Κατοικιδια

Γιατί κρύβεται η γάτα μου;

Την επόμενη φορά που δεν θα μπορείτε να τη βρείτε στο σπίτι, μην ανησυχήσετε καθώς ακολουθεί πιστά το ένστικτό της. Σε καμία περίπτωση, όμως δεν εφησυχάζετε.

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί κρύβεται η γάτα μου;
© Pexels

Η γάτα σας κρύβεται και απομονώνεται στο σπίτι; Δείτε γιατί

Η γάτα είναι ένα πλάσμα γεμάτο μυστήριο και γοητεία και η συμπεριφορά της συχνά προκαλεί ερωτήματα σε εμάς τους ιδιοκτήτες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα και περίεργα χαρακτηριστικά των αιλουροειδών είναι η τάση τους να κρύβονται. Αν και μπορεί να μας αγχώνει όταν η γάτα μας εξαφανίζεται σε σκοτεινές γωνιές του σπιτιού, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά, οι οποίοι συνδέονται με τα φυσικά ένστικτα και τις συνήθειές της από τους μακρινούς της προγόνους.

Οι 6 πιθανοί λόγοι που κρύβονται οι γάτες

  1. Ντροπαλή
    Όταν μια γάτα αισθάνεται ανασφάλεια, η ενστικτώδης αντίδρασή της είναι να κρυφτεί. Αυτή η φυσική αντίδραση επιτρέπει στα αιλουροειδή να αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα. Σχεδόν όλες οι γάτες, όταν τις φέρνουμε για πρώτη φορά στο σπίτι, είναι «ντροπαλές». Γι' αυτό πρέπει να της δώσουμε αρκετό χρόνο για να συνηθίσει το νέο της περιβάλλον. Έτσι, θα νιώσει αυτοπεποίθηση και άνεση για να βγει από την κρυψώνα της στον δικό της χρόνο.
  2. Ύπνος
    Όταν έρχεται η ώρα για έναν υπνάκο, ο αγαπημένος μας αίλουρος ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Προσπαθεί να κρυφτεί σε ένα ασφαλές και άνετο σημείο όπου μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να την ενοχλήσει κανείς. Αυτή η συνήθεια να κρύβεται πριν κοιμηθεί προέρχεται από το ένστικτό της να παραμένει ασφαλής. Οι πρόγονοί της στην άγρια φύση συνήθιζαν να το κάνουν αυτό για να παραμένουν προστατευμένοι από τους εχθρούς όσο απολάμβαναν τη σιέστα τους.
  3. Παιχνίδι
    Η γάτα είναι φυσικός κυνηγός και το κυνήγι της το κάνει κυρίως μέσω της καταδίωξης. Έτσι, όταν δούμε τη γάτα μας να κρύβεται και στη συνέχεια να πετάγεται προς το μέρος μας ή προς κάποιο άλλο κατοικίδιό μας, σημαίνει πως έχει όρεξη για παιχνίδι. Αν θέλουμε, μπορούμε να της αγοράσουμε ένα ονυχοδρόμιο με διαφορετικά επίπεδα και κουτιά για να μπορεί να κρύβεται και να κάνει το καθημερινό της πεντικιούρ. Αυτό θα την απασχολήσει αποτελεσματικά και θα την κρατήσει μακριά από τη, δυστυχώς αναπόφευκτη, καταστροφή του καναπέ μας!
  4. Άγχος αποχωρισμού
    Όλοι θεωρούμε πως η γάτα είναι ανεξάρτητη, αλλά μήπως δεν είναι και τόσο πολύ τελικά; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση καθώς οι γάτες είναι κατά βάση κοινωνικά ζώα που δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς (κι ας θέλουν πού και πού την ησυχία τους). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να βιώσουν το άγχος αποχωρισμού όταν φεύγουμε από το σπίτι. Έτσι, αν εξαφανίζεται όταν πρόκειται να φύγουμε, μπορεί απλώς να είναι αγχωμένη και να μην θέλει να μείνει μακριά μας.
  5. Αδιαθεσία
    Αν η κατά τα άλλα κοινωνική γάτα μας αρχίσει ξαφνικά να κρύβεται, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν αισθάνεται άρρωστη, είναι πιθανό να περάσει περισσότερο χρόνο στην κρυψώνα της μέχρι να νιώσει καλύτερα. Αν δούμε ότι παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά, πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας άμεσα.
  6. Κυνήγι
    Όταν μια γάτα κυνηγάει το θήραμά της, μπορεί να κρύβεται για να μείνει απαρατήρητη. Αυτό τη βοηθά να αυξήσει τις πιθανότητες να πιάσει το θήραμά της απροετοίμαστο. Κατά το κυνήγι στη φύση θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από έναν θάμνο ή έναν βράχο. Στο σπίτι μας, θα μπορούσε να είναι πίσω από τον καναπέ ή κάτω από το τραπέζι. Όπως και να έχει, το να κρύβεται αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κυνηγιού της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γάτα μας λατρεύει να περνάει χρόνο σε μικρούς χώρους και συχνά ψάχνει αρκετά μέχρι να βρει την τέλεια κρυψώνα. Έτσι, την επόμενη φορά που δεν θα μπορείτε να τη βρείτε στο σαλόνι σας, κατ’ αρχάς μην ανησυχήσετε, καθώς ακολουθεί πιστά το ένστικτό της. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εφησυχάζετε, ειδικά αν έχετε την υποψία ότι μπορεί να το έχει σκάσει από το σπίτι!

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

🆘🆘🆘 Εκκληση για φιλοξενίες 7 κουταβακια σε γειτονιά των Μεγάρων είναι ανεπιθύμητα 😭 Στην κυριολεξία στο ΔΡΟΜΟ...

Posted by Μαρία Καπλανέρη Ζωοφιλικό on Tuesday, July 23, 2024

ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ 💙 Τα 3 πανεμορφα αγοράκια μας, 8 εβδομάδων πλέον ψαχνουν τις παντοτινές τους οικογένειες. Θα φτάσουν 20-25...

Posted by Anastasia St on Saturday, July 6, 2024

Αυτό το τρυφερό πλασματάκι θέλει να ταξιδέψει κ να βρει το παντοτινό του σπίτι. Είναι κοριτσάκι 4 εβδομάδων. Βρέθηκε...

Posted by Anastasia St on Tuesday, July 9, 2024

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.