Κατοικιδια

Κατρίνα Τσάνταλη: «Είναι άπειρα τα αδέσποτα στην Ελλάδα»

Μια συζήτηση για το καταφύγιο «A Little Shelter» και τη φιλοζωική της δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Κατερίνα Καμπόσου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Η Κατρίνα Τσάνταλη μιλά στην Athens Voice για το «A Little Shelter», τα αδέσποτα ζώα, τη φροντίδα και την υιοθεσία τους.

«Ο Batman νοσηλεύεται έναν χρόνο. Βρέθηκε παράλυτος με σφαίρες από αεροβόλο σε πολλά σημεία του σώματός του. Αφαιρέθηκαν με χειρουργεία όσες ήταν εφικτό. Στο οκτάμηνο ο Βatman σηκώθηκε, και το μόνο που κάνει είναι να μπαίνει κάτω από τα χέρια μας για να χαϊδευτεί. Το ένα του ποδαράκι γυρίζει όταν περπατάει αλλά το έχει συνηθίσει και ξέρει πώς να το χειριστεί. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως αυτός ο γατούλης είναι καλά…»

Αυτή είναι μια από τις πρόσφατες αναρτήσεις στον λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού καταφύγιου «A Little Shelter», που ιδρύθηκε από την Κατρίνα Τσάνταλη και την Τόνια Σωτηροπούλου, και στηρίζεται στην εθελοντική δράση των μελών του. Για κάθε σκύλο ή γάτα που θα περιθάλψει το καταφύγιο ειδοποιείται για ένα νέο ακόμη περιστατικό κακοποίησης ή εγκατάλειψης. Τα ζωάκια φιλοξενούνται μέχρι να υιοθετηθούν σε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, λαμβάνουν νοσηλείες, στειρώσεις και πάνω απ’ όλα την αγάπη που δικαιούνται. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η Κατρίνα Τσάνταλη μας μιλά για τις δράσεις του «A Little Shelter» και τη δική της προσωπική προσπάθεια προκειμένου να είναι κάθε τετράποδος φίλος μας ασφαλής και προστατευμένος. 

Πώς γεννήθηκε το «A Little Shelter»;
Το «A Little Shelter» ξεκίνησε επίσημα τη δράση του ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία τον Οκτώβριο του 2020. Ήταν μονόδρομος για να κάνω πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά αυτό που έκανα πάντα με τα αδέσποτα ζώα. Μαζί με την Τόνια δημιουργήσαμε το καταφύγιο για σκύλους, γάτες αλλά και οικόσιτα ζώα που έχουν ανάγκη από κτηνιατρική βοήθεια και μια καλύτερη ζωή. 

Ποια είναι η εικόνα σήμερα στο καταφύγιο; Πόσα σκυλάκια από αυτά έχουν βρει οικογένειες και πόσα έχουν λάβει κτηνιατρική φροντίδα ως τώρα;
Έχουμε ξεπεράσει τα 500 σκυλάκια και γατάκια μέχρι στιγμής. Φυσικά υπάρχουν σκυλάκια που δεν έχουν καταφέρει να βρουν σπίτι και άλλα που περιμένουν πάνω από χρόνο, αλλά δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο φιλοξενούνται 23 σκύλοι, νοσηλεύονται επιπλέον 8, ενώ υπάρχουν 11 γάτες με επιπλέον 4 που βρίσκονται σε νοσηλεία. Παράλληλα τρέχει και το εθελοντικό μας πρόγραμμα με νεογέννητα που χρειάζονται εντατική φροντίδα σε σπίτια (συχνό τάισμα με μπιμπερό, υποβοηθούμενο wc, σταθερή ζέστη) στο οποίο βρίσκονται άλλα 6 γατάκια. Όλα τα ζώα που έρχονται σε εμάς λαμβάνουν κτηνιατρική βοήθεια, υποχρεωτικές εξετάσεις αίματος για να ξέρουμε τι συμβαίνει στο κάθε ζώο, αποπαρασίτωση, εμβόλια και micro chip. Μετά, αναλόγως το περιστατικό, τους παρέχουμε φαρμακευτικές αγωγές, κλινικές δίαιτες, εξειδικευμένες εξετάσεις (ακτινογραφίες, υπερήχους, βιοψίες) και φυσικά χειρουργεία.

