- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πού συχνάζουν οι σκύλοι της Αθήνας;
Σύγχρονα dog parks, δημοτικό κτηνιατρείο και ένα καταφύγιο με σκυλοπισίνα στο κέντρο της πόλης
Dog parks: Οι διευθύνσεις για τα στέκια των σκύλων στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ζώων
Είναι η Αθήνα dog friendly; Σίγουρα περισσότερο από ποτέ, σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα κατοικίδια της Αθήνας πλέον έχουν τα δικά τους στέκια, πνεύμονες πρασίνου, που δημιουργήθηκαν ειδικά γι’ αυτά, ένα δημοτικό κτηνιατρείο που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στο πιο «ζεστό» καταφύγιο του κέντρου το οποίο μάλιστα διαθέτει πισίνα γι’ αυτά. Ας τα δούμε αναλυτικά με τη βοήθεια της Εντεταλμένης Συμβούλου Υπεύθυνης για τον Δήμο, Σεραφίνα Αβραμίδου.
Tα Dog Parks της Αθήνας
Το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τα δεσποζόμενα ζώα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός πάρκου σκύλων ανά δημοτική κοινότητα. Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 5, ενώ άλλα 3 βρίσκονται υπό κατασκευή. Τα περισσότερα έχουν δημιουργηθεί εντός αλσών και κάθε ένα από αυτά συνήθως χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα για μεγαλόσωμους σκύλους (>13 κιλών) και ένα για μικρόσωμους (<13 κιλών). Διαθέτουν πόρτα με διπλή είσοδο ώστε να μην υπάρχει φόβος να εκτεθεί κάποιος σκύλος σε κίνδυνο αν τυχόν βγει, αλλά και χώρους με σκίαση και παγκάκια για τους συνοδούς. Είναι όλα εξοπλισμένα με παιχνίδια «agility» (ευκινησίας) για τη σωματική αλλά και νοητική εκγύμνασή τους, ποτίστρες με καθαρό τρεχούμενο νερό και ειδικά φτυαράκια για τα περιτώμματα. Τις βραδινές ώρες ο φωτισμός είναι ενισχυμένος για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των επισκεπτών.
«Σε πόλεις όπως η Αθήνα, όπου δεν υπάρχουν χώροι εκτόνωσης και εκγύμνασης σκύλων παρά μόνο στα πάρκα που πολλοί δημότες ενοχλούνται από την παρουσία τους (και όπου κανονικά δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα σκυλιά χωρίς τη χρήση λουριού), η ανάγκη για τη δημιουργία ειδικών χώρων όπου οι σκύλοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ασφαλείς, χωρίς να ενοχλούν ή να ενοχλούνται, ήταν αδήριτη. Οι μέχρι τώρα κριτικές και εντυπώσεις των δημοτών μας που έχουν σκύλους και χρησιμοποιούν τα πάρκα που δημιουργήσαμε είναι εξαιρετικά θετικές και ενθουσιώδεις. Για κάποια από αυτά τα πάρκα έχουν δημιουργηθεί ακόμη και ομάδες στο Facebook στις οποίες οι σκυλογονείς μοιράζονται τα νέα τους, αλλά και φωτογραφίες από τα παιχνίδια των σκύλων τους. Σε ένα από αυτά μάλιστα διοργανώθηκαν και τα γενέθλια του Αχιλλέα –ενός από τους πρώτους σκύλους που χαίρεται το πάρκο στην Πλατεία Οβρένοβιτς– που τα πέρασε μαζί με τους φίλους του!» θα πει η κ. Σεραφίνα Αβραμίδου.
Το dog park στον Λόφο Λαμπράκη
Στον Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα στον Λόφο Λαμπράκη το dog park αναπτύσσεται σε μια έκταση 1,5 στρέμματος. Στο πάρκο έχουν τοποθετηθεί όργανα επιδεξιότητας, όπως ξύλινα εμπόδια με αυξανόμενο ύψος, ξύλινη ράμπα, αλλά και διάδρομος - «πασαρέλα» με ανάβαση και κατάβαση, που διευκολύνουν τους σκύλους να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή τους.
