- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα σκουλήκια στις γάτες
Πώς κολλάνε οι γάτες, ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι σκουληκιών, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα προστατεύσουμε το κατοικίδιό μας
Σκουλήκια στις γάτες: Πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε
Οι γάτες είναι ευάλωτες σε διαφορετικά είδη μολύνσεων από σκουλήκια. Αν δεν αντιμετωπιστούν, αυτά τα σκουλήκια μπορεί να κάνουν τη γατούλα μας να αρρωστήσει πιο βαριά. Για καλή μας τύχη μπορούμε να την προστατεύσουμε από τα σκουλήκια, εντοπίζοντας τα σημάδια της παρουσίας των σκουληκιών σε πρώιμο στάδιο και ακολουθώντας μια τακτική ρουτίνα αποπαρασίτωσης.
Πώς κολλάνε οι γάτες σκουλήκια;
Η γάτα ή το γατάκι μας μπορεί εύκολα να αποκτήσει σκουλήκια από το περιβάλλον. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι γάτες προσβάλλονται από σκουλήκια:
- Από ψύλλους που μεταφέρουν προνύμφες σκουληκιών
- Ερχόμενοι σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα άλλων ζώων
- Μέσω κοινών λεκανών με μολυσμένες γάτες
- Με κατάποση προνυμφών σκουληκιών ή σκουληκιών από το περιβάλλον ή την τροφή
- Τρώγοντας θηράματα μολυσμένα με σκουλήκια, όπως πουλιά ή ποντίκια
- Μέσω του μητρικού γάλακτος (σε περίπτωση που είναι γατάκια)
Ποιοι είναι οι συνήθεις τύποι σκουληκιών γάτας;
Υπάρχουν πολλοί κοινοί τύποι σκουληκιών που μολύνουν τις γάτες, σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Ασκαρίδες: Οι ασκαρίδες είναι ο πιο κοινός τύπος σκουληκιού στις γάτες και τα γατάκια. Αυτά τα μακριά σκουλήκια που μοιάζουν με σπαγγέτι και μοιάζουν με λευκούς γαιοσκώληκες μολύνουν τα έντερα της γάτας.
- Αγκυλόστομα σκουλήκια: Τα αγκυλόστομα έχουν μια δομή που μοιάζει με γάντζο, μέσω της οποίας προσκολλώνται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι μολύνσεις από αγκυλόστομα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και είναι θανατηφόρες.
- Ταινία: Υπάρχουν δύο τύποι λοιμώξεων από ταινίες στις γάτες: οι ταινίες από ψύλλους και οι ταινίες γάτας. Πρόκειται για μακριά, επίπεδα σκουλήκια που προσκολλώνται στο έντερο.
- Πνευμονοσκώληκες (Αelurostrongylus abstrusus): Οι πνευμονοσκώληκες δεν είναι γαστρεντερικά σκουλήκια, αλλά προκαλούν σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα στις γάτες. Οι ενήλικοι πνευμονοσκώληκες μολύνουν και κατοικούν στους πνεύμονες της γάτας.
Ποια είναι τα συμπτώματα των εντερικών σκουληκιών στις γάτες;
Εάν η γάτα μας έχει προσβληθεί από σκουλήκια, μπορεί περιστασιακά να τα βρούμε στα περιττώματά της. Για να γίνει ακριβής διάγνωση με ποιον ακριβώς τύπο σκουληκιού έχει προσβληθεί η γάτα μας, ο κτηνίατρος μπορεί να μας συστήσει ειδικές εξετάσεις του δείγματος κοπράνων της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια μόλυνσης από σκουλήκια στις γάτες που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τα σκουλήκια, όπως:
- Πρησμένοι πρωκτικοί αδένες
- Απώλεια βάρους
- Κνησμός στον πισινό
- Διάρροια
- Πρησμένη κοιλιά
- Εμετός
- Ανορεξία
- Θαμπό τρίχωμα
- Βήχας ή συριγμός
Πώς να θεραπεύσουμε και να προλάβουμε τα σκουλήκια στις γάτες;
Είναι σημαντικό να της παρέχουμε έγκαιρη θεραπεία. Μην ξεχνάμε πως μερικές φορές οι μολυσμένες γάτες μπορεί να μην παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Ως εκ τούτου, η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας αποπαρασίτωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα αποτρέψουμε.
