Κατοικιδια

Μήπως η γάτα σου έχει κορωνοϊό;

Πώς εμφανίζεται η FIP, ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα αιλουροειδών (FIP), πόσο επικίνδυνη είναι και πώς θα προστατεύσουμε τη γάτα μας

Όπως εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν μπορούμε να τους το μεταδώσουμε ή να μας το μεταδώσουν, οι κορωνοϊοί στις γάτες δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς των ανθρώπων.

Στις γάτες υπάρχουν δύο κύρια είδη κορωνοϊού: ο εντερικός κορωνοϊός (FeCV) και ο ιός της λοιμώδους περιτονίτιδας (FIPV)

Το στέλεχος του κορωνοϊού των αιλουροειδών που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση και ονομάζεται εντερικός κορωνοϊός της γάτας (FeCV). Οι γάτες που έχουν μολυνθεί από τον FeCV συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά την αρχική λοίμωξη, αλλά μπορεί περιστασιακά να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα όπως φτέρνισμα, υγρά μάτια, ρινικές εκκρίσεις και διάρροια, από τα οποία αναρρώνουν από μόνες τους.

Σε περίπου 10% των γατιών που έχουν μολυνθεί με FeCV, μία ή περισσότερες μεταλλάξεις του ιού μπορεί να μεταβάλλουν τη βιολογική του συμπεριφορά και η γάτα να παρουσιάσει έντονη φλεγμονώδη αντίδραση κυρίως στην κοιλιά, στα νεφρά ή στον εγκέφαλο. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του οργανισμού και του ιού είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της λοιμώδους περιτονίτιδας των αιλουροειδών (FIP), ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φλεγμονές ή ακόμη και θάνατο.

Πώς εμφανίζεται η FIP και ποια είναι τα συμπτώματά της

Η FIP μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές:

  1. Υγρή μορφή: Προκαλεί συσσώρευση υγρού στην κοιλιά και το θώρακα, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κοιλιακής περιφέρειας και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πίεσης στους πνεύμονες.
  2. Ξηρή μορφή: Προκαλεί φλεγμονές σε διάφορα όργανα όπως το ήπαρ και η σπλήνα και μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας επιληπτικές κρίσεις και ασυντόνιστες κινήσεις. Η ξηρή μορφή εξελίσσεται πιο αργά και μπορεί να έχει ποικιλία συμπτωμάτων ανάλογα με τα όργανα που προσβάλει.

Κοινά συμπτώματα και στις δύο μορφές

  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Κατάθλιψη
  • Πυρετός

Μπορεί η γάτα μου να εξεταστεί για FIP;

Προς το παρόν δεν υπάρχει εξέταση για τη διάγνωση σε θετικό και αρνητικό αποτέλεσμα της FIP. Αν και μπορούν να μετρηθούν τα επίπεδα αντισωμάτων, δεν μπορεί να γίνει οριστική διάκριση μεταξύ της έκθεσης στον FeCV και στον FIPV. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει μόνο ότι η γάτα είχε προηγούμενη έκθεση στον κορωνοϊό, αλλά όχι απαραίτητα στον FIPV. Οι κτηνίατροι συνήθως βασίζονται σε ένα συνδυασμό ιστορικού, κλινικής εξέτασης και εργαστηριακών αναλύσεων.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η FIP;

Μέχρι πρόσφατα η FIP θεωρούταν μη θεραπεύσιμη και σχεδόν πάντα θανατηφόρα ασθένεια. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε  στην αγορά ένα αντιιικό φάρμακο για τη θεραπεία της FIP, το GS-441524. Αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή για τις γάτες που έχουν διαγνωστεί. Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ ο FeCV είναι αρκετά μεταδοτικός και μεταδίδεται με τα κόπρανα και το σάλιο των μολυσμένων γατιών, η FIP θεωρείται ότι αναπτύσσεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις και αφού το ζώο μολυνθεί με FeCV και ο ιός υποστεί μεταλλάξεις για να γίνει FIPV (ο ίδιος ο FIPV δεν έχει αποδειχθεί ότι περνάει στα κόπρανα ή σε άλλες εκκρίσεις).

Μπορεί να προστατευθεί η γάτα μου;

Η υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της μόλυνσης από FeCV. Όπως εμείς πρέπει να απολυμαίνουμε τα χέρια και τον χώρο μας λόγω του COVID-19, έτσι και για τη γάτα μας πρέπει να αλλάζουμε τακτικά την άμμο της και να πλένουμε καλά τα μπολ της τροφής και του νερού. Μην ξεχνάμε τη «χρήση μάσκας». Όπου η μάσκα μεταφράζεται ως η μη επαφή με μολυσμένα ζώα. Το πιο αποτελεσματικό δηλαδή μέτρο είναι να μην φέρνουμε σε επαφή τα ζώα μας με αυτά που ήδη νοσούν! Ας μην ξεχνάμε ότι η FIP είναι μια σοβαρή ασθένεια που χρειάζεται προσοχή και κατάλληλη θεραπεία. Με την σωστή υγιεινή και την έγκαιρη διάγνωση, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το αγαπημένο μας τετράποδο για να παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο στην αγκαλιά μας!

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.