Έχετε κάνει στα χρόνια της λειτουργίας καταγγελίες και μηνύσεις για κακοποιήσεις;
Ναι, κατά του Δήμου Ζηρού για τα σχεδόν 100 σκυλιά που ήταν πεταμένα σε ένα χωράφι γεμάτο αρρώστιες, σε άθλια κατάσταση και μιας κτηνοτροφικής μονάδας που ήταν εμφανέστατη η αθλιότητα στην οποία βρίσκονταν οι αγελάδες. Ωστόσο είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης να αναλαμβάνει ευθύνη και να κάνει ο ίδιος καταγγελία για περιστατικά κακοποίησης στα οποία είναι μάρτυρας.

Είναι απαιτητική η φροντίδα του καταφυγίου προκειμένου να λειτουργεί ομαλά με τα δεκάδες περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει;
Εξαιρετικά απαιτητική. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει επιλογή, καθώς τα αιτήματα είναι αμέτρητα. Εμείς προσπαθούμε να μην ξεπερνάμε τη φροντίδα 50 ζώων τον μήνα. Ξεφεύγουν κατά πολύ τα έξοδα κι οι πόροι, ενώ εξαντλούνται κι οι άνθρωποι που εργάζονται. Η πραγματικότητα έτσι όπως είναι διαμορφωμένη δυστυχώς έχει τρομερά νομοθετικά κενά, ενώ οι περισσότεροι δήμοι δεν κάνουν τη δουλειά που οφείλουν να κάνουν. Πιστεύω πάντα υπήρχαν εγκαταλείψεις και κακοποιήσεις, απλώς τώρα πέφτει περισσότερο φως, και ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός να ενδιαφερθεί για αυτά τα ζώα. Εύχομαι, όσο περνάει ο καιρός, να μην υπάρχει ενδιαφέρον μόνο για κατοικίδια και συμπαθητικά ιπποειδή αλλά για όλα τα ζώα.

Γιατί να υιοθετήσει ένα αδέσποτο μια οικογένεια που σκέφτεται να αποκτήσει κάποιο ζωάκι;
Γιατί είναι άπειρα τα αδέσποτα στην Ελλάδα. Άπειρα! Δυστυχώς βρίσκεις πλέον σχεδόν ό,τι ράτσα θέλεις από τις εγκαταλείψεις. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είναι από παράνομους εκτροφείς, γιατί φαίνεται ακριβός ένας νόμιμος εκτροφέας, γιατί θα έπρεπε να κάνουν μια γρήγορη αναζήτηση στο Google τι εστί «puppy mills» για να γνωρίζουν από πού πρόερχεται το χαριτωμένο κουταβάκι που θα αγοράσουν με 200-500 ευρώ. Γιατί δεν χρειάζεται να γεννήσει στην παρούσα φάση το σκυλάκι του φίλου και να πάρουν κουταβάκι όταν η χώρα κυριολεκτικά έχει αδέσποτα σε κάθε γωνιά.

Τα social media σε τι βαθμό βοηθούν στην ευαισθητοποίηση;
Σε μεγάλο. Όμως, πια, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει ευαισθητοποίηση. Όταν μιλάμε για ζώα, δεν είναι μόνο τα σκυλάκια και τα γατάκια. Και τα social έχουν πλέον τεράστιο περιεχόμενο ενημέρωσης και αφύπνισης στην κακοποίηση των ζώων. Κακοποίηση δεν είναι μόνο το σκυλί που είναι μόνιμα δεμένο και ζει μέσα στις ακαθαρσίες του, ή κάποιος που κλοτσά μια γάτα ή κάποιος που βασανίζει ένα γαϊδουράκι. Η κακοποίηση υπάρχει στις καθημερινές επιλογές διατροφής, ρουχισμού, καλλυντικών. Και είναι σε εξαιρετικά βαριά και βασανιστική μορφή. Η κακοποίηση υπάρχει όπου κόβεις εισιτήριο για να δεις φυλακισμένα ζώα ή σε τουριστικές δραστηριότητες που συνήθως βλέπουμε από εντυπωσιακές φωτογραφίες σε εξωτικούς προορισμούς στο Ιnstagram (μπάνιο με δελφίνια σε ξενοδοχεία, selfie με λιοντάρια, βόλτα πάνω σε ελέφαντα κ.λπ.). Εύχομαι πριν κάποιος διαφημίσει κάτι στα social, να κοιτά πρώτα τι επίπτωση έχει αυτό το προϊόν/δραστηριότητα στα ζώα. Πολλές φορές πρόκειται για ένα όμορφο περιτύλιγμα σε βασανισμό και θάνατο. Αξίζει τόσος πόνος για likes, views ή οποιοδήποτε ποσό που προσφέρεται για διαφήμιση;

