- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σκύλος και θερμοπληξία: Πώς θα προστατεύσετε το κατοικίδιό σας
Χωρίς βοήθεια, ένας σκύλος που βρίσκεται σε θερμοπληξία μπορεί να πεθάνει
Σκύλοι και θερμοπληξία: Συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση
Ακούμε πολλές φορές τον όρο «θερμοπληξία» γύρω μας. Η θερμοπληξία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μια δυνητικά θανατηφόρα «διαταραχή» του οργανισμού τόσο για τα ζώα όσο και για εμάς τους ανθρώπους. Η θερμοπληξία ή η υπερθερμία είναι όταν ξεπερνιέται η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου η οποία είναι μεταξύ 37.5 – 39.2°C και της γάτας μεταξύ 38.1–39.2°C και οφείλεται σε εξωτερικό παράγοντα. Εσωτερικές θερμοκρασίες υψηλότερες από τις παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική δυσλειτουργία καθώς και σε ανεπάρκεια άλλων οργάνων του σώματος.
Τα ζώα που αφήνονται μόνα τους στο αυτοκίνητο διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να πάθουν θερμοπληξία καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται ραγδαία. (μέχρι 11°C σε 10 λεπτά)
Η βόλτα νωρίς το πρωί και το απόγευμα θα είναι πιο ευχάριστη καθώς η άσφαλτος δεν θα καίει για τα πατουσάκια του και θα το απολαύσουμε και οι δύο περισσότερο.
Οι καλοκαιρινές μέρες είναι ευχάριστες για όλους, εφόσον όμως, πρώτα παραμένουμε ασφαλείς. Γι’ αυτό πρέπει να προστατεύουμε το κατοικίδιό μας με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.
Θερμοπληξία: Ποια ζώα κινδυνεύουν περισσότερο
- Βραχυκεφαλικά σκυλιά (Pugs, Bulldogs, κτλ.)
- Σκύλοι με πυκνό τρίχωμα (Huskies, German Shepherds, κλπ.)
- Υπέρβαρα ζώα
- Σκύλοι με υποκείμενα ιατρικά νοσήματα (καρδιακή νόσο, αναπνευστικά ή ενδοκρινικά προβλήματα, πρόβλημα με την τραχεία, κλπ.)
- Σκύλοι που κάνουν έντονη άσκηση σε πολύ ζεστές μέρες. (κάτι το οποίο πρέπει πάντα να αποφεύγεται ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα)
Προφανώς όλα τα ζώα πρέπει να προστατεύονται από το φαινόμενο αυτό, αλλά αυτά που έχουν αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τα καθιστά πιο επίφοβα από τα υπόλοιπα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο σκύλος μας έχει έναν μοναδικό τρόπο έκκρισης του ιδρώτα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του αναπνέοντας με ανοιχτό το στόμα του. Μια ζεστή μέρα ή μετά από παιχνίδι, θα έρθει η στιγμή που θα ξαπλώσει σε ένα σκιερό μέρος όπου τον βοηθά να δροσιστεί.
Κοινές ενδείξεις θερμοπληξίας
- Η αυξημένη παραγωγή σάλιου των σκύλων συμβαίνει καθώς ο οργανισμός τους δουλεύει όλο και πιο σκληρά για να απαλλαγεί από τη θερμότητα. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή. Πολλά ζώα μοιάζουν σαν να μην μπορούν να πάρουν ανάσα. Αν ανασηκώσουμε τα χείλη τους και δούμε έντονα κόκκινα ούλα ή σημάδια σαν μελανιές πρέπει να επιληφθούμε άμεσα του θέματος.
- Αυξημένος παλμός
- Έλλειψη συντονισμού
- Εμετός και διάρροια
- Σπασμοί και επιληπτικές κρίσεις
- Λήθαργο και Κατάρρευση
- Αίμα στα ούρα
Πώς αντιμετωπίζουμε τη θερμοπληξία
- Βγάζουμε τον σκύλο από τον ήλιο και τον φέρνουμε μέσα στο σπίτι σε έναν δροσερό χώρο.
- Τον τοποθετούμε σε κάποια δροσερή επιφάνεια καθώς χρησιμοποιεί τις πατούσες τους ως έναν από τους τρόπους ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός του.
- Βρέχουμε τον σκύλο με δροσερό ή θερμοκρασίας δωμάτιου νερό. ΠΟΤΕ με κρύο, καθώς αυτό προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, παγιδεύοντας έτσι την θερμότητα στο σώμα του ζώου, όπου προκαλούνται ακόμα μεγαλύτερες ζημιές.
- Δεν πρέπει να πιέσουμε τον σκύλο μας να πίνει νερό! Είναι αρκετό να έχουμε ένα μπολ με φρέσκο δροσερό νερό πάντα διαθέσιμο, αν ο σκύλος θέλει να πιεί μόνος του.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν είναι ανάγκη το ζώο μας να έχει όλα τα συμπτώματα. Με την πρώτη ένδειξη για θερμοπληξία πρέπει κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να έρθουμε σε επαφή με τον κτηνίατρό μας! Χωρίς βοήθεια, ένας σκύλος που βρίσκεται σε θερμοπληξία μπορεί να πεθάνει.
Οι περισσότεροι είτε θεωρούν πως είναι κάτι απλό (φέρνει λίγο η λέξη σε πονοκέφαλο) είτε κάτι πολύ εξειδικευμένο ιατρικό για να τους ενδιαφέρει η κατανόησή/πρόληψή του. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δεν πρέπει να υποτιμάται αλλά ούτε να μας οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές και μονομανίες. Μερικές απλές ιδέες και προτάσεις, δύο τρεις εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές και η θερμοπληξία δεν θα αποτελεί απειλή για τον τετράποδο φίλο μας. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη!
Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι
Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!