- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί παθαίνουν υπογλυκαιμία τα κουτάβια και οι μικρόσωμες φυλές;
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα
Η υπογλυκαιμία στα κουτάβια και τις μικρόσωμες φυλές - Τα αίτια, τα συμπτώματα και οι τρόποι πρόληψης
Όταν υιοθέτησα τη μικρή μου (Chihuahua) με ενημέρωσαν πως είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να κάνει υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Στο παρελθόν είχα άλλο μικρόσωμο σκυλάκι το οποίο όταν έφτασε 15 ετών, ξεκίνησε τα παθαίνει επιληπτικές κρίσεις. Η αλήθεια είναι πως ήξερα ποια είναι τα σημάδια αυτών αλλά και πάλι όταν έφτασε η στιγμή που η μικρή έπαθε υπογλυκαιμικό επεισόδιο τα σημάδια έμοιαζαν αρκετά με αυτά της επιληψίας. Ξαφνικά, χωρίς να το περιμένω, πανικοβλήθηκε και έμοιαζε τελείως αποπροσανατολισμένη. Στη συνέχεια ξεκίνησε να έχει σπασμούς και απώλεια συνείδησης. Για λίγα δευτερόλεπτα πάγωσα. Ήξερα όμως ότι πρόκειται για υπογλυκαιμία και έπρεπε να της δώσω πολύ γρήγορα λίγο μέλι (ή μια ειδική πάστα που πουλάνε στα petshop). Της άνοιξα το στόμα και απαλά το έτριψα στα ούλα της. Σιγά σιγά ξεκίνησε να συνέρχεται και μετά από λίγο ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Συνέχισε να παίζει και έφαγε κανονικά σαν σωστή λιχούδο!
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι η υπογλυκαιμία, τα συμπτώματα της και πως μπορούμε να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε.
Η υπογλυκαιμία (χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα κουτάβια και στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Μπορεί να είναι και επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετωπίσης της υπογλυκαιμίας στα κουτάβια
Ποια είναι όμως τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της;
Αίτια
- Μεταβολισμός: Δεν έχουν σταθερό μεταβολισμό και έτσι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης τους
- Μη επαρκής πρόσληψη τροφής: Τα κουτάβια και οι μικρόσωμες φυλές έχουν υψηλότερες ενεργειακές ανάγκες και χρειάζονται συχνά και μικρά γεύματα.
- Στρες: Το στρες μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης.
- Αρρώστιες: Ορισμένες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται τη γλυκόζη.
- Παράλειψη γευμάτων: Η παράλειψη γευμάτων ή το καθυστερημένο τάισμα μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.
Συμπτώματα
- Λήθαργος ή αδυναμία
- Τρόμος ή σπασμοί
- Απώλεια όρεξης
- Επιληπτικές κρίσεις
- Αποπροσανατολισμός
- Απώλεια συνείδησης
Θεραπεία
- Άμεση παρέμβαση: Αν το κουτάβι μας παρουσιάσει συμπτώματα υπογλυκαιμίας, μπορούμε να του δώσουμε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης ή μελιού στο στόμα για να αυξήσουμε γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου.
- Συχνά γεύματα: ταΐζουμε το κουτάβι μας με μικρά, συχνά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
- Επίσκεψη στον κτηνίατρο: Είναι σημαντικό να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο μας και να του περιγράψουμε τα συμπτώματα. Ακόμα και αν τον έχουμε βγάλει κάποιο βίντεο μπορεί να βοηθήσει στο να αναγνωριστούν τα σημάδια.
Πρόληψη
Η πρόληψη θα μπορούσαμε να πούμε πως πιο πολύ μοιάζει με τη θεραπεία. Τα συχνά και μικρά γεύματα όπως και ένα ήρεμο χωρίς στρες περιβάλλον μπορούν να βοηθούν αποτελεσματικά.
Η υπογλυκαιμία στα κουτάβια και στις μικρόσωμες φυλές σκύλων μπορεί συχνά να διορθωθεί καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της υπογλυκαιμίας.
Περιπτώσεις όπου η υπογλυκαιμία διορθώνεται:
- Ανάπτυξη και ωρίμανση του μεταβολισμού: Καθώς τα κουτάβια μεγαλώνουν, ο μεταβολισμός τους σταθεροποιείται και γίνονται πιο ικανά να διατηρούν σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
- Βελτίωση διατροφικών συνηθειών: Με τη σωστή διατροφή και τα συχνά γεύματα, τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν ένα πιο σταθερό ενεργειακό ισοζύγιο.
- Αντοχή στο στρες: Τα ενήλικα σκυλιά συχνά αναπτύσσουν καλύτερη αντοχή στο στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
Περιπτώσεις όπου η υπογλυκαιμία μπορεί να παραμείνει:
- Χρόνιες παθήσεις: Αν η υπογλυκαιμία προκαλείται από υποκείμενες χρόνιες παθήσεις όπως ενδοκρινολογικά προβλήματα ή ηπατικά νοσήματα.
- Γενετικοί παράγοντες: Ορισμένες μικρόσωμες φυλές έχουν γενετική προδιάθεση για υπογλυκαιμία, κάτι που μπορεί να απαιτεί συνεχή προσοχή ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους.
- Ελλιπής διαχείριση της διατροφής: Εάν οι διατροφικές συνήθειες του σκύλου μας δεν είναι οι κατάλληλες, ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας μπορεί να παραμείνει.
Πιο επιρρεπείς μικρόσωμες φυλές:
- Chihuahua
- Yorkshire Terrier
- Toy Poodle
- Pomeranian
- Maltese
- Papillon
- Shih Tzu
Αν ο σκύλος μας ανήκει σε μια από αυτές τις φυλές ή σε άλλη μικρόσωμη φυλή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια της υπογλυκαιμίας και να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε άμεσα εάν εμφανιστούν συμπτώματα. Η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστή φροντίδα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την διαχείριση αυτης.
Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι
Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.