Κατοικιδια

10 κατοικίδια που έχουν κάνει καριέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ και τον Λευκό Οίκο

Πώς «μπήκαν στην πολιτική», από πού κρατάει η σκούφια τους και τι έκαναν στους προκατόχους τους

A.V. Team
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μερικά κατοικίδια έχουν κάνει καριέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ και τον Λευκό Οίκο. Ας δούμε 10 περιπτώσεις που έχουν μείνει στην ιστορία για διαφορετικούς λόγους

Η Βρετανία δεν έχει μόνο νέο πρωθυπουργό, αλλά και νέο πρωθυπουργικό κατοικίδιο. Ο Larry, που έχει δει πολλούς ενοίκους της Ντάουνινγκ Στριτ να μπαίνουν και να βγαίνουν (οι τελευταίοι από αυτούς άρον άρον) στην πρωθυπουργική κατοικία, είδε να εμφανίζεται και μια νέα γάτα στη γειτονιά. 

Πρόκειται για το κατοικίδιο του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Είναι σαφές ότι τον Larry δεν τον κουνάει τίποτα -κατέχει το «χαρτοφυλάκιο» του Αρχικυνηγού Ποντικών στο Υπουργικό Συμβούλιο από το 2011- αλλά ίσως θα χρειαστεί να συγκατοικήσει με τον Jojo.

Ήδη, ο βρετανικός Τύπος έχει αφιερώσει εκτενή άρθρα για το κατά πόσο ο Larry και ο Jojo θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, αν αυτό είναι το τέλος της κυριαρχίας του Larry στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ή αν ο Jojo θα κάνει ένα σύντομο πέρασμα και θα… αποσυρθεί σε κάποια εξοχική κατοικία, όπως έχει συμβεί και σε άλλες γάτες που επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εδραιωθούν στα ανώτατα αξιώματα της Βρετανίας.

Τα κατοικίδια τόσο στην Ντάουνινγκ Στριτ όσο και στον Λευκό Οίκο είναι μια ολόκληρη ιστορία από μόνα τους. Κι αν οι Βρετανοί πρωθυπουργοί επιλέγουν γάτες -άλλωστε η θέση είναι για Chief Mouser (Αρχικυνηγό Ποντικών) και υπό αυτήν την έννοια έχουν… τα βασικά προσόντα-, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επιλογές δεν είναι πάντα τόσο κλασικές. Αν και τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν δείξει μια προτίμηση σε σκύλους, στο παρελθόν υπήρξαν μερικές πολύ… ενδιαφέρουσες επιλογές κατοικίδιου.

1. Josiah ο ασβός

Ο Archibald B. Roosevelt με τον ασβό ©The Library of Congress

Ο Theodore Roosevelt απέκτησε ένα μωρό ασβό σε ένα ταξίδι δυτικά το 1903. Όντας ο …Teddy Roosevelt, ονόμασε τον ασβό "Josiah", τον πήρε μαζί του στο σπίτι και το έδωσε στον γιο του Archie ως δώρο. Στην αυτοβιογραφία του, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε ότι ο γιος του «συνήθιζε να τον κουβαλάει σφιγμένο γερά γύρω από τη μέση του· αν είχε μέση»… Δεδομένου, δε, ότι ο ασβός συνήθιζε να… παίζει με τα γυμνά πόδια του παιδιού, «του είπα ότι θα ήταν ασυνήθιστα δυσάρεστο να εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι τον κρατούσε αγκαλιά και να τον δαγκώσει στο πρόσωπο. Αλλά αυτή η παρατήρηση αποκρούστηκε με περιφρόνηση ως ανάξια επίθεση στην προσωπικότητα του Josiah: “Μερικές φορές δαγκώνει τα πόδια, αλλά ποτέ δεν δαγκώνει πρόσωπα”, είπε το μικρό αγόρι» έγραφε ο πατέρας του.

