Κατοικιδια

Αυτή είναι η πιο έξυπνη ράτσα σκύλου στον κόσμο

Τι έδειξε έρευνα, με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκύλος: Αυτή είναι η πιο έξυπνη ράτσα στον κόσμο
© Unsplash

Σκύλος: Αυτή είναι η πιο έξυπνη ράτσα στον κόσμο 

Τα βελγικά μαλινουά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως αστυνομικοί σκύλοι ή σκύλοι φύλακες είναι τα πιο έξυπνα σκυλιά του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.  Τα border collies ήταν δεύτερα με 26 βαθμούς ενώ το hovawart – μια γερμανική ράτσα – ήταν τρίτο με 25 βαθμούς.

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποιούσε τα μαλινουά από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και η νεοϋρκέζικη, που το 1908 εισήγαγε 4 σκύλους από το Βέλγιο, για να εργαστούν δίπλα σε ένα Γκρένενταλ αμερικανικής εκτροφής. Την ίδια περίοδο  χρησιμοποιούνταν από τους Βέλγους τελωνειακούς για συνοριακές περιπολίες και εγκωμιάζονταν για την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν τους λαθρέμπορους. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνταν ως τσοπανόσκυλα, σκύλοι φύλαξης, αλλά και συντροφιάς και συμμετείχαν, με μεγάλες διακρίσεις, στους διεθνείς αγώνες εργασίας.

Επιστήμονες αξιολόγησαν 1.000 σκύλους, θέτοντάς τους επτά γνωστικά και τρία ακόμη καθήκοντα συμπεριφοράς. Τα τεστ αυτά περιλάμβαναν την ικανότητά τους να «διαβάζουν» τις ανθρώπινες χειρονομίες και εάν τα ζώα μπορούσαν να παρακάμψουν έναν διαφανή φράχτη σε σχήμα V προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια λιχουδιά την οποία μπορούσαν να δουν.

Οι ειδικοί διερεύνησαν επίσης πόσο ανεξάρτητος είναι ένας σκύλος και πόσο γρήγορα προσέτρεχαν για βοήθεια σε έναν άνθρωπο. Μεταξύ άλλων υπήρχε και μια δοκιμασία στην οποία ο σκύλος έβλεπε δύο μπολ φαγητού. Το ένα ήταν άδειο και το άλλο είχε φαγητό, αλλά ήταν καλυμμένο. Η ιδέα ήταν να δουν αν το ζώο μπορούσε να βρει την τροφή που βρισκόταν στο άλλο μπολ. Η ομάδα των ερευνητών είπε ότι αυτή η δοκιμασία θα ήταν το καλύτερο μέτρο για την συνολική νοημοσύνη, αλλά, τα δεδομένα αποκάλυψαν πως δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των σκύλων.

Συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική ερευνήτρια στη γνωστική ικανότητα των σκύλων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι περισσότερες ράτσες είχαν τα δικά τους δυνατά και αδύνατα σημεία. Για παράδειγμα, το λαμπραντόρ ριτρίβερ ήταν πολύ καλό στην ανάγνωση ανθρώπινων χειρονομιών, αλλά όχι τόσο καλό στην επίλυση χωρικών προβλημάτων. Ορισμένες ράτσες, όπως το τσοπανόσκυλο Σέτλαντ, σημείωσαν αρκετά ομοιόμορφη βαθμολογία σχεδόν σε όλες τις δοκιμασίες».

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα σκυλιά που επιλέχθηκαν έπρεπε να ενδιαφέρονται να «δουλέψουν» για την τροφή τους και να μην είναι υπερβολικά επιθετικά προς τους ανθρώπους. Οι ερευνητές επέλεξαν επίσης κατοικίδια ηλικίας μεταξύ ενός και οκτώ ετών, καθώς τα γνωστικά χαρακτηριστικά μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί πλήρως στα νεότερα σκυλιά, ενώ τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να παρουσιάζουν γνωστική «έκπτωση». Τα ζώα υποβλήθηκαν σε τεστ smartDOG μεταξύ Μαρτίου 2016 και Φεβρουαρίου 2022.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς
Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς

Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον  χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού

Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;
Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;

Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.