Ποιο είναι το ψυχολογικό κόστος όταν εκτίθεται κάποιος σε ακραία περιστατικά κακοποίησης ή εγκατάλειψης;
Είναι εξαιρετικά μεγάλο και βασανιστικό. Όμως η συγκίνηση του να βλέπεις ένα ζώο να έχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και να υιοθετείται με αγάπη το εξισορροπεί. 

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος το έργο του «A Little Shelter»;
Από εθελοντικά προγράμματα τρέχει το baby project για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες στο site μας www.alittleshelter.gr. Η βοήθεια είναι βασικά η οικονομική στήριξη μέσω δωρεών για να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Κάθε οικονομική βοήθεια είναι τρομερής σημασίας. 

Πείτε μας, τέλος, πώς μέσα από τα βιβλία σας μαθαίνετε στα παιδιά για τα ζώα;
Το πρώτο μου βιβλίο «Το Σοφάκι και ο Ντο» είναι βασισμένο στα αδέσποτα ζώα και στο πώς ένα παιδί μαθαίνει να δίνει χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα, φροντίζοντας κάποιο ζωάκι που θα βρεθεί περιστατικό στο δρόμο του. Πέρα από αυτό, δεν μαθαίνω κάτι επιπλέον στα παιδιά όσο αφορά στα ζώα στον βαθμό που θα ήθελα. Επαναλαμβάνω, ζώα δεν είναι μόνο τα γατάκια και τα σκυλάκια. Και σήμερα η μέρα (4η Οκτωβρίου) δεν αφορά μόνο αυτά. Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα ζώα και δεν φαντάζονται καν ότι το μπιφτέκι που τρώνε είναι η καλή μας αγελάδα. Μακάρι να μπορούσα να πω μέσα από κάποιο βιβλίο… την πραγματικότητα! Αλλά όταν ούτε καν οι ενήλικες κάνουν πολλές φορές την κακοποιητική σύνδεση ζώο-φαγητό, ζώο-ρούχο, ζώο-σαμπουάν... από πού να το πιάσει κανείς; Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο μου «Μια θάλασσα πλαστικά», που σαφώς η πλαστική ρύπανση είναι τρομερά μεγάλο θέμα για τον πλανήτη μας, αναρωτιόμουν πότε είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσει κανείς για την συμβολή της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και αλιείας στην καταστροφή της Γης. Το πλαστικό καλαμάκι είναι τίποτα μπροστά τους. Μαθαίνουμε στα παιδάκια πως πρέπει να κλείνουν τη βρύση όταν πλένουν τα δοντάκια τους για εξοικονόμηση νερού, καθώς όταν τα σημερινά παιδιά θα είναι 20 ετών οι προβλέψεις επιστημόνων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Δεν λέμε όμως ότι η δημιουργία ενός μοσχαρίσιου burger σπαταλά κατά μέσο όρο 12.500 λίτρα νερού. Ενώ μια τετραμελής οικογένεια που κλείνει τη βρύση καθώς τα μέλη της βουρτσίζουν τα δόντια τους πρωί-βράδυ εξοικονομεί κατά μέσο όρο 120 λίτρα νερού. Πρώτα πρέπει να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να πράξουν οι γονείς. Εγώ από μεριάς μου θα ξεκινήσω με ένα παιδικό παραμύθι που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 και το οποίο θα μιλάει, στον βαθμό που μπορεί να ενημερωθεί ένα 5χρονο φυσικά, για τους ζωολογικούς κήπους. Για να δούμε πώς θα πάει αυτό… Και βλέπουμε!