Κατοικιδια

Γιατί η μύτη του σκύλου μας είναι ξηρή και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Η μύτη του σκύλου μας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα όργανα

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί η μύτη του σκύλου μας είναι ξηρή και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
© Unsplash

Η ξηρή μύτη στους σκύλους - Από τι προκαλείται και σε ποιες περιπτώσεις συνετρέχουν λόγοι ανησυχίας

Η μύτη του σκύλου μας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα όργανα του καθώς τα σκυλιά «βλέπουν» τον κόσμο μέσω της όσφρησης. Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια υποδοχείς οσμής, η μύτη του είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από τη δική μας. Η υγρή μύτη τον βοηθάει να συλλαμβάνει περισσότερα μόρια για την όσφρησή του αλλά και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του, μέσω της εξάτμισης υγρασίας, όπως κάνει με το λαχάνιασμα αλλά και από τις πατούσες του. Όμως, τι συμβαίνει όταν η μύτη του γίνεται ξηρή;

Γιατί ο σκύλος μας έχει ξηρή μύτη και η σημασία του

Μια ξηρή μύτη μπορεί να είναι φυσιολογική και να μην υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος μας ξυπνήσει από τον υπνάκο του, είναι πιθανό η μύτη του να είναι ξηρή επειδή δεν την έχει γλείψει για αρκετή ώρα. Αυτή η ξηρότητα είναι προσωρινή και η μύτη του θα επανέλθει στην κανονική της μορφή μετά από λίγα λεπτά.

Αν ο σκύλος μας ανήκει σε μια βραχυκεφαλική φυλή, όπως το Πάγκ, το Μπόστον Τεριέ ή το Μπόξερ, η ξηρή μύτη είναι συχνό φαινόμενο λόγω της μορφολογίας τους. Οι σκύλοι αυτοί δυσκολεύονται να γλείφουν τη μύτη τους λόγω του μικρού μήκους του ρύγχους τους, με αποτέλεσμα να ξηραίνεται. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε εκτός αν παρατηρήσουμε και άλλα συμπτώματα όπως να δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Η ξηρή μύτη μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Αν το σπίτι μας είναι ξηρό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων, η μύτη του σκύλου μας μπορεί να ξηραθεί.

Ο καιρός έχει παρόμοια επίδραση στους ανθρώπους όπως και στα ζώα. Μια ξηρή μύτη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της παραμονής του σε εξωτερικό χώρο χωρίς να έχει πιει όσο νερό θα έπρεπε.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Μερικές φορές η ξηρή μύτη μπορεί να είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Αν ο σκύλος μας δεν πίνει αρκετό νερό ή αν έχει χάσει υγρά λόγω διάρροιας ή εμετού, η μύτη του μπορεί να γίνει ξηρή και ζέστη. Βεβαιωνόμαστε ότι έχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό και παρακολουθούμε για άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος ή τα ξηρά ούλα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ξηρή μύτη μπορεί να οφείλεται σε κάποια σοβαρότερη κατάσταση, όπως σε πυρετό, σε ηλιακό έγκαυμα ή ακόμα και σε αυτοάνοση ασθένεια. Εάν η ξηρή μύτη συνοδεύεται από συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, λήθαργο, ερυθρότητα ή πληγές, είναι σημαντικό να επισκεφθούμε τον κτηνίατρό μας.

Ας μην ξεχνάμε, η μύτη είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην καθημερινότητα του σκύλου μας γι’ αυτο μπορεί μια ξηρή μύτη να μην είναι πάντα λόγος ανησυχίας, ωστόσο καλό είναι να παρακολουθούμε την υγεία του σκύλου μας και να τηλεφωνήσουμε στον κτηνίατρό του αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε ανησυχητικό σύμπτωμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.