Κατοικιδια

Εποχιακές αλλεργίες στα κατοικίδια

Εμφανίζονται πιο συχνά απ΄ όσο πιστεύουμε

Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εποχιακές αλλεργίες στα κατοικίδια: Τρόποι να προστατεύσουμε τους τετράποδους φίλους μας από αυτές

Τέλη Μαΐου και η άνοιξη έχει μπει για τα καλά! Έτσι και οι Εποχιακές Αλλεργίες! Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα που έχουν να κάνουν με τις εποχιακές αλλεργίες στους τετράποδους φίλους μας, οι οποίες είναι πιο συχνές απ' ό,τι πιστεύουμε.

Εποχιακές αλλεργίες στα κατοικίδια: Τι τις προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται 

Μια ηλιόλουστη μέρα, απολαμβάνουμε το φρέσκο ανοιξιάτικο αεράκι με το ζωάκι μας, όταν παρατηρούμε ότι ξύνεται ακατάπαυστα ή ότι δαγκώνει τα πόδια του περισσότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί να μην είναι απλώς ένα γαργάλημα, αλλά ένα πρώτο σημάδι εποχιακών αλλεργιών. Σε αντίθεση με εμάς, τα κατοικίδιά μας δεν μπορούν απλώς να πάρουν ένα αντιισταμινικό χάπι και να συνεχίσουν τη μέρα τους. Τα συμπτώματά τους μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους που οριακά μπορεί να είναι και ανησυχητικά όπως το κόκκινο ή (και) το φλεγμονώδες δέρμα, το συνεχές ξύσιμο, τα μάτια που τρέχουν, ακόμη και σποραδικές μολύνσεις στην περιοχή των αυτιών.

Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτές τις αλλεργίες; Καθώς τα φυτά απελευθερώνουν γύρη στον αέρα, πολλά κατοικίδια αντιδρούν όχι μόνο σε αυτήν αλλά και στα ακάρεα της σκόνης, στα σπόρια μούχλας και στην μούχλα των εξωτερικών χώρων που αναδεύονται με την αλλαγή του καιρού. Αυτά τα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στα κατοικίδιά μας παρόμοιες με αυτές που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και εμείς, με μία βασική όμως διαφορά, το δέρμα τους είναι το πεδίο της μάχης, όχι το αναπνευστικό τους σύστημα όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές θεραπείες και προληπτικά μέτρα που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλύνουμε την «ταλαιπωρία» τους. Κατ' αρχάς, ο ακριβής εντοπισμός του αλλεργιογόνου είναι κάτι που αλλάζει τα δεδομένα. Μια απλή προληπτική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι ότι το πλύσιμο των ποδιών του σκύλου μας μετά τις βόλτες για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων ή η επιλογή υποαλλεργικών σαμπουάν κατά την διάρκεια του μπάνιου.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων, βοηθούν στην ενίσχυση του φραγμού του δέρματος έναντι των αλλεργιογόνων, καθιστώντας το κατοικίδιό μας λιγότερο πιθανό να αντιδράσει έντονα. Ας μην παραβλέπουμε όμως και την αξία μιας καλής διατροφής. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του κατοικίδιου μας, προετοιμάζοντάς το για την καταπολέμηση των αλλεργιών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας προτείνει φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά ή ακόμη και τα στεροειδή για να μειωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο μικρός μας φίλος.

Η διαχείριση των αλλεργιών των κατοικίδιων είναι αρκετά δύσκολη μέχρι να καταλάβουμε από που προέρχεται. Σαν ιδιοκτήτες μπορούμε να κάνουμε και εμείς τη δουλειά του ερευνητή, παρατηρώντας προσεκτικά τα συμπτώματα και ο κτηνίατρος μας, μας δίνει τη θεραπεία με βάση τα στοιχεία που του παρουσιάζουμε. Σκεφτείτε όμως την ανακούφιση που θα νιώσει το κατοικίδιό μας όταν αυτοί οι ερεθιστικοί παράγοντες δεν θα το κάνουν πλέον να ξύνεται! Πρόκειται για την αποκατάσταση της ευτυχίας και της υγείας του!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όπως το κάθε κατοικίδιο είναι μοναδικό, έτσι είναι συνήθως και η θεραπεία τους. Μία θεραπεία η όποια λειτουργεί σε ένα ζώο μπορεί να μην λειτουργεί σε κάποιο άλλο. Πρέπει πάντα να ακολουθούμε την οποιαδήποτε θεραπεία υπό την αυστηρή καθοδήγηση του κτηνιάτρου μας.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.