Κατοικιδια

Γιατί οι γάτες νιαουρίζουν μεταξύ τους;

Είναι σημάδι επιθετικότητας, επικοινωνίας ή κάτι εντελώς διαφορετικό;

Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

6 λόγοι που οι γάτες που νιαουρίζουν η μία στην άλλη

Οι γάτες είναι γνωστές για τη μυστηριώδη και μερικές φορές περίεργη συμπεριφορά τους. Μια πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι όταν μια γάτα νιαουρίζει σε μια άλλη γάτα. Τι σημαίνει όμως πραγματικά όταν μια γάτα νιαουρίζει σε μια άλλη γάτα; Είναι σημάδι επιθετικότητας, επικοινωνίας ή κάτι εντελώς διαφορετικό;

Σύμφωνα με έναν ειδικό αιλουροειδών, «όταν μια γάτα νιαουρίζει σε μια άλλη γάτα, μπορεί να είναι μια μορφή επικοινωνίας. Οι γάτες είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν διαφορετικές φωνές για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, και το νιαούρισμα είναι μόνο μία από αυτές. Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για μια γάτα να εδραιώσει την κυριαρχία της, να ζητήσει την προσοχή της ή απλώς να συμμετάσχει σε κοινωνική αλληλεπίδραση με μια άλλη γάτα».

Από την άλλη πλευρά, ένας κτηνίατρος που ειδικεύεται στη συμπεριφορά των αιλουροειδών εξηγεί: «Το νιαούρισμα μεταξύ των γατών μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη άγχους ή στρες. Οι γάτες μπορεί να νιαουρίζουν η μία στην άλλη όταν νιώθουν απειλή ή άβολα στο περιβάλλον τους. Είναι σημαντικό για εμάς τους ιδιοκτήτες να παρατηρούμε τη γλώσσα του σώματος και τη συνολική συμπεριφορά των γατιών μας για να κατανοήσουμε καλύτερα το λόγο του νιαουρίσματος».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το νιαούρισμα μεταξύ των γατών μπορεί να είναι ένδειξη παιχνιδιού ή ενθουσιασμού. Οι γάτες μπορεί να νιαουρίζουν η μία στην άλλη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή όταν αισθάνονται χαρούμενες και ενεργητικές. Είναι ένας τρόπος για τις γάτες να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να κοινωνικοποιούνται.

6 λόγοι που μπορεί οι γάτες που νιαουρίζουν η μία στην άλλη

  1. Συχνότητα νιαουρίσματος: Ορισμένες γάτες είναι πιο ομιλητικές από άλλες και μπορεί να νιαουρίζουν η μία στην άλλη πιο συχνά. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην προσωπικότητα  τους και στον τρόπο επικοινωνίας τους.
  2. Ηλικία και κοινωνικοποίηση: Οι νεότερες γάτες που έχουν κοινωνικοποιηθεί με άλλες γάτες από μικρή ηλικία μπορεί να είναι πιο πιθανό να νιαουρίζουν η μία στην άλλη ως μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Οι μεγαλύτερες γάτες που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε νιαουρίσματα με άλλες γάτες.
  3. Διαφορές φυλών: Ορισμένες φυλές γατών είναι γνωστό ότι είναι πιο ομιλητικές από άλλες. Φυλές όπως οι γάτες Σιάμ και οι γάτες Βιρμανίας είναι γνωστές για το δυνατό και συχνό νιαούρισμα, το οποίο μπορεί να επεκταθεί και στις αλληλεπιδράσεις με άλλες γάτες.
  4. Θέματα κυριαρχίας: Οι γάτες μπορεί να νιαουρίζουν η μία στην άλλη ως έναν τρόπο για να εδραιώσουν ή να υπερασπιστούν το χώρο τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο συνηθισμένη σε σπίτια με πολλές γάτες, όπου οι γάτες μπορεί να χρειαστεί να καθορίσουν τα όρια μεταξύ τους.
  5. Προβλήματα υγείας: Οι γάτες που ξαφνικά αρχίζουν να νιαουρίζουν η μία στην άλλη πιο συχνά μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή να πονάνε. 
  6. Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Αλλαγές στο περιβάλλον, όπως μια μετακόμιση σε νέο σπίτι ή ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο νιαούρισμα μεταξύ των γατιών καθώς προσαρμόζονται στο νέο τους περιβάλλον.

Το νιαούρισμα μεταξύ των γατιών μπορεί να έχει ποικίλα νοήματα και είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στη γλώσσα του σώματος των γατών μας για να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που προσπαθούν να επικοινωνήσουν τα αγαπημένα μας μικρά αιλουροειδή.

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις.
Γι’ αυτό η στήλη 
VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά.
Τη δική σου.