Κατοικιδια

Ευφυής παπαγάλος πέτυχε ρεκόρ Γκίνες - Κατονόμασε 12 αντικείμενα σε 3 λεπτά

Ο Απόλο έχει τη νοημοσύνη ενός νηπίου, αλλά και 2.8 εκατομμύρια followers στο TikTok

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παπαγάλος πέτυχε ρεκόρ Γκίνες χάρη στην ευφυΐα του - Ο Απόλο κατονόμασε με επιτυχία 12 αντικείμενα σε μόλις 3 λεπτά - Το πανέξυπνο πτηνό έγινε viral στο TikTok.

Ένας παπαγάλος που έγινε viral στο TikTok απέδειξε την ευφυΐα του επιτυγχάνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα αντικείμενα που αναγνωρίζονται από έναν εκπρόσωπο του είδους του σε τρία λεπτά.

Ο τετράχρονος Απόλο, ένας αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος από το Σαιντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα, εξασφάλισε το ρεκόρ αφού αναγνώρισε με επιτυχία 12 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα τουβλάκι, ένα βιβλίο, μια πέτρα και μια κάλτσα.

Ο αφρικανικός παπαγάλος Απόλο και τα πειστήρια της ευφυΐας του από τα ρεκόρ Γκίνες © Guinness World Records

O έξυπνος παπαγάλος που γίνεται viral στο TikTok πετυχαίνει ρεκόρ Γκίνες

Οι «περήφανοι γονείς» του, ο Ντάλτον και η Βικτόρια Μέισον, αμφότεροι 25 ετών και δημιουργοί περιεχομένου, ελπίζουν ότι το επίτευγμα αναδεικνύει τη «φυσική νοημοσύνη» των ζώων, η οποία μερικές φορές μπορεί να περνά απαρατήρητη.

«Αποστολή μας είναι να διαδώσουμε την ευαισθητοποίηση για τη φυσική νοημοσύνη που βρίσκεται στα ζώα. Ελπίζουμε ότι ο τίτλος μας μπορεί να αλλάξει το νόημα που κρύβεται πίσω από τη φράση "μυαλό πουλιού"», δήλωσε το ζευγάρι.

Το ζευγάρι είδε για πρώτη φορά τον Απόλο τον Δεκέμβριο του 2020 σε ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων και δήλωσε ότι ήξερε ότι θα γινόταν μέλος της οικογένειας.

Αρκετοί φαίνεται να ενδιαφέρονται για τα καμώματα του Απόλο, καθώς διαθέτει περίπου 2,8 εκατομμύρια followers στο TikTok και 1,37 εκατομμύρια followers στο YouTube, μέσω του λογαριασμού Apollo and Frens και στις δύο πλατφόρμες.

«Δεν υπάρχει όριο στο τι ελπίζουμε ότι θα μάθει ο Απόλλο»

Οι φροντιστές του παπαγάλου προσπαθούν να κρατούν τον Απόλο όσο το δυνατόν πιο ενεργό μέσω εκπαιδευτικών συνεδριών ή δίνοντάς του την αγαπημένη του λιχουδιά, τα φιστίκια, ενώ δήλωσαν ότι έχουν εμπνευστεί από τη μέθοδο της ψυχολόγου ζώων Αϊρίν Πέπερμπεργκ, την οποία είδαν να εργάζεται με έναν αφρικανικό γκρίζο παπαγάλο που ονομάζεται Άλεξ.

Η μέθοδος περιελάμβανε δύο εκπαιδευτές: Έναν που έδινε οδηγίες και έναν που υποδείκνυε σωστές και λανθασμένες απαντήσεις και λειτουργούσε ως αντίπαλος του Άλεξ για την προσοχή του εκπαιδευτή.

Ο Άλεξ επέδειξε υψηλό επίπεδο νοημοσύνης και η δρ. Πέπερμπεργκ έδειξε ότι οι επικοινωνιακές δεξιότητες ενός παπαγάλου είναι ικανές να υπερβούν τη μίμηση των ήχων.

Ο Απόλο έδειξε με τη σειρά του την εγκεφαλική του δύναμη, με τους ιδιοκτήτες του να λένε: «Μόλις άρχισε να μαθαίνει τις πρώτες ονομασίες αντικειμένων, τα χρώματα και τα υλικά, ξέραμε ότι θα μπορούσε να επιτύχει πολλά από τα απίστευτα πράγματα που έκανε ο Άλεξ και ενδεχομένως πολύ περισσότερα.

»Πραγματικά δεν υπάρχει όριο στο τι ελπίζουμε ότι θα μάθει ο Απόλλο».

Η Βικτόρια και ο Ντάλτον κάνουν ό,τι μπορούν για να επικοινωνήσουν με τον Απόλο όπως θα έκαναν με ένα ανθρώπινο παιδί.

Ο ταλαντούχος παπαγάλος «λαμβάνει εκπαίδευση σε προσχολικό επίπεδο στο σπίτι», με συνεδρίες που τον κρατούν απασχολημένο, και συχνά μοιράζεται το παιχνίδι του με τις αδελφές του, Σολέιγ και Οφίλια.

Όταν δεν μελετά ή δεν εκπαιδεύεται, ο Απόλλο λατρεύει επίσης να περνάει τα πρωινά του παίζοντας με τα παιχνίδια του, μέχρι να έρθει η ώρα για ένα επάξια κερδισμένο γεύμα.

(Πηγή: PA media, Guinness World Records)