- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
PETA - Σαντορίνη: Συνεχίζουν να κακοποιούν τα γαϊδουράκια (video)
Νέα έρευνα της οργάνωσης -Ζητεί απαγόρευση μεταφοράς τουριστών με γαϊδούρια
Βίντεο από νέα έρευνα της PETA. Η κακοποίηση γαϊδάρων και μουλαριών στη Σαντορίνη συνεχίζεται και οι τουρίστες κινδυνεύουν.
Νέο βίντεο που δείχνει πως εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται γαϊδούρια και μουλάρια στο νησί της Σαντορίνης ως «γαϊδούρια-ταξί», έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η PETA, η μεγαλύτερη οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.
«Παρόλο που το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την έκκληση της PETA απαγόρευσε πέρυσι σε τουρίστες πάνω από 100 κιλά να καβαλήσουν ιπποειδή, αυτά εξακολουθούν να κουβαλάνε εν μέρει υπέρβαρα άτομα και έχουν σημεία με πληγές εξαιτίας της κακής τοποθέτησης των σαμαριών», αναφέρει η PETA και σχολιάζοντας το βίντεο τονίζει ότι «από την μαγνητοσκόπηση του Σεπτεμβρίου αυτού του έτους φαίνεται πως μερικά ζώα – τα οποία μερικές φορές δέχονται χτυπήματα με μαστίγιο από τους ιδιοκτήτες – σκοντάφτουν και έτσι θέτουν σε κίνδυνο και τους περιπατητές. Μερικοί τουρίστες μάλιστα καταφεύγουν σε προεξοχές για να τα αποφύγουν».
Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων συνεχίζει τονίζοντας ότι «ζητεί τώρα από τους αρμόδιους Έλληνες πολιτικούς με ένα ηλεκτρονικό αίτημα την πλήρη απαγόρευση μεταφοράς τουριστών με γαϊδούρια».
«Στα Φηρά εξακολουθούν να ωθούνται εξαντλημένα γαϊδούρια και μουλάρια με ματωμένες πληγές σε ολισθηρά σκαλιά πάνω-κάτω από το πρωί ως το βράδυ. Αλλά το ενδεχόμενο τουριστικό αξιοθέατο είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους: Επανειλημμένως οι περιπατητές παραγκωνίζονται και ακόμη και οι αυτόπτες μάρτυρες της PETA έπρεπε να αποφύγουν τα εν μέρει ανεπίβλεπτα ζώα για να μην τραυματιστούν. Καλούμε τον νομοθέτη να ενεργήσει υπεύθυνα και να απαγορεύσει αυτές τις μεταφορές οριστικά» λέει η Sylvie Bunz, ειδικός διευθυντής έργου της PETA.
«Οι ιδιοκτήτες δεν τηρούν τη ρύθμιση και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι»
Στην ανακοίνωσή της η PETA τονίζει επίσης ότι έρευνά της έδειξε ότι «οι ιδιοκτήτες δεν τηρούν τη ρύθμιση και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι».
Η PETA και οι αδελφές οργανώσεις της είχαν αποκαλύψει ήδη το 2018 την κατάσταση του τουριστικού αξιοθέατου. «Παρόλο που η ανάβαση μπορεί να γίνει με τελεφερίκ, ακόμη και ένα χρόνο μετά περίπου εκατό γαϊδούρια και μουλάρια με τουρίστες στις πλάτες τους πρέπει να ανέβουν τα περισσότερο από 500 σκαλιά καθημερινώς και κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τα Φηρά. Το Ελληνικό Υπουργείο όρισε μεν ένα όριο βάρους, αλλά η νέα έρευνα της PETA δείχνει, ότι οι ιδιοκτήτες δεν τηρούν τη ρύθμιση και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι. Επί πλέον πολλοί τουρίστες προφανώς παρασύρονται από τα ζώα: Χτυπούν με τις φτέρνες στα πλευρά τους προκειμένου να κινηθούν ή τα τραβάνε για να κατέβουν τα σκαλιά», αναφέρει συγκεκριμένα η οργάνωση.
