Κατοικιδια

Κλείνει το καταφύγιο από το οποίο υιοθέτησε τον Peanut ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η ανάρτηση της ΖΕΗΛ

«Θα βγάλουν στον δρόμο τα σκυλιά της Ηλιούπολης;» - Σε αδιέξοδο οι εθελοντές

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης: Κλείνει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων από το οποίο υιοθέτησε τον Peanut ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η ανάρτηση των εθελοντών.

Κλείνει όπως όλα δείχνουν το καταφύγιο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης από το οποίο υιοθέτησε τον σκυλάκο Peanut ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στις 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί προκειμένου κάθε δήμος να αδειοδοτηθεί για τη δημιουργία νόμου καταφυγίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε τον Peanut κατά την επίσκεψή του στο καταφύγιο της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης τον Απρίλιο του 2021 © Δημήτρης Παπαμήτσος

Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης: Το πρώην σπίτι του Peanut κλείνει

Το καταφύγιο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης που αποτέλεσε το πρώτο σπίτι του Peanut προτού βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κινδυνεύει να κλείσει για πάντα, αφήνοντας τα ζώα που φιλοξενούνται έκθετα στους δρόμους.

Το καταφύγιο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης κάνει λόγο σε ανάρτησή του για το «αποτέλεσμα μιας ατέρμονης επίρριψης ευθυνών της μιας κρατικής υπηρεσίας στην άλλη» και κάνοντας έκκληση για καλοσύνη και σεβασμό στα άδολα πλάσματα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του.

ΖΕΗΛ: Θα βγουν στον δρόμο τα σκυλιά της Ηλιούπολης;

Η ανάρτηση της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης έχει ως εξής:

«Είναι αλήθεια ότι το μικρό μας καταφύγιο δεν έχει άδεια. Θέλετε να το πούμε παράνομο; Να το πούμε. Είναι ένα καταφύγιο που φτιάξαμε με τα χέρια μας και με τη βοήθεια του Δήμου μας για να παρέχουμε προσωρινή φιλοξενία σε έναν περιορισμένο αριθμό αδέσποτων ζώων που βρίσκονται σε ανάγκη μέχρι την υιοθεσία τους. Με τα σπίτια των ελάχιστων εθελοντών μας συνεχώς γεμάτα ζώα, με πολλούς δημότες εχθρικούς απέναντι στα αδέσποτα, δεν υπήρχε άλλη λύση. Δεν είναι ότι μας έδωσε το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια κάποιο άλλο νόμιμο και αξιόλογο και το αρνηθήκαμε! Ένα μικρό καταφύγιο που σίγουρα δεν έχει όλα όσα θα έπρεπε να έχει από θέμα υποδομών.

Έχει όμως πολλή αγάπη και καθημερινή φροντίδα για τα πλάσματα που προσωρινά μένουν εκεί. Έχει εθελοντές που πραγματοποιούν αφιλοκερδώς 2 βάρδιες σε καθημερινή βάση διάρκειας 4-5 ωρών έκαστη, για την επιμελή καθαριότητα των χώρων, τη σίτιση, τις θεραπείες, την εκπαίδευση, τις απαραίτητα 2 ημερήσιες βόλτες για το κάθε ζώο έξω από το καταφύγιο και κυρίως για τα χάδια. Ααα… μπορεί να μην έχουμε όλα τα κοφμόρ αλλά τα χάδια τα έχουμε απλόχερα. Αυτά λοιπόν λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, Χριστούγεννα, Πάσχα, ΣΚ, αργίες, καλοκαίρια και χειμώνες που λέει και το τραγούδι με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Μετά από τόσα χρόνια έχουμε γίνει παντός καιρού.

Όλα τα επείγοντα περιστατικά μπήκαν σπίτια μας και σε αυτό το καταφύγιο. Έπρεπε να τα κρατήσουμε, γιατί κάποια ήταν κουτάβια, άλλα έπρεπε να αποθεραπευτούν, να προσπαθήσουμε για όλα να βρουν καλές υιοθεσίες. Όποτε βρουν. Δεν τα παρκάραμε. Τα αγαπάμε, τα φροντίζουμε και τα προωθούμε με τεράστιο κόστος σε πολλαπλά επίπεδα.

Όσο λοιπόν εσείς θα βάζετε όρια στο πόσα ζώα θα έχετε σπίτι σας, αλλά θα κατηγορείτε εμάς που δεν μας επιτρέπεται να βάζουμε όρια στο πόσα ζώα μπορούμε να αναλάβουμε, τόσο ο αριθμός των ζώων του καταφυγίου θα παραμένει ακατέβατος και εμείς θα είμαστε οι παράνομοι. Αυτό το καταφύγιο βρίσκει σπίτια σε πολύ μεγάλο αριθμό σκύλων το χρόνο. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε αυτά που συμπολίτες μας εγκαταλείπουν. Δίνει την ευρωπαϊκή εικόνα ενός Δήμου χωρίς αδέσποτα στους δρόμους.

Το καταφύγιο αυτό είναι η περιουσία των ζώων της Ηλιούπολης, ούτε δική μας, ούτε κανενός. Στις 31 Μάη λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί προκειμένου κάθε δήμος να αδειοδοτηθεί για την δημιουργία νόμιμου καταφυγίου. Αυτό το καταφύγιο από την επόμενη μέρα της λήξης αυτής, ανά πάσα ώρα βάζει λουκέτο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ατέρμονης επίρριψης ευθυνών της μιας κρατικής υπηρεσίας στην άλλη. Ο Δήμος λέει πως δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή νέου καταφυγίου γιατί δεν δίνει άδεια το Δασαρχείο. Το Δασαρχείο λέει πως αδυνατεί να δώσει άδεια γιατί η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, ενώ ο νόμος επιτρέπει τα καταφύγια σε δασικές εκτάσεις. Η Περιφέρεια λέει πως μη αδειοδοτημένα καταφύγια πρέπει να κλείσουν. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα το εθνικό σπορ είναι ποιος θα παρανομήσει περισσότερο με τις ευχές του κράτους και βρεθήκαμε εμείς να κολλήσουμε στην νομιμότητα. Πάσο, κι εμείς νόμιμο καταφύγιο θέλουμε.

Πού ακριβώς θα γίνει αυτό όταν σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι μακριά από κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία; Αλλά ακόμα και χωρίς αυτούς τους περιορισμούς, ποιοι θα ήταν αυτοί οι δημότες που θα ανέχονταν δίπλα τους ένα καταφύγιο; Ή τελικά καταλήγουμε ότι σε όλη την Ηλιούπολη τα αδέσποτα δεν χωρούν πουθενά; Ούτε στον αστικό ιστό, ούτε στα βουνά. Πουθενά! Στο δια ταύτα, εάν αυτό το καταφύγιο κλείσει επειδή δεν έχει άδεια – σε αντίθεση με τα επίσης μη αδειοδοτημένα δημοτικά κυνοκομεία κολαστήρια όλης της Ελλάδας – ας κλείσει. Οι σκύλοι αναγκαστικά θα επανενταχθούν στις γειτονιές, με ό,τι αυτό σημαίνει για αυτούς. Εμάς θα μας στείλει σπίτι μας και θα μας δώσει πίσω τις ζωές μας.

Ελπίζουμε σε αυτά τα άδολα πλάσματα να φερθείτε με καλοσύνη & σεβασμό.

Με εκτίμηση
Η ομάδα της ΖΕΗ»