Κατοικιδια

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιες ράτσες σκύλων ζουν περισσότερο

Μελετήθηκαν πάνω από 500.000 σκύλοι από 155 ράτσες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σκύλοι: Νέα μελέτη στην Βρετανία  αποκαλύπτει ποιες ράτσες ζουν περισσότερο 

Μικρότεροι σκύλοι με μακριά μύτη, όπως τα μικροσκοπικά ντασχάουντ και τα σίμπα ινού, ζουν περισσότερο, σύμφωνα με ανάλυση πάνω από 580.000 σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν τω μεταξύ, οι μεσαίου μεγέθους ράτσες, όπως τα αγγλικά μπουλντόγκ και τα σιχ τσου βρέθηκε ότι έχουν την μικρότερη διάρκεια ζωής. 

«Παρά το γεγονός ότι είμαστε λάτρεις των σκύλων, δεν έχουμε καλή εικόνα για τον πληθυσμό τους γενικά, και πιο συγκεκριμένα για την αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους», λέει η Κίρστερν ΜακΜίλαν από το Dogs Trust, μια φιλανθρωπική οργάνωση για την ευημερία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη ανάλυση της μακροζωίας των σκύλων, η ΜακΜίλαν και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων κτηνιάτρων, ασφαλιστικών εταιρειών για κατοικίδια ζώα και φιλανθρωπικών οργανώσεων για την προστασία των ζώων. Τα δεδομένα περιλάμβαναν 584.734 σκύλους που ανήκαν σε 155 ράτσες, εκ των οποίων οι 284.734 είχαν αποβιώσει.

Τα σκυλιά είχαν μέσο όρο ζωής 12,5 χρόνια. Τα θηλυκά σκυλιά είχαν ελαφρώς υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, 12,7 έτη, σε σύγκριση με 12,4 έτη για τα αρσενικά. Όταν ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες με βάση το μέγεθος και το σχήμα του προσώπου τους, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μικροί σκύλοι και των δύο φύλων είχαν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, επιβιώνοντας κατά μέσο όρο 13,3 χρόνια. 

Πηγή: New Scientist