουάουα και τα Σιχ Τσου, θα μπορούσαν να ζήσουν σχεδόν όσο μια γάτα. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες φυλές, όπως οι Μεγάλοι Δανοί, ζουν λιγότερο, πιθανώς λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Επιλεκτική Αναπαραγωγή

Η επιλεκτική αναπαραγωγή έχει επηρεάσει σημαντικά τους σκύλους, οδηγώντας σε μεγάλη ποικιλία φυλών με διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά. Αυτή η ποικιλία, όμως, έχει οδηγήσει και σε αύξηση των γενετικών προβλημάτων, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ζωής τους. Για παράδειγμα, οι φυλές με πλακουτσωτά μουσούδια, όπως τα Παγκ και τα Γαλλικά Μπουλντόγκ, συχνά υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν υποστεί τόσο έντονη επιλεκτική αναπαραγωγή, και αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους.

Εσωτερικοί και Εξωτερικοί Χώροι

Οι περισσότερες γάτες είναι ζουν μέσα στο σπίτι, κάτι που τις προστατεύει από πολλούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι. Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε ασθένειες ή να εμπλακούν σε ατυχήματα. Αντίθετα, οι σκύλοι, που χρειάζονται καθημερινή άσκηση, εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους όταν βγαίνουν έξω, όπως ασθένειες ή τραυματισμούς.

Κοινωνικότητα

Οι σκύλοι είναι γενικά πιο κοινωνικοί από τις γάτες και αυτή η κοινωνικότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε μολυσματικές ασθένειες. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που παίζει συχνά με άλλα ζώα στο πάρκο πιθανόν εκτίθεται σε ιώσεις και λοιμώξεις. Οι γάτες, από την άλλη, είναι συνήθως πιο ανεξάρτητες και λιγότερο κοινωνικές, κάτι που μπορεί να τις προστατεύει από την έκθεση σε αυτές.

Πώς να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής του σκύλου μας

Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως πόσο καιρό θα ζήσει ο σκύλος μας, μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή φροντίζοντας τον σωστά. Η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η νοητική διέγερση είναι απαραίτητες για την μακροζωία του σκύλου μας. 

Επιπλέον, η προληπτική φροντίδα, όπως τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, εμβολιασμοί και προληπτικά μέτρα κατά των παρασίτων, μπορεί να συμβάλλουν. 

Μην ξεχνάμε όμως πως το παραπάνω άρθρο αναφέρεται στα δεσποζόμενα ζώα. 

Τα αδέσποτα ζώα, αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους που μειώνουν τη διάρκεια ζωής τους σε σύγκριση με αυτά που ζουν σε ένα σπίτι. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν την έλλειψη πρόσβασης σε φαγητό και καθαρό νερό, την έκθεση σε ασθένειες, την απουσία ιατρικής φροντίδας, τους τραυματισμούς από ατυχήματα, και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Διάρκεια ζωής των αδέσποτων σκύλων

Οι αδέσποτοι σκύλοι ζουν συνήθως πολύ λιγότερο από τους δεσποζόμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μέση διάρκεια ζωής ενός αδέσποτου σκύλου είναι περίπου 3 έως 5 χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις, αν βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον με τακτική φροντίδα, ενδέχεται να ζήσουν λίγο περισσότερο, αλλά σπάνια ξεπερνούν τα 7-8 χρόνια.

Διάρκεια ζωής των αδέσποτων γατιών

Οι αδέσποτες γάτες επίσης αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους και η διάρκεια ζωής τους είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις γάτες που ζουν σε σπίτι. Η μέση διάρκεια ζωής μιας αδέσποτης γάτας είναι περίπου 2 έως 5 χρόνια. Ωστόσο, αν καταφέρουν να επιβιώσουν από τους πρώτους κινδύνους της ζωής τους και βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον, μπορεί να ζήσουν έως και 8-10 χρόνια.

Οι αριθμοί αυτοί τονίζουν τη σημασία της προστασίας και φροντίδας των αδέσποτων ζώων, είτε μέσω της παροχής καταφυγίου και κτηνιατρικής περίθαλψης είτε μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, ώστε να τους προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής! 

Μην ξεχνάμε πως εκτός από την ποσότητα ακόμα πιο σημαντικό ρόλο έχει η ποιότητα ζωής κάθε ζώου!

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.