2. Poll ο παπαγάλος

Ο Andrew Jackson ήταν ο 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1829 – 1837) γνωστός ως ο πρώτος πρόεδρος του λαού. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος που γεννήθηκε δυτικά των Απαλαχίων βουνών, ο πρώτος που γεννήθηκε σε ξύλινη καλύβα και συχνά συμμετείχε σε μονομαχίες, σκοτώνοντας κάποτε έναν άνδρα. Πριν την ανέλιξή του στα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια, είχε υπηρετήσει ως στρατηγός. Προφανώς η τραχιά φύση του εκφραζόταν και στη γλώσσα. Ιστορικοί αναφέρουν ότι το κατοικίδιό του, ο παπαγάλος Poll, ανέπτυξε μια ικανότητα στη χρήση ύβρεων που προφανώς έμαθε από τον Jackson. Ο Poll μπορούσε να γίνει πραγματικά δυσάρεστος τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Όταν ο πρώην πρόεδρος πέθανε, ο παπαγάλος δημιούργησε τέτοια αναστάτωση στην κηδεία, που έπρεπε να απομακρυνθεί για να συνεχιστεί η τελετή.

3. Τα πρόβατα του προέδρου Wilson

Τα κατοικίδια πρόβατα του Λευκού Οίκου © Library of Congress, Washington, D.C

O Woodrow Wilson ήταν ένας σεβάσμιος ακαδημαϊκός που υπηρέτησε ως πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Υπό αυτήν την έννοια δεν θα περίμενε κανείς να έχει σχέση με… πρόβατα. Ωστόσο, ο πρόεδρος Wilson αφενός ήταν ένας άνθρωπος που θεωρούσε τον εαυτό του υπηρέτη του λαού και των συμφερόντων της χώρας του, αφετέρου ήταν μεταρρυθμιστής. Ίσως ήταν αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με τις ειδικές οικονομικές και γενικότερες συνθήκες του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, που έφεραν στο γρασίδι του Λευκού Οίκου ένα μικρό κοπάδι πρόβατα. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι 48 πρόβατα έβοσκαν στο γρασίδι του Λευκού Οίκου μειώνοντας το κόστος εργασίας και συντήρησης. Μια δημοπρασία του μαλλιού τους, μάλιστα, έφερε έσοδα ύψους 53.823 δολαρίων για τον Ερυθρό Σταυρό.

4. Ο αλιγάτορας του προέδρου Adams

Δεν είναι όμως ούτε ο ασβός του Roosevelt, ούτε τα πρόβατα του Wilson και σίγουρα όχι ο παπαγάλος του Jackson το πιο εκκεντρικό κατοικίδιο που έχει δει ο Λευκός Οίκος -τουλάχιστον αν πιστέψουμε τις αναφορές που υπάρχουν για τον John Quincy Adams, που υπηρέτησε ως ο 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1817 – 1825). Ο θρύλος θέλει τον Adams να φιλοξενεί επί μήνες έναν αλιγάτορα μέσα στον Λευκό Οίκο. Για την ακρίβεια, το ασυνήθιστο κατοικίδιο ήταν ένα δώρο του Μαρκήσιου ντε Λαφαγιέτ, το οποίο βρήκε στέγη στο χώρο του υπό κατασκευή μπάνιου του Ανατολικού Δωματίου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Adams έστελνε τους επισκέπτες του να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο μπάνιο -ειδικά εκείνους που δεν συμπαθούσε- για να διασκεδάσει με τις αντιδράσεις τους. Πάντως, η επίσημη εκδοχή της προεδρικής βιογραφίας κάνει λόγο για «ικανοποιητικό, αλλά αμφιβόλου αξιοπιστίας θρύλο».

5. Pushinka

Τα κατοικίδια της οικογένειας Κένεντι, Charlie and Pushinka © CORBIS/Corbis via Getty Images

Ο Λευκός Οίκος έχει φιλοξενήσει και πολύ πιο… κλασικά κατοικίδια. Ένα από αυτά ανήκε στον JFK. Φυσικά, επειδή ήταν ο JFK, το εν λόγω κατοικίδιο δεν θα μπορούσε παρά να έχει διάσημη μητέρα και να κουβαλάει κάποιου είδους πολιτική ιστορία. Η Pushinka ήταν ένα λευκό μικτής ράτσας κουτάβι, που το όνομά της σημαίνει «αφράτο» στα ρώσικα. Η μητέρα της ήταν η Strelka, ένας σοβιετικός διαστημικός σκύλος από τους πρώτους που μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν με ασφάλεια με τον Sputnik 2. Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουστσόφέστειλε την Pushinka στην οικογένεια Κένεντι -ένα δώρο με αιχμή, καθώς οι Σοβιετικοί κέρδιζαν τη «Μάχη του Διαστήματος» εκείνη την περίοδο. Ο πρόεδρος Κένεντι υιοθέτησε το κουτάβι με αβροφροσύνη, γράφοντας στον Χρουστσόφ: «Η πτήση της δεν ήταν τόσο δραματική όσο της μητέρας της, παρά ταύτα ήταν ένα μακρύ ταξίδι και το άντεξε καλά».