Το dog park στο Άλσος Χωροφυλακής
Στο πάρκο αυτό, έκτασης 5 στρεμμάτων, εντός του Άλσους Χωροφυλακής, επί της λεωφόρου Μεσογείων, τοποθετήθηκαν εξίσου όργανα εκγύμνασης, ράμπα ανάβασης, συνεχόμενα εμπόδια με αυξανόμενο ύψος, τούνελ ευλυγισίας καθώς και πατήματα από κορμούς δέντρων. Ο σύγχρονος αυτός εξοπλισμός είναι ειδικά μελετημένος για τη σωστή εκπαίδευση, αλλά και εκτόνωση των ζώων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή των συνοδών τους.
Το dog park στον Προμπονά
Η έκτασή του ξεπερνάει το ένα στρέμμα, είναι περιφραγμένο με διπλές ανθεκτικές πόρτες και ενδιάμεσο χώρο υποδοχής. Στον χώρο τοποθετήθηκε ειδικός εξοπλισμός, όργανα εκγύμνασης και επιδεξιότητας, καθώς και ξύλινα εμπόδια για μικρόσωμα και μεγαλόσωμα σκυλιά. Ο σύγχρονος αυτός εξοπλισμός είναι ειδικά μελετημένος για τη σωστή εκπαίδευση, αλλά και εκτόνωση των ζώων, με απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση επίσης την ενεργή συμμετοχή και διάδραση των συνοδών τους.
Το dog park στο Πάρκο Σταθμού Λαρίσης
Στον χώρο του πάρκου έναντι του Σταθμού Λαρίσης, σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο, δημιουργήθηκε το σύγχρονο αυτό πάρκο σκύλων στο οποίο τα κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αθλούνται, αλλά και να κοινωνικοποιούνται. Κατασκευάστηκε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργίας με συνεχή παροχή πόσιμου νερού για τα ζώα, με ειδικά παιχνίδια επιδεξιότητας τα οποία βοηθούν στην εκπαίδευση των σκύλων, αλλά και με σκίαση, κάδους απορριμμάτων και καθίσματα για τους συνοδούς. Ο εξοπλισμός και τα υλικά του πάρκου επιλέχθηκαν βάσει της ανθεκτικότητας των υλικών, ενώ στον χώρο διατηρήθηκε ο φυσικός χλοοτάπητας που προσφέρει προστασία στους σκύλους και συμβάλλει στη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου.
Το dog park στην Πλατεία Οβρένοβιτς
Το πάρκο βρίσκεται στον Νέο Κόσμο, δημιουργήθηκε επάνω σε μια υπάρχουσα πλατεία και ξεπερνάει τα 700 τ.μ. ώστε να φιλοξενεί με άνεση τα τετράποδα και τους συνοδούς τους. Τοποθετήθηκε ειδικός εξοπλισμός και όργανα εκγύμνασης και επιδεξιότητας.
Υπό κατασκευή είναι τα πάρκα στο Άλσος Ευελπίδων, στην Αλεπότρυπα και στην Πλατεία Ναθαναήλ.
Το δημοτικό κτηνιατρείο του Δήμου Αθηναίων
Βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Μεσογείων με την οδό Τρικάλων, μπροστά από το Άλσος Χωροφυλακής στους Αμπελόκηπους και διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο χώρο χειρουργείου, με αναισθητική μηχανή, χώρο διάγνωσης, όπου οι δύο κτηνίατροι του Δήμου Αθηναίων θα παρέχουν τις βασικές ιατρικές υπηρεσίες που συνοδεύουν το βιβλιάριο υγείας ενός ζώου, ιατρική περίθαλψη –όπου κρίνεται αναγκαίο–, αλλά και στειρώσεις, εμβλιασμούς, αποπαρασίτωση, ηλεκτρονική σήμανση. Λειτουργούν επίσης ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για βραχυχρόνια νοσηλεία, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, ενώ στους επόμενους μήνες, προβλέπεται η 24ωρη λειτουργία του ιατρείου με κτηνιάτρους και βοηθούς. Θα λειτουργεί καθημερινά 09.00-17.00, παρέχοντας δωρεάν όλες τις υπηρεσίες στα αδέσποτα και στα δεσποζόμενα ζώα, δημοτών κηδεμόνων, που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑΜεΑ, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και δικαιούχοι ΚΕΑ).
