Κατοικιδια

Σκύλος στο αυτοκίνητο: 6 συμβουλές για ένα ήρεμο ταξίδι

Πώς θα βοηθήσουμε τον τετράποδο φίλο μας να απολαύσει το ταξίδι

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Σκύλος στο αυτοκίνητο: 6 συμβουλές για ένα ήρεμο ταξίδι
© Unsplash

Ταξίδι με τον σκύλο μας - Συμβουλές για ένα ήρεμο ταξίδι με τον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο

Ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα του να είσαι ιδιοκτήτης σκύλου είναι να ταξιδεύεις με τον αγαπημένο σου τετράποδο φίλο! Ορισμένα σκυλιά προσαρμόζονται γρήγορα σε ένα αυτοκίνητο, ενώ άλλα θα έχουν σημάδια άγχους και εκνευρισμό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να απολαμβάνει μαζί μας τα ταξίδια με το αυτοκίνητο.

Ένα ταξίδι με τον σκύλο μας - Συμβουλές για ένα άνετο ταξίδι

Επιβεβαιώνουμε ότι ο σκύλος μας δεν παθαίνει ναυτία από την κίνηση του αυτοκινήτου
Η ναυτία λόγω της κίνησης στους σκύλους δεν είναι ασυνήθιστη και μπορεί να κάνει το ταξίδι αγχωτικό τόσο για εμάς τους ιδιοκτήτες όσο και για τον σκύλο μας. Αν τον δούμε να του τρέχουν πολλά σάλια, να λαχανιάζει ή να κάνει εμετό, το πιθανότερο είναι ότι αντιμετωπίζει ναυτία στην κίνηση. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει πρώτα απ' όλα να εξασφαλίσουμε πως υπάρχει ο σωστός εξαερισμός στο αυτοκίνητο ανοίγοντας τα παράθυρα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τον χώρο του αυτοκινήτου δροσερό και άνετο για το αγαπημένο μας κατοικίδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι καλό να μην ταΐζουμε τον σκύλο μας τουλάχιστον μία ώρα πριν από το ταξίδι μας.

Καταλαβαίνουμε από πού προέρχεται το άγχος του σκύλου μας
Ο φόβος των σκύλων για τις βόλτες με το αυτοκίνητο μπορεί να προέρχεται από διάφορα εναύσματα, όπως είναι το να πηδήξουν για να μπουν στο αυτοκίνητο, το να βρίσκονται σε κλειστό χώρο, ο ήχος του κινητήρα, η κίνηση των οχημάτων, ακόμα και η αλλαγή στην ταχύτητα της οδήγησης. Το προγραμματισμένο μας ραντεβού στον κτηνίατρο επίσης μπορεί να είναι μια κακή σύνδεσή του με το αυτοκίνητο. 

Συνηθίστε τον σκύλο σας πολύ στο αυτοκίνητο
Αν υπάρχει φοβία με το αυτοκίνητο, μπορούμε να αποφύγουμε τις περιττές διαδρομές. Σιγά σιγά αυξάνουμε τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι να νιώσει άνετα. Αφήνουμε τον σκύλο μας να εξερευνήσει το εσωτερικό του αυτοκινήτου με το δικό του ρυθμό. Μόλις αισθανθεί  άνετα να μπαίνει και να βγαίνει από το αυτοκίνητο, μπορούμε να τον κάνουμε να νιώσει ακόμα πιο άνετα, δίνοντάς του τις αγαπημένες του λιχουδιές. Μόλις ο σκύλος μας είναι άνετος με το να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο, τον πηγαίνουμε σύντομες βόλτες σε μέρη που μπορεί να του αρέσουν. Επόμενο βήμα είναι να αναβοσβήσουμε τη μηχανή του αυτοκινήτου και να πάμε μια μικρή βόλτα για να συνηθίσει την κίνηση.

Δημιουργούμε έναν άνετο χώρο
Δημιουργούμε έναν ωραίο και άνετο χώρο μέσα στο αυτοκίνητο. Τοποθετούμε στο αυτοκίνητο το κρεβάτι του ή μια κουβερτούλα, τα παιχνίδια και ρούχα που μπορούν να έχουν το άρωμά μας, για να του παρέχουμε μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Παραμένουμε χαλαροί
Ο σκύλος μας επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δική μας συναισθηματική κατάσταση. Όταν γίνεται ανήσυχος και νευρικός, πρέπει να παραμένουμε ήρεμοι και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, μιλώντας του ήρεμα χωρίς φωνάζουμε.

Συμβουλευόμαστε έναν εκπαιδευτή
Αν πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει τα πάντα και ο σκύλος μας εξακολουθεί να έχει πρόβλημα στο να μπει στο αυτοκίνητο, μπορούμε να ζητήσουμε την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή. Είναι ειδικοί στο να γνωρίζουν τα συναισθήματα ενός σκύλου και μπορούν να προσφέρουν τις πολύτιμες συμβουλές τους για να τον βοηθήσουμε.

Το να βοηθήσουμε το αγαπημένο μας τετράποδο να ξεπεράσει τον φόβο των διαδρομών με το αυτοκίνητο χρειάζεται μια σταδιακή και με υπομονή προσέγγιση. Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε ακόμα περισσότερες μοναδικές στιγμές με τον σκύλο μας και έτσι δεν χρειάζεται να μείνει πίσω εξαιτίας αυτής του της φοβίας!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς
Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς

Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον  χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.