6. Socks

Ο Socks το κατοικίδιο των Κλίντον στο Οβάλ Γραφείο ©Smith Collection/Gado/Getty Images

Για να επιστρέψουμε στις γάτες όμως, ο Socks ήταν το πιο διάσημο «Πρώτο Κατοικίδιο» του Λευκού Οίκου. Η γάτα των Κλίντον είναι η μόνη στην ιστορία, της οποίας η δημοτικότητα μπορεί να συγκριθεί με του Larry της Ντάουνινγκ Στριτ. Η ασπρόμαυρη γάτα ξεκίνησε την καριέρα της ως αδέσποτη στο Αρκάνσας και υιοθετήθηκε από την οικογένεια Κλίντον έπειτα από αίτημα της Τσέλσι Κλίντον. Λίγο μετά την εκλογή του Μπιλ Κλίντον το 1992, ο Socks κατέκτησε τα μέσα ενημέρωσης και η οικογένεια βρήκε (άλλον έναν) μπελά με τους φωτογράφους που ήθελαν να τον απαθανατίσουν. Έγινε το πρώτο προεδρικό κατοικίδιο με ιστότοπο και λάμβανε τεράστιες ποσότητες αλληλογραφίας. Οι απαντητικές επιστολές του Socks στους θαυμαστές του υπογράφονταν πάντα με αποτύπωμα πατούσας. Το 1997 οι Κλίντον υιοθέτησαν και έναν σκύλο τον Buddy, με τον οποίο έγιναν άσπονδοι φίλοι… Τα πήγαιναν κατά την κλασική ρήση «σαν τον σκύλο με τη γάτα», ή όπως είχε σχολιάσει ο Μπιλ Κλίντον με το «απαράμιλλο» στυλ του: «Τα κατάφερα καλύτερα με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, από ό,τι με τον Socks και τον Buddy».

7. Larry
Ο Larry στο κόκκινο χαλί ©Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images

Κι ο 17χρονος Larry ξεκίνησε από τα «χαμηλά» την πολιτική καριέρα του, όντας αδέσποτο που υιοθετήθηκε από καταφύγιο. Πάτησε το πόδι του στην Ντάουνινγκ Στριτ επί Ντέιβιντ Κάμερον. Ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός του ανέθεσε την αρμοδιότητα του «Αρχικυνηγού Ποντικών», που κατείχαν και οι προηγούμενες γάτες της πρωθυπουργικής κατοικίας πριν από τον Larry αλλά όχι με τέτοια επισημότητα. Η δημοφιλία του εκτοξεύθηκε καθώς είναι καλός στο PR με τους φωτογράφους που στήνονται επί ώρες έξω από τo No10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο ανεπίσημος λογαριασμός του στο X αριθμεί περί τους 893k ακολούθους και μπορεί χωρίς υπερβολή να θεωρηθεί το πιο ισχυρό εν ζωή γατί στον πλανήτη -με μόνη σοβαρή ανταγωνίστρια ίσως την Choupette Lagerfeld, πλούσια κληρονόμο του αγαπημένου μόδιστρου (με 264Κ followers στο Instagram της).

(Ο Jojo έχει σκληρή δουλειά να κάνει εάν έχει τη φιλοδοξία να διαδεχθεί τον Larry με αξιώσεις.)

