Κατοικιδια

Stray.gr & Dogs’ Voice: Οι οργανώσεις που δίνουν φωνή στα ζώα

Η ιστορία της Ελπίδας, μιας πυρόπληκτης σκυλίτσας, η συμβολή των φιλοζωικών οργανώσεων στις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου και η δράση τους μέσα στα χρόνια.

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 799
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από δραστηριότητα της Stray.gr το 2019.
Από δραστηριότητα της Stray.gr το 2019.

Stray.gr & Dogs’ Voice μιλούν στην Athens Voice με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2021. Η διάσωση των πυρόπληκτων ζώων. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.

Φθινοπωρινό πρωινό στο πάρκο Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης. Ο ήλιος ζεστός, η βοή της Βασιλίσσης Σοφίας απομακρύνεται όσο σκαρφαλώνει κανείς προς τα λοφάκια. Η Ελπίδα, μια όμορφη μουσούδα με εκφραστικά μάτια, μου κουνάει την ουρά της και τρέχει γύρω από τα πόδια μου. Χαμογελάω. Η ιστορία της, έτσι όπως μου την αφηγήθηκαν η Κατερίνα και η Μυρτώ, μου προκαλεί ζεστασιά και... ελπίδα.

Παράνομη εκτροφή, μάχη να σωθεί από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη, απαιτητική αγωγή και θεραπεία για να ξεπεράσει τα τραύματά της. Και όμως, ενάμιση μήνα μετά, στέκεται στα πόδια της, τρέχει παιχνιδιάρικα πίσω από την ουρά της και μου θυμίζει πως τα πράγματα μπορούν να είναι όμορφα και απλά. Και πως εν τέλει μπορείς να ξεπεράσεις τα τραύματά σου, ακόμα και αν σε έχουν κάψει τόσο βαθιά.

Η Κατερίνα Γουρναροπούλου τη φιλοξενεί και τη φροντίζει τον τελευταίο ένα μήνα. Αφορμή, οι ανάγκες που προέκυψαν μετά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Μέσω του Stray.gr και του Dogs’ Voice, που οργάνωσαν τις διαδικασίες φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων, η Κατερίνα είναι μία από τους πολλούς πολίτες που βοήθησαν έμπρακτα στη φιλοξενία και τη φροντίδα τους, μέχρι να βρουν το σπίτι που θα τα συντροφεύει για πάντα.

Η Ελπίδα με την Κατερίνα, που την φιλοξενεί, μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου.
Η Ελπίδα με την Κατερίνα, που την φιλοξενεί, μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

«Νομίζω ότι εμείς, κερδίζουμε παραπάνω από τη διαδικασία της φιλοξενίας. Στην περίπτωση της Ελπίδας, έχω την τύχη και τη χαρά να τη βλέπω να αλλάζει καθημερινά, να γίνεται σκύλος. Όταν ήρθε στο σπίτι ήταν ένα πλάσμα το όποιο είχε ζήσει όλη της τη ζωή σε ένα κλουβί. Μέσω της φιλοξενίας, την προετοιμάζω για το παντοτινό της σπίτι».

Η Μυρτώ Ξανθοπούλου, αντιπρόεδρος στο Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr, κάθεται δίπλα μας και κοιτάει με περίσσεια αγάπη και ευγνωμοσύνη μία την Ελπίδα και μία την Κατερίνα. Μου λέει πως χωρίς τα άτομα που φιλοξενούν και όσους βοηθούν εθελοντικά, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει τίποτα. Μου το τονίζει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας και μου εκφράζει την ευγνωμοσύνη της ως προς τους ανθρώπους που βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, έπαιρνα τηλέφωνο ανθρώπους που είχαν εκφράσει τη διαθεσιμότητα τους για να βοηθήσουν ακόμα και στις 4 τα ξημερώματα. Όλοι δέχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Κάποιοι ακύρωσαν ακόμα και τις διακοπές τους. Ήταν ασύλληπτο όλο αυτό που ζήσαμε εκείνες τις μέρες. Διώχναμεανθρώπους που έρχονταν να δουλέψουν εθελοντικά, γιατί είχαμε τόσα πολλά χέρια που δεν μπορούσαμε να τους απασχολήσουμε όλους» μου περιγράφει για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, που η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν συγκινητική.