Το καταφύγιο Σωκράτη του Δήμου Αθηναίων
Ονομάστηκε έτσι στη μνήμη ενός εμβληματικού αδέσποτου σκύλου της Αθήνας ο οποίος, με τη φροντίδα των εθελοντών και την υποστήριξη του Δήμου, ζούσε επί 13 χρόνια στο κέντρο της πόλης. Δεν ενοχλούσε κανέναν, όλοι τον αγαπούσαν. Ήξερε να κινείται στους δρόμους και να αποφεύγει τις κακοτοπιές, παρ’ όλα αυτά, τον Νοέμβριο του 2020, ένα φορτηγό τον τραυμάτισε θανάσιμα. Η χωρητικότητα του καταφύγιου είναι για 100 σκύλους που φιλοξενούνται εκεί μέχρι να βρουν την οικογένειά τους και περιλαμβάνει ευρύχωρα κλουβιά (τα μικρότερα είναι 8 τ.μ. και τα μεγαλύτερα περίπου 20 τ.μ.) με σπιτάκια, τόσα όσα και τα ζώα που διαμένουν στο κάθε κλουβί. Στο καταφύγιο εργάζονται 7 υπάλληλοι του Δήμου που μαζί με τους εθελοντές, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την κοινωνικοποίηση των σκύλων, τους κάνουν παρέα αλλά και τους «εκπαιδεύουν» ακόμη και στα πολύ βασικά, όπως το να περπατούν σωστά με το λουρί. Λειτουργεί και μια «σκυλοπισίνα» για να παίζουν τα κουτάβια ανενόχλητα από τους μεγαλύτερους σκύλους, υπό επίβλεψη. Όπως τονίζει η υπεύθυνη για τα ζώα του Δήμου: «Τα καταφύγια δεν είναι χώροι “απόθεσης” σκύλων. Δεν τους “στοιβάζουμε” εκεί για να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και ενοχλούν τους δημότες μας. Τους φιλοξενούμε ώστε να είναι προστατευμένοι, αφού έχουν κάνει ό,τι είναι απαραίτητο από ιατρικής άποψης, και συγχρόνως κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να υιοθετούνται και να φεύγουν από τα κλουβιά».
Στην ιστοσελίδα www.animalscityofathens.gr αναρτώνται όλα τα ζώα προς υιοθεσία που φτάνουν στα χέρια του Δήμου και μπορεί κανείς να τα δει και στις σελίδες του Facebook (Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων –Animal Welfare Department City of Athens), αλλά και στο Instagram (Animals_CityofAthens) ώστε τα ζώα να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή.
Τι γίνεται με τις αδέσποτες γάτες;
Για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των αδέσποτων γατών, σύμφωνα με την κ. Αβραμίδου, ξεκίνησε μέσα στον Αύγουστο του 2023 καταγραφή όλων των γατοαποικιών του Δήμου Αθήνας μέσω μιας πλατφόρμας στην οποία μπορούν να μπαίνουν οι εθελοντές που φροντίζουν γάτες και να καταγράφουν το ακριβές σημείο (μέσω GPS ενσωματωμένου στην πλατφόρμα), να βγάζουν φωτογραφίες τις γάτες και να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία ενδιαφέροντος (αριθμό γατών, θηλυκά/αρσενικά, ενήλικα/μωρά, στειρωμένα/αστείρωτα, τυχόν ασθένειες), καθώς και τα στοιχεία του ατόμου που φροντίζει την αποικία (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση).
«Τα στοιχεία αυτά θα συλλέγονται σε ένα αρχείο Excel και από εκεί θα γίνεται χαρτογράφηση των αποικιών. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν προσπάθεια εκτίμησης του αριθμού των αδέσποτων γατών στην πόλη, οπότε δεν μπορούσε να υπάρξει και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου υπερπληθυσμού τους. Οι στειρώσεις που θα ξεκινήσουν στο δημοτικό κτηνιατρείο θα γίνονται ανά αποικία. Όταν έχουν στειρωθεί όλες οι γάτες (θηλυκές και αρσενικές) από τη μία αποικία, θα στειρώνουμε όλες τις γάτες της διπλανής αποικίας. Μαζί με τη στείρωση θα γίνεται εμβολιασμός, ηλεκτρονική σήμανση και αποπαρασίτωση, ώστε οι γάτες που θα επιστρέφουν στον δρόμο να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς».