- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί τα σκυλιά παθαίνουν διροφιλαρίωση;
Μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα πάθηση που προσβάλλει τους σκύλους παγκοσμίως
Διροφιλαρίωση στα σκυλιά: τα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Η νόσος της διροφιλαρίωσης είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα πάθηση που προσβάλλει τους σκύλους παγκοσμίως. Προκαλείται από το παρασιτικό σκουλήκι Dirofilaria immitis και μεταδίδεται μέσω των τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών. Μόλις εισέλθουν στο σώμα του σκύλου, οι προνύμφες του σκουληκιού της καρδιάς ωριμάζουν σε ενήλικα σκουλήκια, τα οποία θα εγκατασταθούν στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και βλάβες σε άλλα όργανα του σώματος.
Η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του σκουληκιού της καρδιάς, η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η γνώση των προληπτικών μέτρων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των τετράποδων φίλων μας.
Όταν ένα κουνούπι τσιμπήσει έναν σκύλο που νοσεί ήδη καταπίνει της μικροσκοπικές προνύμφες, γνωστές ως μικροφιλάρια. Αυτές εξελίσσονται σε προνύμφες μολυσματικού σταδίου μέσα στο κουνούπι σε διάστημα περίπου 10 έως 14 ημερών. Όταν το κουνούπι δαγκώσει έναν άλλο σκύλο, οι προνύμφες μολύνουν το δέρμα του σκύλου και εισέρχονται στο σώμα του μέσω της πληγής του δαγκώματος. Από εκεί, μεταφέρονται στους ιστούς και τελικά φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος, ταξιδεύοντας προς την καρδιά και τους πνεύμονες. Οι προνύμφες ωριμάζουν σε ενήλικα σκουλήκια μέσα σε έξι μήνες, ξεκινώντας έτσι τον κύκλο μόλυνσης.
Τα συμπτώματα της Διροφιλαρίωσης
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης και τον αριθμό των σκουληκιών που υπάρχουν στο σώμα. Στα πρώτα στάδια, ο σκύλος μας μπορεί να έχει λίγα ή και καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή και σοβαρά. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα, κόπωση μετά από δραστηριότητες, μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους. Σε πιο προχωρημένο στάδιο τα σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, πρησμένη κοιλιά λόγω συσσώρευσης υγρών και ξαφνική απόφραξη της ροής του αίματος στην καρδιά.
Διάγνωση
Η πιο συνηθισμένη διαγνωστική εξέταση είναι η εξέταση αντιγόνου, η οποία ανιχνεύει συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αίμα του σκύλου, όπως και ο έλεγχος μικροφιλαρίων για την παρουσία προνυμφών στην κυκλοφορία του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος μας μπορεί να χρησιμοποιήσει την ακτινογραφία και τον υπέρηχο για τη διάγνωση.
Πρόληψη
Ο τρόπος πρόληψης του σκουληκιού της καρδιάς όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο είναι η τακτική αποπαρασίτωση μέσω δισκίων που διατίθενται στην αγορά. Αυτά τα φάρμακα δρουν σκοτώνοντας τις προνύμφες πριν αυτές ωριμάσουν σε ενήλικα σκουλήκια. Μην ξεχνάμε πως η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στα κουνούπια μέσω αντικουνουπικών μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο της μόλυνσης τους από αυτά.
Θεραπεία
Εάν ένας σκύλος διαγνωστεί με σκουλήκι της καρδιάς, η πιο συνηθισμένη θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση μιας σειράς ενέσεων για τη θανάτωση των παρασίτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν επιπρόσθετα φάρμακα από το στόμα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται μέχρι και χειρουργική αφαίρεση των σκουληκιών. Μετά τη θεραπεία, τα σκυλιά πρέπει να υποβάλλονται σε επανέλεγχο για να διασφαλιστεί ότι έχουν εξαλειφθεί όλα τα σκουλήκια.
Η νόσος της Διροφιλαρίωσης είναι μια σοβαρή αλλά προλαμβανόμενη πάθηση. Με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σκύλοι προσβάλλονται από αυτά και την αυστηρά τακτική προληπτική αποπαρασίτωση, εμείς οι ιδιοκτήτες μπορούμε να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας από αυτό το απειλητικό για τη ζωή τους παράσιτο!
Όπως λέμε πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για την διάγνωση και την θεραπεία των τετράποδων φίλων μας.
Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι
Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.