Τα σκουλήκια της γάτας μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπείες αποπαρασίτωσης που υπάρχουν στην αγορά με τη μορφή δισκίων, σιροπιών, πάστας ή τοπικών spot-on. Τα περισσότερα προϊόντα είναι σχεδιασμένα για τη θεραπεία και την πρόληψη όλων των κοινών τύπων σκουληκιών. Ορισμένα παράσιτα μπορούν επίσης να μολύνουν και ανθρώπους και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μια αιτία σοβαρών ανθρώπινων ασθενειών οπότε δεν πρέπει να το αμελούμε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με έναν γενικό κανόνα, τα γατάκια πρέπει να αποπαρασιτώνονται κάθε 2 εβδομάδες μεταξύ της ηλικίας των 2-12 εβδομάδων και, στη συνέχεια, κάθε 3-4 μήνες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ωστόσο, πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για το πρόγραμμα αποπαρασίτωσης της γάτας μας.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την προγραμματισμένη αποπαρασίτωση της γατούλας μας. Τα παράσιτα αυτά είναι «ύπουλοι» οργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αλλά και να αποφευχθούν με εύκολο τρόπο!
Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι
Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.
🐾🐱 Άλεξ 🐱🐾 Το αντράκι μας ψάχνει σπιτάκι!! Ένας κουκλάκος μόλις 6 μηνών, αναζητά το μόνιμο σπιτάκι του, έτοιμος να...
Posted by Natasa Argyropoulou on Monday, March 18, 2024
🧿 EDY 🧿 Δείτε βίντεο στα σχόλια ❤️❤️❤️ αγοράκι 4 μηνών και προβλέπεται να γίνει έως 25 κιλά. Είναι πολύ κοινωνικός,...
Posted by Κρίκοι ΖΩΗΣ on Wednesday, April 10, 2024
Δείτε ποζα, δείτε χάρη, δείτε τσαχπινια! Ποιος θα υιοθετήσει αυτό το κορίτσι; Είναι περίπου τριών μηνών και εκτιμάται πως θα γίνει κοντά στα 15 κιλα Βρίσκεται στα Γιαννιτσά και θα δοθεί με ότι ορίζει ο νόμος
Posted by Φιλοζωικό Σωματείο Γιαννιτσών "αγάπη ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ" on Friday, April 19, 2024
Επείγει υιοθεσία🆘🆘🆘🆘🆘🆘 Θα βγει στον δρόμο κοινοποιηστε Την βρήκαμε στο δρόμο μέσα στα αυτοκίνητά στην πόλη της Κατερίνης...
Posted by Maria Karakasidou on Friday, April 26, 2024
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διασταύρωση έχει μικρό προσδόκιμο ζωής
Θυμάστε την ιστορία με τα ανεπιτήρητα άλογα του Υμηττού;
Η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη
Νέοι και νέες εξηγούν γιατί στρέφονται στις υπηρεσίες φύλαξης κατοικιδίων
Για να είναι το ζωάκι σου πάντα υγιές και ευτυχισμένο
Κλείστε ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας στο yourvet.gr και σε λίγη ώρα θα είναι δίπλα σας
Αν θες να δεις τη γούνα να λάμπει, κλείσε ραντεβού
Διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα για τους μικρούς μας φίλους, όπως τροφές, παιχνίδια, αξεσουάρ, είδη καλλωπισμού και άλλα πολλά.
Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού
Για μια ζωή γεμάτη φροντίδα, ομορφιά, καλή τροφή και πολύ παιχνίδι σε όλους εμάς που αγαπάμε τα «παιδιά» μας σαν παιδιά μας!
Ευφάνταστα αξεσουάρ, ιδιαίτερα παιχνίδια που δεν θα αποχωρίζονται ποτέ, αλλά και μεγάλη ποικιλία τροφών για όλους
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πληροφορίες για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση
Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους
Πώς μπορεί να αντέξει ένας σκύλος τον χαμό του μόνου ανθρώπου που εμπιστεύεται και αγαπά;
Στο ρέμα Χαλανδρίου, για τα ζώα που μας έχουν ανάγκη
Ποιο είναι το «ιδανικό βάρος», πώς θα το εκτιμήσουμε και πώς θα διατήσουμε μια σωστή διατροφική ρουτίνα
Προβλέπεται να φτάσει τα 120 χρόνια ζωής
Ο Rayne Beau ήταν εξαφανισμένος για 2 μήνες - Επανεμφανίστηκε μυστηριωδώς
Πώς θα καταλάβουμε αν τα δόντια του κατοικιδίου μας είναι υγιή και τι να κάνουμε αν δεν είναι
Μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Ειρήνη Ψαρρού. Ένας οδηγός φιλοζωίας, για να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.