Συνεχίζοντας περιγράφει τι είναι αναγκασμένα να υποφέρουν τα άτυχα ζώα: «Λόγω των σαμαριών που δεν είναι καλά τοποθετημένα ή φθαρμένα, μερικά ζώα υποφέρουν από επώδυνα γδαρσίματα και πληγές στην περιοχή της κοιλιάς. Οι χαλινοί είναι επίσης ακατάλληλοι: Μερικά γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες μύγες στο κεφάλι. Ενώ τα ζώα πρέπει να περιμένουν την επόμενη διαδρομή στον μεσογειακό ήλιο, οι οδηγοί τους αρνούνται ακόμη και βασικά πράγματα όπως νερό, σκιά ή στέγη».
Όπως τονίζει η PETA, ο ευρωπαϊκής φήμης ειδικός ίππων και συγγραφέας ειδικών βιβλίων Ingolf Bender σύνταξε για την οργάνωση μία «τεχνική γνώμη περί προστασίας ζώων» για το πρόβλημα. Επικρίνει τον εξ ολοκλήρου ανεπαρκή εξοπλισμό και το θεωρεί «κατάφωρα αντίθετο στην προστασία των ζώων», να χρησιμοποιούνται τα ζώα επί περισσότερες ώρες χωρίς τροφή και νερό. «Καλούμε όλους τους ταξιδιώτες να απέχουν από υποτιθέμενα τουριστικά αξιοθέατα με ζώα και να οργανώσουν το ταξίδι τους με τρόπο φιλικό προς τα ζώα», λέει ο Bunz.
Καταλήγοντας, η οργάνωση αναφέρει ότι «σε αντίθεση με τα άλογα, ενδείξεις πόνου, φόβου και ασθένειας δεν είναι τόσο αισθητά στα γαϊδούρια. Όταν διατρέχουν έναν πιθανό κίνδυνο, ριζώνουν τα πόδια τους στο έδαφος για να αναλύσουν την κατάσταση. Συχνά η συμπεριφορά αυτή θεωρείται ως "πείσμα", παρόλο που τα γαϊδούρια σε τέτοιες στιγμές πιθανόν απλά νιώθουν φόβο. Το σύνθημα της PETA σε τμήματα είναι: Ο ρόλος των ζώων δεν είναι, να μας διασκεδάζουν ή να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο. Η οργάνωση αντιτίθεται στον σπισισμό: μια ιδεολογία που κατατάσσει τους ανθρώπους ως ανώτερα όντα σε σχέση με τα υπόλοιπα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διασταύρωση έχει μικρό προσδόκιμο ζωής
Θυμάστε την ιστορία με τα ανεπιτήρητα άλογα του Υμηττού;
Η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη
Νέοι και νέες εξηγούν γιατί στρέφονται στις υπηρεσίες φύλαξης κατοικιδίων
Για να είναι το ζωάκι σου πάντα υγιές και ευτυχισμένο
Κλείστε ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας στο yourvet.gr και σε λίγη ώρα θα είναι δίπλα σας
Αν θες να δεις τη γούνα να λάμπει, κλείσε ραντεβού
Διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα για τους μικρούς μας φίλους, όπως τροφές, παιχνίδια, αξεσουάρ, είδη καλλωπισμού και άλλα πολλά.
Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού
Για μια ζωή γεμάτη φροντίδα, ομορφιά, καλή τροφή και πολύ παιχνίδι σε όλους εμάς που αγαπάμε τα «παιδιά» μας σαν παιδιά μας!
Ευφάνταστα αξεσουάρ, ιδιαίτερα παιχνίδια που δεν θα αποχωρίζονται ποτέ, αλλά και μεγάλη ποικιλία τροφών για όλους
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πληροφορίες για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση
Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους
Πώς μπορεί να αντέξει ένας σκύλος τον χαμό του μόνου ανθρώπου που εμπιστεύεται και αγαπά;
Στο ρέμα Χαλανδρίου, για τα ζώα που μας έχουν ανάγκη
Ποιο είναι το «ιδανικό βάρος», πώς θα το εκτιμήσουμε και πώς θα διατήσουμε μια σωστή διατροφική ρουτίνα
Προβλέπεται να φτάσει τα 120 χρόνια ζωής
Ο Rayne Beau ήταν εξαφανισμένος για 2 μήνες - Επανεμφανίστηκε μυστηριωδώς
Πώς θα καταλάβουμε αν τα δόντια του κατοικιδίου μας είναι υγιή και τι να κάνουμε αν δεν είναι
Μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Ειρήνη Ψαρρού. Ένας οδηγός φιλοζωίας, για να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.