Κατοικιδια

Τύφος: Κινδυνεύει ο σκύλος μας;

Η σχετικά νέα ασθένεια που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε σκύλους το 1978

Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τύφος του σκύλου: Τι είναι η λοίμωξη από τον παρβοϊό - Οι κίνδυνοι και η αντιμετώπισή της

Όταν πρόκειται για το χνουδωτό μας φίλο, η λέξη «τύφος» μπορεί να μας τρομάξει πολύ, και όχι αδίκως! Ο παρβοϊός, ή αλλιώς τύφος, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στους σκύλους, ιδιαίτερα στα ανεμβολίαστα κουτάβια και στα νεαρά σκυλιά. Πρόκειται για μία ασθένεια που συχνά μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η κατανόηση των κινδύνων και η γνώση του τρόπου πρόληψης αυτής της ασθένειας μπορεί να κρατήσει το αγαπημένο μας σκυλάκι ασφαλές και υγιές.

Τύφος ή παρβοϊός: Οι κίνδυνοι για τους σκύλους

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: τι ακριβώς είναι ο τύφος;

Ο τύφος προσβάλλει κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου, οδηγώντας σε σοβαρά συμπτώματα όπως είναι ο εμετός, η διάρροια με αίμα, η σοβαρή αφυδάτωση και ο λήθαργος. Ο ιός αυτός είναι απίστευτα ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον για μήνες, καθιστώντας τον εξαιρετικά μεταδοτικό. Φανταστείτε μια απλή βόλτα στο πάρκο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη αν ένας μολυσμένος σκύλος έχει βρεθεί εκεί πριν από εμάς. Με λίγα λόγια όσο και να προσέχουμε στη βόλτα και πάλι μπορεί να νοσήσει το ζωάκι μας χωρίς να το καταλάβουμε!

Κινδυνεύει ο σκύλος μας;

Κάθε σκύλος που δεν έχει ολοκληρώσει τον πλήρη κύκλο του εμβολιασμού του κινδυνεύει. Τα κουτάβια, λόγω του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού τους συστήματος, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αλλά δεν είναι μόνο τα κουτάβια έτσι καθώς και οι μεγαλύτεροι σκύλοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστικούς εμβολιασμούς μπορούν επίσης να πέσουν θύματα αυτού του ιού.

Πώς μπορούμε λοιπόν να θωρακιστούμε ενάντια σε αυτόν τον αόρατο εχθρό;

Η πρόληψη είναι το πιο ισχυρό μας όπλο. Πάμε να δούμε ορισμένες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου:

Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί:

Αυτό δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμού του κτηνιάτρου μας. Τα κουτάβια θα πρέπει να λάβουν το πρώτο εμβόλιο μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων, ακολουθούμενο από αναμνηστικά εμβόλια κάθε τρεις εβδομάδες έως ότου γίνουν περίπου 16 εβδομάδων. Αλλά δεν επαναπαυόμαστε, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας λαμβάνει τακτικά αναμνηστικά εμβόλια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Περιορίζουμε την έκθεση:

Μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως το κουτάβι μας, πρέπει να αποφεύγουμε περιοχές όπου συγκεντρώνονται πολλοί σκύλοι, όπως είναι τα πάρκα σκύλων, τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και οι παιδικές χαρές. Ο τύφος μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο σκύλο ή μέσω έμμεσης επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων χεριών.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο τύφος είναι ένας πολύ σοβαρός ιός που μπορεί να αποβεί και μοιραίος αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Όσο περνάει από το χέρι μας πρέπει να προστατεύσουμε όπως μπορούμε το μικρό μας φίλο και να ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα το εμβολιασμού για να παραμένει χαρούμενο και υγιές το αγαπημένο μας ζωάκι!

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.