- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν τη σημασία των ουσιαστικών, σύμφωνα με νέα έρευνα
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι μπορούν να αντιληφθούν περισσότερα από απλές εντολές
Σκυλιά: Μπορούν να καταλάβουν ουσιαστικά - Μελέτη επιβεβαιώνει ότι μπορούν να αντιληφθούν περισσότερα από απλές εντολές
Οι σκύλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνουν ορισμένες λέξεις, σύμφωνα με ερευνητές που παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα πρόθυμων σκυλιών, ενώ τους έδειχναν μπάλες, παντόφλες, λουριά και άλλα χαρακτηριστικά του κόσμους των τετράποδων φίλων μας.
Το εύρημα υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος του σκύλου μπορεί να φτάσει πέρα από εντολές όπως "κάτσε" και "φέρε", και το "βόλτα", για να συλλάβει την ουσία των ουσιαστικών, ή τουλάχιστον εκείνων που αναφέρονται σε αντικείμενα για τα οποία τα ζώα ενδιαφέρονται.
"Νομίζω ότι η ικανότητα υπάρχει σε όλους τους σκύλους", δήλωσε η Marianna Boros
"Νομίζω ότι η ικανότητα υπάρχει σε όλους τους σκύλους", δήλωσε η Marianna Boros, η οποία βοήθησε στη διοργάνωση των πειραμάτων στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Ουγγαρία. "Αυτό αλλάζει την αντίληψή μας για την εξέλιξη της γλώσσας και την αίσθηση του τι είναι μοναδικά ανθρώπινο".
Οι επιστήμονες έχουν από καιρό γοητευτεί από το κατά πόσον οι σκύλοι μπορούν πραγματικά να μάθουν τις έννοιες των λέξεων και έχουν συγκεντρώσει κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν την υποψία αυτή. Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων πίστευαν ότι οι τριχωτοί σύντροφοί τους ανταποκρίνονταν σε 15 έως 215 λέξεις.
Τα πρώτα ευρήματα
Πιο άμεσες αποδείξεις για τις γνωστικές ικανότητες των σκύλων ήρθαν το 2011, όταν ψυχολόγοι στη Νότια Καρολίνα ανέφεραν ότι μετά από τρία χρόνια εντατικής εκπαίδευσης, ένα border collie με το όνομα Chaser είχε μάθει τα ονόματα περισσότερων από 1.000 αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων 800 υφασμάτινων παιχνιδιών, 116 μπαλών και 26 Frisbees.
Η νέα μελέτη
Ωστόσο, οι μελέτες έχουν πει λίγα πράγματα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του σκύλου όταν επεξεργάζεται λέξεις. Για να ερευνήσουν το μυστήριο, η Boros και οι συνάδελφοί της κάλεσαν 18 ιδιοκτήτες σκύλων να φέρουν τα κατοικίδιά τους στο εργαστήριο μαζί με πέντε αντικείμενα που τα ζώα γνώριζαν καλά. Αυτά περιλάμβαναν μπάλες, παντόφλες, φρίσμπι, λαστιχένια παιχνίδια, λουριά και άλλα αντικείμενα.
Στο εργαστήριο, οι ιδιοκτήτες έλαβαν οδηγίες να λένε λέξεις για τα αντικείμενα πριν δείξουν στο σκύλο τους είτε το σωστό αντικείμενο είτε ένα διαφορετικό. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να έλεγε "Κοίτα, εδώ είναι η μπάλα", αλλά να κρατούσε ένα φρίσμπι αντί γι' αυτό. Τα πειράματα επαναλήφθηκαν πολλές φορές με αντικείμενα που ταίριαζαν και με αντικείμενα που δεν ταίριαζαν.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων μέσω μη επεμβατικής ηλεκτροεγκεφαλογραφίας ή EEG. Τα ίχνη αποκάλυψαν διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας όταν τα αντικείμενα ταίριαζαν ή συγκρούονταν με τις λέξεις που έλεγε ο ιδιοκτήτης τους. Η διαφορά στα ίχνη ήταν πιο έντονη για λέξεις που οι ιδιοκτήτες πίστευαν ότι οι σκύλοι τους γνώριζαν καλύτερα.
Τα ερωτήματα που εγείρονται
Η Boros τόνισε ότι δεν ισχυρίζεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν τις λέξεις τόσο καλά όσο οι άνθρωποι. Θα χρειαστεί περαιτέρω εργασία για να κατανοήσουμε, για παράδειγμα, αν οι σκύλοι μπορούν να γενικεύουν με τον τρόπο που μαθαίνουν οι άνθρωποι ως βρέφη και να αντιλαμβάνονται ότι η λέξη "μπάλα" δεν χρειάζεται να αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη, έντονα μασημένη σπογγώδη σφαίρα.
Η μελέτη εγείρει το ερώτημα γιατί, αν οι σκύλοι κατανοούν ορισμένα ουσιαστικά, περισσότεροι από αυτούς δεν το δείχνουν. Μια πιθανότητα είναι ότι ένας σκύλος γνωρίζει σε τι αναφέρεται μια λέξη, αλλά δεν ενοχλείται να ενεργήσει ανάλογα. "Ο σκύλος μου ενδιαφέρεται μόνο για τη μπάλα του", δήλωσε ο Boros. "Αν του φέρω ένα άλλο παιχνίδι, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου.
Με πληροφορίες από Guardian