Κατοικιδια

Τι θα γίνει με τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ;

Αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα εκτός Αφρικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ πρέπει να θυσιαστούν για τη βιοποικιλότητα
Ιπποπόταμοι © Pixabay

Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον στην Κολομβία, καθώς οι τοπικές αρχές τους έχουν ανακηρύξει «εισβολικό» είδος.

29 χρόνια μετά τον θάνατο του Πάμπλο Εσκομπάρ, οι ιπποπόταμοι που είχε εισάγει ως κατοικίδια, πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα ζουν στο θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε στην θέση της άλλοτε κραταιάς Βίλα Νάπολες.

Ένα από τα «οράματα» του Εσκομπάρ ήταν να δημιουργήσει στο απόρθητο φρούριο της Χασιέντα Ναπόλες τον μεγαλύτερο ιδιωτικό ζωολογικό κήπο με άγρια ζώα που ουδεμία σχέση είχαν με το οικοσύστημα της χώρας του. Και επειδή το χρήμα έρρεε άφθονο ο Πάμπλο Εσκομπάρ γέμισε παράνομα τη χασιέντα του με καγκουρό, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, ιπποπόταμους και άλλα άγρια ζώα. 

Όταν η κολομβιανή κυβέρνηση κατέλαβε τη χασιέντα το 1993, τα περισσότερα από τα ζώα δόθηκαν σε ζωολογικούς κήπους, αλλά οι ιπποπόταμοι θεωρήθηκαν υπερβολικά μεγάλοι και δύσκολοι στη χειραγώγηση, ακόμη και σε σύγκριση με τους ελέφαντες και τους ρινόκερους.

Η απροσδόκητη όμως κληρονομιά του Δον Πάμπλο είναι προβληματική καθώς τα συγκεκριμένα ζώα τα οποία φημίζονται για την επιθετικότητά τους όταν κάποιος εισβάλει στην περιοχή τους, εμφανίζονται συχνά πυκνά σε δρόμους των γύρω χωριών, ενώ κατάφεραν σε μόλις δύο δεκαετίες να «εξαφανίσουν» όλα τα υπόλοιπα είδη που ευδοκιμούσαν στην περιοχή. Οι επιστήμονες λένε ότι αν δεν θανατωθούν άμεσα ενδέχεται να κυκλοφορούν στην περιοχή έως και 1.500 ιπποπόταμοι μέχρι το 2035.

Πριν από δέκα χρόνια, επιστήμονες από την Cornarea, η περιφερειακή κρατική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, άρχισε ένα πρόγραμμα για τη στείρωση αυτών των ιπποπόταμων. Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει χειρουργικά να στειρώσουν δώδεκα ζώα και περίπου 40 με φάρμακα. Αλλά σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους αυτής της υπηρεσίας όλα όσα σχετίζονται με τους ιπποπόταμους είναι πολύπλοκα, ακριβά και επικίνδυνα. Παρά τις προσπάθειες για στείρωση των ζώων, ο πληθυσμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. 

Μια μελέτη εμπειρογνωμόνων έδειξε ότι υπάρχει μεγάλος κινδύνος για τα οικοσυστήματα με πιθανές επιπτώσεις στα ενδογενή είδη στην Κολομβία. «Αυτή είναι η πρώτη φάση πριν καθοριστεί μια συγκεκριμένη δράση για το τι θα γίνει με το συγκεκριμένο ζωικό είδος στη χώρα», ανέφερε το υπουργείο. Αποδεικνύεται ότι οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ επηρεάζουν ολόκληρα οικοσυστήματα γλυκών υδάτων μόνο με το φαγητό τους

Η αποικία με περισσότερα από 100 ζώα θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη ομάδα εκτός Αφρικής. Είναι οι άμεσοι απόγονοι ενός ζευγαριού ιπποπόταμων που εισήγαγε ο Εσκομπάρ όταν βρισκόταν στο απόγειο της φήμης του, για τον ζωολογικό κήπο στη χασιέντα του στη Νάπολη, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Μεντεγίν. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς
Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς

Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον  χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού

Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;
Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;

Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.