Η Μυρτώ Ξανθοπούλου, αντιπρόεδρος της Stray.gr με την Ελπίδα και την Κατερίνα.
Η Μυρτώ Ξανθοπούλου, αντιπρόεδρος της Stray.gr με την Ελπίδα και την Κατερίνα.



Το Stray.gr ξεκίνησε το 2002  ως μια ομάδα αλληλοϋποστήριξης φιλόζωων, ωστόσο μέσα σε ένα χρόνο επιδόθηκαν στο έργο για τα αδέσποτα. Επιγραμματικά, η δράση τους αφορά την ολοκληρωμένη στήριξη στα αδέσποτα. Από τον δρόμο, στο σπίτι τους. Κτηνιατρική περίθαλψη, παραμονή όσο το δυνατόν λιγότερο στο κλουβί, εντατικά προγράμματα φιλοξενίας. Το σωματείο δεν έχει καταφύγιο και τα περισσότερα ζώα φιλοξενούνται σε σπίτια. Επιδιώκουν, ωστόσο, να υπάρχει μια οικονομική σταθερότητα στο σωματείο, ούτως ώστε να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο που θα είναι και ο πρώτος σταθμός που θα φιλοξενείται ένα αδέσποτο μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Προσωρινό σπίτι, παντοτινή αγάπη

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, η πρόθεση και το ενδιαφέρον του κόσμου για φιλοξενία κάποιου ζώου αυξήθηκε ραγδαία.

«Βγάλαμε πάρα πολλά ζώα από τα κλουβιά, κάποια από αυτά που μάλιστα βρισκόταν πάρα πολλά χρόνια σε κλουβί. Πάνω από 50 ζώα έχουν φιλοξενηθεί αυτό το διάστημα και εξαιρώ τις φωτιές. Ήταν σαν η πανδημία να τους έδωσε την ευκαιρία να βγουν τότε από το κλουβί, ήταν η θετική πλευρά όλης αυτής της δύσκολης κατάστασης που ζούσαμε ».

Το σωματείο βρίσκεται δίπλα στο άτομο που φιλοξενεί όλο το 24ωρο. Έχει έναν εντατικό υποστηρικτικό μηχανισμό, γιατί η ευθύνη του ζώου συνεχίζει να είναι δική του μέχρι εκείνο να υιοθετηθεί. «Κάποιος που δεν έχει φιλοξενήσει μπορεί να έχει κάποιο δισταγμό, αλλά είναι τέτοια η στήριξη του σωματείου που, ό,τι και αν προκύψει, έχεις την κατάλληλη καθοδήγηση» εξηγεί η Κατερίνα, που είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί.

Κάποια από τα ζώα που φιλοξενούνται, εξελίσσονται σε υιοθεσίες. Η Μυρτώ εξηγεί πως πολλοί το βλέπουν εξαρχής σαν ένα βήμα για να υιοθετήσουν ένα ζώο. «Η φιλοξενία, ακόμα και αν είναι αναγκαστικά προσωρινή, είναι τέτοιο το δώρο και πάντα το λέμε στον φιλοξενητή πως εκείνος το έβγαλε το ζώο από το κλουβί».

Από δραστηριότητα της Stray.gr.
Από δραστηριότητα της Stray.gr.

Από τη μεριά της, η Ελένη Δέδε, ιδρύτρια της Dogs’ Voice, μιας ΜΚΟ για την προστασία των αδέσποτων ζώων που στόχος της είναι η στήριξη φιλοζωικών οργανώσεων ούτως ώστε να προχωρήσουν σε υπεύθυνες υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, μου εξηγεί πως είναι μέρος της φιλοσοφίας τους να μην έχουν καταφύγιο και να «τρέχουν» μόνο τις φιλοξενίες, γιατί πιστεύουν πως ένα ζώο στο κλουβί ξεχνιέται και θεωρείται «τακτοποιημένο».

Τα αδέσποτα στην Ελλάδα

Μέσα στα χρόνια, η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, γιατί έχει εξελιχθεί η νοοτροπία της κοινωνίας, ο τρόπος που συμπεριφέρονται στα ζώα και έχει γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως ο πληθυσμός των αδέσποτων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια, δεν είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να περιοριστεί.

Συγκριτικά με την Ευρώπη, τα στατιστικά και η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα, είναι άσχημη. Η Ελένη αναφέρει πως η μείωση του πληθυσμού σκύλων σε σχέση με αυτή της γάτας πάει καλύτερα. Η Dogs’ Voice τρέχει εντατικά προγράμματα στειρώσεων, σε συνεργασία με τους δήμους, τα οποία εστιάζουν ιδιαίτερα στους σκύλους.

