Κατοικιδια

Εθελόντρια τραγουδά στη φάλαινα στον Άλιμο και συγκινεί (βίντεο)

Ο ζιφιός βγήκε στα ρηχά στη Σαλαμίνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη φάλαινα στον Άλιμο τραγουδά εθελόντρια που πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στον ζιφιό. Το συγκινητικό βίντεο.

Η φάλαινα «Σωτήρης», όπως τον ονόμασαν διασώστες και εθελοντές, έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση από τη πρώτη στιγμή που βγήκε τραυματισμένος σε παραλία στον Άλιμο. Το ενδιαφέρον για την τύχη του είναι μεγάλο. Δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό, η φάλαινα έχει βγει στα ρηχά στη Σαλαμίνα.

Στα social media έχει αναρτηθεί ένα βίντεο με μια εθελόντρια να τραγουδά στο κήτος, το οποίο είναι τραυματισμένο στο ρύγχος και έχει πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα.

Η επιχείρηση για τη μεταφορά της φάλαινας στα ανοιχτά από τον Άλιμο πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής (28/1). Οδηγήθηκε στα βαθιά περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρουσία δίπλα της.

Η απόφαση ελήφθη, αφού πρώτα της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και ολοκληρώθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις. Όπως διαπιστώθηκε, ο ζιφιός ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Το επόμενο 24ωρο για τη φάλαινα «Σωτήρης», που βρίσκεται πλέον στη Σαλαμίνα, είναι κρίσιμο.

Η φάλαινα ζιφιός στις ελληνικές θάλασσες και στον κόσμο

Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα. Συναντάται στην Ελλάδα.

Ο ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά.

Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.

H φάλαινα ζιφιός και η περιπέτειά της έχει συγκινήσει τα social media, με χρήστες να κάνουν αναρτήσεις για το θαλάσσιο θηλαστικό που βρίσκεται στα ρηχά στη Σαλαμίνα, εκφράζοντας την ελπίδα τους να τα καταφέρει τελικά και να επιστρέψει στην ανοιχτή θάλασσα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις