- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Stray & the City: Τι κάνουμε για τα αδέσποτα της Αθήνας;
Ο κόσμος ξεχνάει ότι τα αδέσποτα ζώα είναι ζώα, ή απόγονοι ζώων, που κάποτε ζούσαν σε σπίτια και εγκαταλείφθηκαν.
Αδέσποτα ζώα: Το καταφύγιο της Save a Greek Stray στον Ωρωπό. Τι κάνει ο Δήμος της Αθήνας για τα αδέσποτα της πόλης.
Μπόνο είναι ο σκυλάκος που πετυχαίνεις κάθε φορά στο πάρκο της γειτονιάς. Ο ιδιοκτήτης του τον εγκατέλειψε πριν από μερικές βδομάδες κι έκτοτε περιπλανιέται μόνος του ή σε αγέλη και σε μέσα σε κακές συνθήκες υγιεινής ώσπου να βρει μια συντροφιά. Ο κάθε Μπόνο που συναντάς ως διά μαγείας μετά από λίγους μήνες εξαφανίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος που τον είδε τον λυπήθηκε και του πρόσφερε ένα σπίτι. Στην καλύτερη τον περισυνέλεξε κάποιο φιλοζωικό σωματείο από αυτά που δίνουν τον δικό τους αγώνα για να προστατέψουν μερικά από τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς, βασισμένα σε εθελοντές και χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Στη χειρότερη ο Μπόνο θα υποσιτιστεί, θα χτυπηθεί ή θα νοσήσει. Η ΑTHENS VOICE επικοινώνησε για το θέμα με την ομάδα της φιλοζωικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας Save a Greek Stray, που από το 2012 προωθεί τη φιλοζωία μέσα από τη δημιουργία ενός πρότυπου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Ωρωπό.
Τα αδέσποτα και το καταφύγιο της Save a Greek Stray στον Ωρωπό
Είναι καλύτερη η κατάσταση στην Αθήνα σε σχέση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα προ 5ετίας σχετικά με τα αριθμητικά δεδομένα των αδέσποτων;
Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει πότε μια σοβαρή δημογραφική απογραφή των ζώων για να μπορούμε να απαντήσουμε.
Οι δήμοι και οι κρατικοί φορείς βοηθάνε;
Δυστυχώς όχι όλοι. Οι Δήμοι οφείλουν να τρέχουν προγράμματα στειρώσεων και περίθαλψης, καθώς οι ίδιοι είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι όσον αφορά τα αδέσποτα. Στόχος του προγράμματος «Με αστείρευτη αγάπη για τα αδέσποτα» είναι να τους δείξουμε το δρόμο προς την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η λύση δεν είναι άλλη, από την εκπαίδευση της νέας γενιάς και τη στείρωση αδέσποτων και ιδιοκτητών ζώων».
Εσείς με τις δράσεις σας στα σχολεία πώς πετυχαίνετε την εκπαίδευση των παιδιών;
Τρέχουμε δράσεις σε ιδιωτικά και σε δημόσια. Ανάμεσά τους είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσής και ενημέρωσης σε δημοτικά σχολεία «Ακολουθώντας έναν τετράποδο φίλο». Σκοπός της, να εμπνεύσει στη νεότερη γενιά τον σεβασμό και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ζώων. Η δράση αυτή προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν φιλοζωική συνείδηση. Να μην εθελοτυφλούν, αλλά να γίνουν η λύση στο πρόβλημα. Να καταλάβουν ότι και τα ζώα έχουν ανάγκες. Τα παιδιά είναι πηγή τρυφερότητας για όλους, αλλά στα σκυλιά βρίσκουν την ιδανική παρέα. Μέσα από τέτοιες δράσεις βρίσκουν μια ισορροπία στη σχέση μαζί τους, μαθαίνουν να επικοινωνούν με ίσους όρους. Καταλαβαίνουν ότι και τα σκυλιά αρρωσταίνουν, φοβούνται, χαίρονται, αλλά και χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή.Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα παρουσιάζεται σε 2.500 παιδιά ετησίως.
Πόσες υιοθεσίες έχουν πραγματοποιηθεί από εσάς τον τελευταίο χρόνο;
Πραγματοποιούμε κατά μέσον όρο 100 υιοθεσίες τον χρόνο. Η ώριμη σκέψη, πριν από την υιοθεσία ενός σκύλου, είναι σημαντική. Πρέπει να γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντί του. Ένας σκύλος ζει κατά μέσο όρο 12 χρόνια. Για τα χρόνια αυτά, λοιπόν, δεσμευόμαστε απόλυτα απέναντί του. Δυστυχώς πολλοί δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή και δεν αναγνωρίζουν τη σημαντική δέσμευση που έχουν απέναντι στα κατοικίδιά τους. Όταν πια συνειδητοποιήσουν ότι δεν ήταν έτοιμοι για την ευθύνη αυτή, άλλο ένα αδέσποτο βρίσκεται στον δρόμο. Πολλές φορές μας έχουν ενημερώσει για οικόσιτα σκυλιά, τα οποία αναπαράχθηκαν «κατά λάθος». Δεν έχουμε κανένα λόγο να αφήσουμε το ζώο μας να αναπαραχθεί, ώστε να δώσουμε κουτάβια σε γνωστούς και φίλους. Με τόσα αδέσποτα στον δρόμο μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα σκυλί και να του δώσουμε την ευκαιρία να ζήσει μια ζωή με αγάπη, ασφάλεια και ανθρώπους που θα γίνουν οικογένειά του.
Γιατί δεν είναι διαδεδομένη η στείρωση των αδέσποτων στην Ελλάδα;
Ο κόσμος ξεχνάει ότι τα αδέσποτα ζώα είναι ζώα, ή απόγονοι ζώων, που κάποτε ζούσαν σε σπίτια και εγκαταλείφθηκαν. Το πρόβλημα στους δρόμους ξεκινάει από τα σπίτια μας και η στείρωση των κατοικίδιων είναι εξίσου σημαντική με τη στείρωση των αδέσποτων. Είναι κρίμα αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ή παραδέχονται αυτή τη σύνδεση και το πώς αυτή οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο.
Πώς μπορεί κάποιος πολίτης να σας ενισχύσει;
Μέσω του εθελοντισμού, με τακτικές επισκέψεις στο καταφύγιό μας, διάδραση με τα ζώακια μας και μέσω της φιλοξενίας ενός ζώου, βοηθά κανείς στην κοινωνικοποίηση των σκύλων, με τελικό στόχο την υιοθεσία τους. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για έναν καλύτερο κόσμο όπου κανένα ζωάκι δεν θα ζει απροστάτευτο στον δρόμο.
«Αδέσποτα στην Αθήνα»: Τι κάνει ο Δήμος Αθηναίων για τα αδέσποτα.
Τα ζωάκια που κινούνται εντός του δήμου Αθήνας έχουν μερικές ελπίδες παραπάνω προκειμένου να τους προσφερθεί βοήθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα εκατοντάδες που κινούνται εκτός των τοιχίων δεδομένων των σχετικών κινήσεων του Δήμου. Μιλήσαμε με τη Σεραφίνα Αβραμίδου, την Εντεταλμένη Σύμβουλο Δήμου Αθηναίων Υπεύθυνη για τα Ζώα σχετικά με τον πρόσφατο απολογισμό για το κεφάλαιο «Αδέσποτα στην Αθήνα».
Πόσα αδέσποτα μπορούμε να απαριθμήσουμε στον δήμο Αθηναίων;
Ένας από τους στόχους μας είναι να γίνει καταμέτρηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ. Είμαστε στη διαδικασία διερεύνησης της κατάλληλης μεθοδολογίας. Πάντως, οι σκύλοι δεν είναι πάρα πολλοί, οι γάτες όμως είναι αμέτρητες. Την τελευταία 5ετία παρατηρείται μείωση του αριθμού, των σκύλων τουλάχιστον, αλλά αύξηση των εγκαταλελειμμένων οικόσιτων.
Έχουμε στοιχεία για τον αριθμό των αδέσποτων που στειρώθηκαν από τον δήμο τον τελευταίο χρόνο;
460 σκύλοι και 645 γάτες έλαβαν κτηνιατρική φροντίδα και στειρώθηκαν όσοι ήταν σε ηλικία στείρωσης.
Λειτουργεί το πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων του δήμου;
Το πρόγραμμα υιοθεσίας αδεσπότων λειτουργεί, κυρίως σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Empty the Cages που αφιερώνουν σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στα αδέσποτα ζωάκια του Δήμου μας. Πολύ σύντομα όμως τα ζώα προς υιοθεσία θα προωθούνται τόσο μέσω των νέων λογαριασμών της Αστικής Πανίδας στα κοινωνικά δίκτυα όσο και από μία ιστοσελίδα που θα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτό. Τον τελευταίο χρόνο υιοθετήθηκαν 201 σκύλοι και 34 γάτες.
Τι δράσεις έχουν γίνει για την ευαισθητοποίηση των δημοτών;
Από τον Αύγουστο 2020 δημιουργήσαμε σελίδα της Αστικής Πανίδας στο Facebook και στο Instagram μέσω των οποίων ενημερώνονται οι δημότες για τις δράσεις μας, για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους και για ζωάκια που ψάχνουν σπίτι ή φιλοξενία. Σύντομα θα υπάρχει και website με περισσότερες πληροφορίες, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά άρθρα και πλήρη στοιχεία των σκύλων και γατών προς υιοθεσία.
Η δημοτική αστυνομία έχει υποχρεώσεις απέναντι στα αδέσποτα;
Σε περιστατικά κακοποίησης ή εντοπισμό βασανισμένου ζώου στην πόλη; Η δημοτική αστυνομία κάνει συστάσεις και επιβάλλει πρόστιμα στους κηδεμόνες ζώων που δεν τηρούν τους Ν.4039/2012 και Ν.4235/2014. Σε περιστατικά κακοποίησης αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Εισαγγελία.
Γιατί κατά τη γνώμη σας υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα αλλά και στην επαρχία;
Σίγουρα αυτό οφείλεται στην έλλειψη παιδείας αλλά και στην παλιά νοοτροπία. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών δεν στειρώνει τα ζώα του γιατί θεωρεί ότι πηγαίνει ενάντια στη φύση ενώ το να πετάνε τα κουτάβια στα σκουπίδια ή σε μια κούτα στον δρόμο είναι φυσιολογικό. Άλλοι πιστεύουν πως το να βάλουν microchip στο ζώο τους είναι το πρώτο βήμα πριν να βάλουν και στους ίδιους, χωρίς να σκέφτονται ότι το microchip είναι το κυριότερο μέσο εύρεσης ενός χαμένου ζώου. Αν δεν αλλάξουν αυτές (και άλλες παρόμοιες νοοτροπίες) τίποτα δεν θα αλλάξει... Η αλλαγή θα επέλθει μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο των μικρών όσο και των ενηλίκων.
Τα αδέσποτα μεταδίδουν τον κορωνοϊό;
Έχετε κάποιες οδηγίες για τα αδέσποτα ζωάκια και τον κορωνοϊό; Πώς θα κινηθεί ο δήμος, αν κλείσουν οι υπηρεσίες που τα φροντίζουν και οι υπάλληλοι μπουν σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω πιθανού lockdown;
Να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι τα ζώα ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ τον κορωνοϊό. Δεν πρέπει λοιπόν κανένας να αφήνει το ζώο του στον δρόμο από φόβο μήπως αρρωστήσει. Στο γενικό lockdown του Μαρτίου η υπηρεσία μας λειτουργούσε κανονικά και μάλιστα οι υπάλληλοί μας ανέλαβαν τη σίτιση μεγάλου αριθμού αδέσποτων τα οποία δεν μπορούσαν να επισκεφθούν οι εθελοντές που τα φρόντιζαν σε καθημερινή βάση. Δώσαμε και μεγάλο αριθμό βεβαιώσεων σίτισης σε εθελοντές ώστε να μπορούν να μετακινούνται και να σιτίζουν αδέσποτα χωρίς τον φόβο προστίμου. Θα πρέπει να επιστήσουμε όμως την προσοχή όσων έχουν εξοχικά στα οποία υπάρχουν ζώα μόνα τους. Θα πρέπει να φροντίσουν από τώρα ή να τα φέρουν στα σπίτια τους (που είναι και το σωστό, κανένα ζώο δεν είναι ευτυχισμένο όταν μένει μόνο του σε ένα άδειο σπίτι ακόμη και με τεράστιο κήπο) ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να υπάρχει κάποιος άνθρωπος εμπιστοσύνης που θα μένει κοντά ώστε να πηγαίνει να τους βάζει νερό και τροφή καθημερινά αλλά και να επιβεβαιώνει ότι είναι καλά στην υγεία τους.
Τι ποσοστό του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου αφορά το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων και τι επιδοτήσεις λαμβάνει ο δήμος από το κράτος σχετικά με αυτό;
Ο Δήμος δεν λαμβάνει επιδοτήσεις πέραν μιας πολύ μικρής επιδότησης της τάξεως των 2.000 ευρώ από το ΥΠΑΑΤ. Τα υπόλοιπα τα παίρνει το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) στο οποίο είμαστε μέλη. Αυτή τη χρονιά λάβαμε μια έκτακτη επιδότηση, λόγω Covid-19, της τάξης των 20.000 ευρώ από το σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ που μοίρασε το ΥΠΕΣ σε όλους τους δήμους σαν στήριξη στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας και του lockdown. Αποκλειστικά για τα αδέσποτα ζώα ο προϋπολογισμός του Δήμου μας ανέρχεται σε πάνω από μισό εκ. ετησίως. Στο πρόγραμμα της τρέχουσας δημοτικής αρχής έχουν υπολογιστεί περίπου 1 εκ. ετησίως για όλες τις ανάγκες και τις δράσεις που αφορούν στα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα.
