Κατοικιδια

Εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών για σκύλους από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Δράσεις σε πολλές ελληνικές πόλεις - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Πρώτες βοήθειες για σκύλους από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Τρεις εκπαιδευτικές ενότητες - Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε.

Με αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) ανακοινώνει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών για σκύλους από την Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) που διαθέτει.

Δεδομένης της αύξησης του αριθμού των ιδιοκτητών ζώων, τα σεμινάρια που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Κρήτη, με την προοπτική να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις, έρχονται να καλύψουν μία πραγματική, σύγχρονη ανάγκη.

Στόχος του προγράμματος είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε μία έκτακτη κατάσταση που ενδεχομένως να προκύψει στο ζώο συντροφιάς του.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, «οι Πρώτες Βοήθειες σε σκύλο είναι απλές ενέργειες που μπορεί και πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε με σκοπό την αποκατάσταση των ζωτικών λειτουργιών του σκύλου που κινδυνεύει, τη διαφύλαξη της ζωής του, την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασής του και τη μείωση του πόνου μέχρι να αναλάβει ο κτηνίατρος».

Τα σεμινάρια, διάρκειας τεσσάρων ωρών, θα περιλαμβάνουν τρεις ενότητες: Η Γλώσσα του Σώματος, Πρώτες Βοήθειες για Σκύλους, Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών για Σκύλους, ενώ θα διεξάγονται από τους εκπαιδευτές του ΕΕΣ, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία πάνω στο πεδίο.

Οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στα εν λόγω σεμινάρια μπορούν να στείλουν email με το ονοματεπώνυμό τους, την πόλη τους και το τηλέφωνό τους στο samareites@redcross.gr ή να καλέσουν στο 210 5248132.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι πολίτες που θα παρακολουθήσουν την εκπαίδευση θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους σε διάφορες επείγουσες καταστάσεις, να αναγνωρίζουν την ανάγκη άμεσης ειδοποίησης του κτηνιάτρου και τις καταστάσεις που απειλούν άμεσα τη ζωή του σκύλου (απώλεια αισθήσεων, καρδιοαναπνευστική ανακοπή, απόφραξη αεραγωγού, μεγάλη αιμορραγία κ.ά.), και τέλος, να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν διάφορους τραυματισμούς και έκτακτα περιστατικά (διαστρέμματα, κατάγματα, εξαρθρώματα κ.ά.).