8. Ηumphrey
Απόδειξη ζωής για τον Humphrey ©Sean Dempsey - PA Images/PA Images via Getty Images

Προκάτοχος του Larry, ο Ηumphrey, που πήρε το όνομά του από τον Sir Ηumphrey της γνωστής βρετανικής κωμικής σειράς της δεκαετίας του ΄80 «Μάλιστα κύριε Υπουργέ». Στη διάρκεια της θητείας του στην Ντάουνινγκ Στριτ (1989 - 1997), υπηρέτησε επί Μάργκαρετ Θάτσερ και Τζον Μέιτζορ. Ήταν διασημότητα και ο ίδιος, έχοντας εμφανιστεί ακόμη και σε σατιρική εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας με κούκλες. «Ανασχηματίστηκε», όμως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του Τόνι Μπλερ, όταν πάτησε πόδι η σύζυγος Τσέρι Μπλερ, που είχε απέχθεια στις γάτες. Όταν εξαφανίστηκε από την είσοδο του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι του έγινε ευθανασία, κάτι που οι Μπλερ αρχικά απλά διέψευσαν, ενώ στη συνεχεία αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες του για να αποδείξουν ότι είναι καλά. Ο Ηumphrey αποσύρθηκε σε προάστιο του νότιου Λονδίνου και ζούσε μια ευτυχισμένη συνταξιοδότηση έως το 2006, όταν πέθανε σε βαθιά γεράματα.

9. Peta
H Peta κατά την επίσημη υποδοχή την τον Μάιο του 1964 ©Mirrorpix via Getty Images

Τα πρωθυπουργικά κατοικίδια είναι ίσως άλλη μια απόδειξη ότι η θηλυκή παρουσία στην πολιτική χρειάζεται να ενισχυθεί -έστω και μέσω ποσόστωσης. Οι γάτες είχαν τη θηλυκή εκπρόσωπό τους στην βρετανική πρωθυπουργική κατοικία με την Peta, της οποίας το επίσημο γενεαλογικό όνομα ήταν Manninagh KateDhu. Ήταν ο Αντικυβερνήτης του Isle of Man, Sir Ronald Garvey, που σκέφτηκε ότι μια γάτα Manx θα έπρεπε να αναλάβει τη θέση. Ωστόσο η θητεία της Peta ( επί Alec Douglas-Home, Harold Wilson και Edward Heath) δίχασε, καθώς κατηγορήθηκε για τεμπελιά, ειπώθηκε ότι ήταν θορυβώδης, ενώ παράλληλα δεν είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα στην τουαλέτα, κάτι που αποτέλεσε αφορμή για πιέσεις ώστε να τεθεί εκτός «υπουργικού συμβουλίου» -κάτι που τελικά επετεύχθη το 1976.


10. Nelson
O Churchill με τον Blackie τη μασκότ βρετανικού πολεμικού πλοίου τον Αύγουστο του 1941 ©Capt. Horton/ Imperial War Museums via Getty Images

Η λίστα με τα κατοικίδια, ειδικά των Βρετανών πρωθυπουργών, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τη γάτα του Σερ Winston Churchill. Ο Churchill ήταν ένθερμος φιλόζωος και λέγεται ότι συνάντησε για πρώτη φορά τον Νέλσον έξω από το κτίριο του Ναυαρχείου στο Λονδίνο, όπου είδε το θαρραλέο ζώο να κυνηγάει έναν σκύλο στο δρόμο. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που υιοθέτησε τον γάτο και του έδωσε το όνομά του από τον Οράτιο Νέλσον, τον διοικητή του βρετανικού στόλου που πέτυχε κρίσιμες νίκες πολεμώντας τον Βοναπάρτη. Ο Churchill είχε μεγάλη αδυναμία στον γάτο αυτόν, και τον τάιζε ακόμη και καπνιστό σολομό, όταν η γυναίκα του δεν κοίταζε, ενώ τον έπαιρνε μαζί του στο εξοχικό του στο Τσέκερς. Ο Νέλσον δεν τα έβαζε μόνο με σκύλους· θύμα bullying έπεσε και ο προηγούμενος ένοικος της πρωθυπουργικής κατοικίας ο «Κυνηγός Ποντικών του Μονάχου» (Munich Mouser), τον οποίο ο Churchill βρήκε εκεί και αποκαλούσε έτσι λόγω της Συμφωνίας του Μονάχου που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του με τον Χίτλερ. Ο Munich Mouser δεν ενθουσιάστηκε από την άφιξη του Nelson και οι δυο τους τα πήγαιναν τόσο χάλια που ήταν θέμα χρόνου η αποχώρηση του ενός από τους δύο.

Η επικράτηση του Nelson είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας για το πώς γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ντάουνινγκ Στριτ -κάτι που καλό είναι να έχουν στο μυαλό τους τόσο ο Larry όσο και ο Jojo.