Κατοικιδια

Αντικρουόμενη φιλοζωία: Βρήκα ένα ζώο. Να το «ανεβάσω» στα social media ή θα πέσουν να με φάνε;

Ο καθένας να προσφέρει όσο μπορεί, με τον οποιοδήποτε τρόπο μπορεί

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντικρουόμενη φιλοζωία: Βρήκα ένα ζώο, να το ανεβάσω ή θα πέσουν να με φάνε;

Η έννοια της φιλοζωίας, η σημασία της και η τοξικότητα των social media

Δεν σας έχω συνηθίσει σε άρθρα όπως το παρακάτω .Είναι η υποκειμενική μου ερμηνεία για τη φιλοζωία και την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι, από την μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη. Ακόμα όμως και το να θεωρούμε την βοήθεια συγκρίσιμο μέγεθος είναι λάθος. Πολλές φορές όμως δεν πετυχαίνουμε το να επικοινωνήσουμε σωστά και περιμένουμε από όλους να πράξουν με τον ίδιο τρόπο με εμάς.

Φιλόζωος. Μια λέξη που για τον καθένα μπορεί να έχει μια διαφορετική σημασία! Μπορούμε να πούμε πιο απλοϊκά πως είναι η ύπαρξη ενσυναίσθησης απέναντι στα ζώα. Για κάποιους είναι απλά να ανέχονται την παρουσία ενός ζώου και να το σέβονται, για κάποιους άλλους να επιλέξουν να έχουν ζώο(α) στο σπίτι τους και για άλλους να τρέξουν να βοηθήσουν όποτε υπάρχει ανάγκη. 

Φιλοζωία: Η τοξικότητα γύρω από αυτήν στα social media

Χαζεύοντας σε γκρουπ και σελίδες που έχουν να κάνουν με ζώα που βρέθηκαν ή χαρίζονται, πάντα θα υπάρχουν τα καυστικά σχόλια κάποιων. Για παράδειγμα σχόλια του τύπου: «γιατί ανέβασες φωτογραφία και το άφησες εκεί; Γιατί δεν του προσφέρεις μια γωνίτσα στο σπίτι σου; Γιατί αυτό, γιατί εκείνο;» Κι εδώ έρχεται μια απάντηση σε όλα αυτά. Γιατί ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί. Μπορεί κάποιος να ήταν με τα πόδια και να μην μπορούσε να βοηθήσει παραπάνω, να έχει αλλεργία στα ζώα και να μην αντέχει να είναι στον ίδιο χώρο ή και να έχει ήδη πολλά ζώα! Ακόμα και το «πολλά» μπορεί να είναι υποκειμενικό καθώς δεν έχουν όλοι την ίδια ενέργεια, αντοχή ή ακόμα και οικονομική άνεση. Όλη αυτή η τοξικότητα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Ένας άνθρωπος ο οποίος θα βρει ένα ζώο, μπορεί και να διστάσει να το δημοσιοποιήσει, να μην ζητήσει κάποια συμβουλή για να μην αντιμετωπίσει τα παραπάνω. Δεν είναι κρίμα ενώ όλοι θέλουν με αυτόν το περίεργο τρόπο να βοηθήσουν; Δεν μπορούμε να περιμένουμε όλοι ότι θα πράξουν το ίδιο με εμάς (γιατί κάποιοι μπορεί να κάθονται απλά πίσω από ένα πληκτρολόγιο, ενώ κάποιοι άλλοι όχι). Δεν μεγαλώσαμε όλοι στο ίδιο σπίτι, άλλοι με ζώα, άλλοι όχι. Ποιος μας λέει ότι ξέρει πως να το πλησιάσει ή και ακόμα και να το πιάσει, ότι έχει τον τρόπο να το πάρει μαζί του, ακόμα και την ενέργεια για να το βοηθήσει; Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα ζητήσει μια συμβουλή! (Ή κι όχι). Ποσό μάλλον όταν κάποιοι πρόκειται να πέσουν πάνω τους να τους φάνε σαν όρνια. Ας μπούμε λίγο όλοι στη θέση του άλλου! Ο καθένας προσφέρει όσο μπορεί, με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί. Πρέπει να καταλάβουμε πως όταν βλέπουμε μια δημοσίευση που κάποιος ζητάει βοήθεια για κάτι, αυτό προσφέρουμε. Όλοι ψάχνουν λύσεις, όχι υποδείξεις!

Ακριβώς επειδή η έννοια της φιλοζωίας έχει μια μοναδική ερμηνεία για τον καθένα μας ξεχωριστά πρέπει να καταλάβουμε πως ο καθένας θα κάνει ότι μπορεί.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

Αντικρουόμενη φιλοζωία: Βρήκα ένα ζώο, να το ανεβάσω ή θα πέσουν να με φάνε;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.