Κατοικιδια

Δεν επιβεβαιώνεται η είδηση ότι σκύλος στο Χονγκ Κονγκ πέθανε από το νέο κορωνοϊό

Τι έχει συμβεί - Οι επίσημες οδηγίες για συναναστροφή με ζώα συντροφιάς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν προκύπτει πως ο σκύλος στο Χονγκ Κονγκ πέθανε από το νέο κορωνοϊό- Τι έχει συμβεί με την είδηση που μετέδωσαν κινέζικα και δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση που μετέδωσε το κινέζικο μέσο ενημέρωσης South China Morning Post και αναμετάδωσαν αρκετά δυτικά μεταξύ των οποίων και η New York Post, από όπου το είδαμε κι εμείς, ότι σκύλος στο Χονγκ Κονγκ πέθανε από το νέο κορωνοϊό δεν επιβεβαιώνεται.

Τα Ellinika Hoaxes ερεύνησαν τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν κι όπως εξηγούν στις 18/3, η South China Morning Post, μετέδωσε πως ο πρώτος σκύλος (17 ετών) που βρέθηκε με κορωνοϊό, πεθάνει μετά την επιστροφή του στο σπίτι μετά την καραντίνα, χωρίς να είναι θετικός στον κορωνοιό (SARS-CoV-2), σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές του Χονγκ Κονγκ (Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας – AFCD). Το δημοσίευμα σε κανένα σημείο δεν αναφέρει πως ο σκύλος πέθανε από τον κορωνοϊό. Παρά το γεγονός πως η ιδιοκτήτριά του δεν επέτρεψε να γίνει νεκροψία, το δημοσίευμα της SCMP σε κανένα σημείο δεν υπαινίσσεται πως ο σκύλος πέθανε από κορωνοϊό. Πριν επιστρέψει στο σπίτι του, ο σκύλος είχε υποβληθεί σε δυο τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά για κορωνοϊό.

Η ίδια αρχή (AFCD), επεσήμανε πως ο αρνητικός ορολογικός έλεγχος δεν έδειξε ότι ο σκύλος δεν είχε μολυνθεί από τον ιό. «Είναι γνωστό σε ορισμένες ασυμπτωματικές ή ήπιες περιπτώσεις ανθρώπινων λοιμώξεων με άλλους τύπους κορωνοϊών, τα αντισώματα μπορεί να μην αναπτύσσονται πάντα»

Αναφορικά με τις επίσημες οδηγίες για συναναστροφή με ζώα συντροφιάς

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν το νέο κορωνοϊό σε ανθρώπους. Όσοι ωστόσο ήδη ασθενούν με COVID-19, θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με κατοικίδια. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς (π.χ. σκύλοι ή γάτες) ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης για τον άνθρωπο. Ως γενική προφύλαξη, είναι πάντοτε συνετό να τηρούνται οι βασικές αρχές υγιεινής όταν έρχονται σε επαφή με τα ζώα, αναφέρει το Ευρωπαϊκό CDC.

Οι οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τα κατοικίδια

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΙΣΑ στις 15 Μαρτίου «παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα COVID-19 στα κατοικίδια ζώα, συνιστάται οι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με τα ζώα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό».

  • Αν είναι δυνατόν, ένα άλλο μέλος του νοικοκυριού σας να φροντίζει τα ζώα σας ενώ είστε άρρωστοι.
  • Αν είστε άρρωστοι με το COVID-19, αποφύγετε την επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας, όχι μόνο στα παιχνίδια και τα χάδια με τον σκύλο ή την γάτα σας, αλλά και στο τάισμα τους, στον καθαρισμό τους κλπ.
  • Εάν δεν μπορείτε παρά να φροντίσετε εσείς το κατοικίδιο ζώο σας ή βρίσκεστε αναγκαστικά σε χώρο με ζώα ενώ είστε άρρωστοι,
  • πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα και
  • φορέστε μάσκα προσώπου.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν προκύπτει πως ο σκύλος στο Χονγκ Κονγκ πέθανε από το νέο κορωνοϊό. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να δημιουργηθεί φοβία απέναντι στα αγαπημένα μας κατοικίδια.