Απολογισμός 2020 Δήμου Αθήνας για τα αδέσποτα
Σκυλάκια
- 460 έλαβαν κτηνιατρική περίθαλψη
- 201 υιοθετήθηκαν
- 28 φιλοξενήθηκαν από εθελοντές
- 157 δεσποζόμενοι σημάνθηκαν με πρόγραμμα του Δήμου
Γατάκια
- 645 έλαβαν κτηνιατρική περίθαλψη
- 34 υιοθετήθηκαν
- 6 φιλοξενήθηκαν από εθελοντές
- 49 δεσποζόμενες σημάνθηκαν με πρόγραμμα του Δήμου
Νέες δράσεις Δήμου Αθήνας 2020-2021
- Ξεκίνησε να υφίσταται σελίδα της Αστικής Πανίδας στο Facebook Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων - Animal Welfare Department City of Athens και στο Instagram Animals_City of Athens.
- Παράλληλα τοποθετούνται ταΐστρες, ποτίστρες και σπιτάκια σε σημεία του δήμου.
- Έλαβαν δράση οι πρώτες περιπολίες Δημοτικής Αστυνομίας με συνοδεία κτηνιάτρου της Πανίδας σε σημεία της πόλης όπου βγάζουν πολλοί δημότες βόλτα δεσποζόμενους σκύλους.
- Έγιναν έλεγχοι microchip και συστάσεις σε όσους έχουν τους σκύλους τους χωρίς λουρί.
- Τίθεται σε εφαρμογή το project arts4cats σε συνεργασία με την Dogs’ Voice και το pet friendly ξενοδοχείο Selina, όπου 6 καλλιτέχνες ζωγράφισαν 6 ξύλινα σπιτάκια για γάτες και αναμένεται να ζωγραφιστούν ακόμη 50. Στόχος είναι η Αθήνα να γίνει μια από τις πιο pet friendly πόλεις της Ελλάδας και να γεμίσει με σπιτάκια-έργα τέχνης που θα ομορφύνουν την πόλη και θα προστατεύσουν τις γατούλες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το κατοικίδιό μας
Υιοθετήστε ένα σκυλάκι ή ένα γατί, και σωθήκατε!
Το θέμα δεν σχετίζεται με το χρώμα τους, αλλά περισσότερο με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;
Ένας σουπερ-ήρωας αστυνομικός με διδακτορικό που μας κάνει περήφανους
Η διασταύρωση έχει μικρό προσδόκιμο ζωής
Θυμάστε την ιστορία με τα ανεπιτήρητα άλογα του Υμηττού;
Η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη
Νέοι και νέες εξηγούν γιατί στρέφονται στις υπηρεσίες φύλαξης κατοικιδίων
Για να είναι το ζωάκι σου πάντα υγιές και ευτυχισμένο
Κλείστε ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας στο yourvet.gr και σε λίγη ώρα θα είναι δίπλα σας
Αν θες να δεις τη γούνα να λάμπει, κλείσε ραντεβού
Διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα για τους μικρούς μας φίλους, όπως τροφές, παιχνίδια, αξεσουάρ, είδη καλλωπισμού και άλλα πολλά.
Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού
Για μια ζωή γεμάτη φροντίδα, ομορφιά, καλή τροφή και πολύ παιχνίδι σε όλους εμάς που αγαπάμε τα «παιδιά» μας σαν παιδιά μας!
Ευφάνταστα αξεσουάρ, ιδιαίτερα παιχνίδια που δεν θα αποχωρίζονται ποτέ, αλλά και μεγάλη ποικιλία τροφών για όλους
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πληροφορίες για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση
Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους
Πώς μπορεί να αντέξει ένας σκύλος τον χαμό του μόνου ανθρώπου που εμπιστεύεται και αγαπά;
Στο ρέμα Χαλανδρίου, για τα ζώα που μας έχουν ανάγκη
Ποιο είναι το «ιδανικό βάρος», πώς θα το εκτιμήσουμε και πώς θα διατήσουμε μια σωστή διατροφική ρουτίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.