Κατοικιδια

3 αντικείμενα που πρέπει και 3 που δεν πρέπει να έχει ένας ιδιοκτήτης σκύλου

Μερικές απλές συμβουλές γεμάτες αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με το σκυλί της
© RODNAE Productions / Pexels

Η συγκεκριμένη στήλη φλερτάρει μεταξύ κτηνιατρικής και φιλοζωίας οπότε συγχωρήστε οποιαδήποτε προσωπική (έως και υπερβολική) ιδιόρρυθμη πινελιά συναντήσετε παρακάτω. Θεωρώντας ότι για να πατήσει κάποιος κλικ στο συγκεκριμένο άρθρο δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «ανθρώπων» με πνίχτη, λουρί με ηλεκτροσόκ και οτιδήποτε αντίστοιχα «φιλόζωο» αντικείμενο, η λίστα δεν αναλώνεται σε τόσο προφανείς επιλογές. Διαβάστε κάποιες απλές συμβουλές (για αρχή) γεμάτες αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας.

3 αντικείμενα που δεν πρέπει να έχει ένας ιδιοκτήτης σκύλου

Οι συγκεκριμένες επιλογές δεν είναι κατακριτέες απλά καλό είναι να αποφεύγονται για το καλό των τετράποδων φίλων μας.

  1. Κόκκαλα: Όσο δελεαστικά και να είναι, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στον μικρό μας φίλο, από πνιγμό, εμέτους και διάρροιες, σπάσιμο των δοντιών μέχρι και τραυματισμούς στο πεπτικό τους σύστημα. Στο χειρότερο σενάριο μπορούν προκαλέσουν πολύ σοβαρές βλάβες αν κολλήσουν στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο τοίχωμα του εντέρου. Εκεί θα χρειαστεί πιθανότητα χειρουργική επέμβαση. Δεν αξίζει να διακινδυνεύσουμε
  2. Περιλαίμιο: Το κολάρο, επειδή ασκεί πίεση στον λαιμό που είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του. Με ένα απότομο τράβηγμα, πέρα από τον κίνδυνο του πνιγμού, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στους σπονδύλους του αυχένα και των τριγύρω δομών. Σε γενικές γραμμές η χρήση σαμαριού είναι μια πιο ασφαλής επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν επιλέξετε το παραπάνω, η αγορά ενός άνετου κολάρου που δεν είναι πολύ χαλαρό ή πολύ σφιχτό (περίπου ένα δάχτυλο) στον λαιμό του ζώου είναι μια καλή λύση. Προφανώς ένα ωραίο κολάρο για αισθητικούς λογούς δεν συγκαταλέγεται σε αυτό.
  3. Μωρομάντηλα: Σίγουρα είναι τα μωρά μας! Αυτό δεν σημαίνει όμως πως τα μωρομάντηλα είναι η καλύτερη επιλογή. Η συχνή χρήση τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το PH του δέρματός τους. Πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως η χρήση τους είναι για βρέφη. Όταν εμείς καθαρίσουμε τα πατουσάκια του σκύλου μας και εκείνος τα γλείφει, έρχεται σε επαφή με επιβλαβείς ουσίες. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η πρόκληση φαγούρας από αυτά. Μπορούμε να βρούμε υπό αλλεργικά μαντιλάκια ειδικά παρασκευασμένα για τους τετράποδους φίλους μας στο κοντινότερο pet shop.
Πομεράνιαν
© Windo Nugroho / Pexels

3 αντικείμενα που πρέπει να έχει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

  1. Μικροτσίπ: Είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε όταν έρθει το καινούργιο μέλος της οικογένειάς μας. Από την πρώτη στιγμή πρέπει να πάμε στον κτηνίατρο για την τοποθέτηση και δήλωση των στοιχείων μας στο ζώο. Οτιδήποτε και να συμβεί και χάσουμε το ζώο, θα μπορεί να επιστραφεί σ’ εμάς μετά από ένα απλό σκανάρισμα.
  2. Φαρμακείο: Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε κάποιο από τα παρακάτω σκευάσματα χωρίς τη συμβουλή του κτηνιάτρου μας!! (ιδιαίτερη έμφαση στα δύο θαυμαστικά, δεν ήταν τυπογραφικό λάθος). Πρέπει πάντα να έχουμε εμετικό σιρόπι ή ενέσιμες αμπούλες, ενέσιμο διάλυμα κορτιζόνης, ατροπίνη, ενεργό άνθρακα, σύριγγες, αντισταμινική κρέμα. Είναι καλό πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε, αντί να πρέπει να ψάχνουμε φαρμακείο εκείνη τη στιγμή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έγκαιρη πρόληψη βοηθάει και κάθε δευτερόλεπτο μετράει!
  3. Το κρεβάτι του: Όπως εμείς πολλές φορές αποζητούμε λίγη ηρεμία, έτσι θέλει και ο σκύλος μας. Όπως όταν ο ταξιδιάρης σας εαυτός σάς ωθεί σε εξορμήσεις και περιπέτειες αλλά πάντα στο τέλος αποζητάτε το κρεβατάκι σας, έτσι και ο φίλος μας θέλει έναν δικό του προσωπικό χώρο. Εκεί θα ξεκουραστεί και θα νιώσει ασφάλεια όταν επιλέξει να περάσει χρόνο μόνο. Πρέπει πάντα να έχει την επιλογή να μπορεί να πάει «σπίτι του» όταν το έχει ανάγκη, αλλά να βρίσκεται και αρκετά κοντά μας για να έχει και την καλή παρέα του. Αν και, μεταξύ μας, στο τέλος πιο πιθανό είναι να καταλήξει στο δικό μας κρεβάτι (με δική μας υπόδειξη πάντα). Μην ξεχνάμε πως ο σκύλος είναι μέλος μιας αγέλης και χρειάζεται μία υποτυπώδη καθοδήγηση, πάντα βέβαια με γνώμονα το δικό του καλό.
Σκύλος στο κρεβάτι του
© Kristina Paukshtite / Pexels

Μείνετε συντονισμένοι, έπεται συνέχεια...

Για περισσότερα tips και πληροφορίες, δείτε στο Instagram @vetnpet_

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς
Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς

Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον  χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.