Θέτει όμως τον παράγοντα της αναγκαίας στείρωσης, που θα σταματούσε να διαιωνίζει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς. Επίσης, το αρνητικό φαινόμενο ιδιοκτητών που εγκαταλείπουν στον δρόμο τα ζώα που όταν περάσουν μια συγκεκριμένη ηλικία, συνεχίζει να συντηρεί και να αυξάνει τον αριθμό των αδέσποτων.

«Πρέπει και η πολιτεία να υπερασπιστεί τα ζώα και να δώσει το στίγμα. Δεν πρέπει να επαφίεται στην ευαισθητοποίηση του εκάστοτε πολίτη» λέει η Μυρτώ και σχολιάζει θετικά το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα.

Τα ζώα που σώθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου

Η Dogs’ Voice, που ξεκίνησε ως πλατφόρμα για υιοθεσία αδέσποτων ζώων, πλέον έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, ειδικά σε κρίσεις που αφορούν φυσικές καταστροφές. Από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Βόρεια Αττική και Εύβοια τον περασμένο Αύγουστο, η Dogs’ Voice ανέλαβε τον κεντρικό συντονισμό για να διασωθούν τα ζώα καθώς και για την παροχή κτηνιατρικής βοήθειας μετά από την καταστροφή, τις διαδικασίες επανενώσεων και υιοθεσιών.

Στιγμιότυπο από τη μεταφορά πυρόπληκτων ζώων στον σταθμό Γαλατσίου.
© Mr Crop

Από τις φωτιές στη Βόρεια Αττική, στον σταθμό πυρόπληκτων ζώων στο Γαλάτσι, που στήθηκε μέσα σε λιγότερο από 8 ώρες, πέρασαν 272 ζώα και στον δεύτερο σταθμό στην Β’ Πλαζ Βούλας, 55. Από τα ζώα που σώθηκαν από τις πυρκαγιές, υπάρχουν 38 ζώα προς υιοθεσία. Τα υπόλοιπα, είτε επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους είτε έχουν υιοθετηθεί.

«Ήταν τεράστια η επιχείρηση που στήθηκε. Χωρίς τους εθελοντές, δεν θα είχε συμβεί τίποτα. Συνολικά από το Γαλάτσι, πέρασαν πάνω από 3.000 εθελοντές. Ήρθαν άνθρωποι από όλες τις ηλικίες. Είχαμε νοσηλεύτρια που ήταν 82 χρονών και ήρθε να βοηθήσει» λέει η Ελένη για το επιχειρησιακό πρότζεκτ που διήρκησε 17 μέρες.

Στιγμιότυπο από τον σταθμό Γαλατσίου.
© Mr Crop

«Δύο συμπεράσματα βγάλαμε από όλο αυτό. Πρώτον, πρέπει να τσιπάρουμε τα ζώα μας. Είναι απαράδεκτο εν έτει 2021 και ενώ είναι υποχρεωτικό, οι ιδιοκτήτες να συνεχίζουν να μη βάζουν τσιπ. Το ίδιο ισχύει και για τα αδέσποτα. Αν ήταν τσιπαρισμένα, δεν θα υπήρχε πότε η ανάγκη για τον σταθμό στο Γαλάτσι. Θα είχαμε μια πολύ μικρότερη επιχείρηση να διαχειριστούμε. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει Πολιτική Προστασία για τα ζώα στην Ελλάδα ή κάποιες βασικές αρχές διαχείρισης κρίσεων που θα ακολουθούνται και θα είναι στον έλεγχο της Πολιτείας. Μετά το Μάτι, αυτός είναι ο στόχος μας, έχουμε δημιουργήσει όλα τα πρωτόκολλα διαχείρισης. Είναι το πρότζεκτ της ζωής μας αυτό» καταλήγει η Ελένη.

Στιγμιότυπο από τον σταθμό Γαλατσίου.
© Mr Crop

INFO
Αν θέλετε να υιοθετήσετε ή να φιλοξενήσετε και εσείς ένα αδέσποτο ζώο, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες dogsvoice.gr και stray.gr και να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, οι οργανώσεις θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί σας             

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς
Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς

Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον  χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.