Κατοικιδια

Λέσβος: 6 κουκουβάγιες είχαν εγκλωβιστεί σε πατάρι σπιτιού

Τους εντόπισε η ιδιοκτήτρια και κάλεσε την «Κιβωτό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koukouvagia

Διάσωση και δημιουργία τεχνητής φωλιάς για έξι μικρές κουκουβάγιες του προστατευόμενου είδους πεπλόγλαυκα.

Εθελοντές και ειδικοί «επιστρατεύτηκαν» για να σώσουν έξι μικρές κουκουβάγιες του προστατευόμενου είδους τυτώ ή πεπλόγλαυκα (tyto alba) που είχαν εγκλωβιστεί στο πατάρι εξοχικού σπιτιού στη Νυφίδα της Λέσβου. Η ιδιοκτήτρια του ανοίγοντας το εξοχικό διαπίστωσε ότι από το πατάρι στην οροφή του σπιτού ακουγόταν περίεργοι και δυνατοί θόρυβοι. Ανοίγοντας το είδε πως μέσα σε αυτό υπήρχαν κάποια πουλιά. Αμέσως ειδοποίησε το σύλλογο προστασίας των ζώων στη Μυτιλήνη «Κιβωτός» που με τη σειρά του απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας ανταποκρίθηκε άμεσα οπότε και ερευνητές του, οι οποίοι ασχολούνται με την πανίδα του νησιού, μετέβησαν στο σπίτι όπου εντόπισαν τα έξι πουλιά. Όλα τα πουλιά ζυγίστηκαν και τους τοποθετήθηκε ειδικό δαχτυλίδι στο πόδι, που έφερε μοναδικό αριθμό, για την παρακολούθησή τους (μέθοδος που εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις). Στη συνέχεια επανατοποθετήθηκαν όλα στο σημείο όπου βρέθηκαν καθώς είναι κρίσιμη περίοδος για αυτά, ώστε να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους σωστά (με την παροχή τροφής από τους γονείς) πριν εγκαταλείψουν τη φωλιά τους (το πατάρι του σπιτιού). Από τη στιγμή που θα την εγκαταλείψουν, θα τοποθετηθεί ειδικό ξύλινο κιβώτιο εξωτερικά της οικίας ώστε την επόμενη χρονιά να υπάρχει έτοιμη θέση για τη φωλιά τους και παράλληλα να αποφευχθεί η όποια όχληση μέσα στο σπίτι.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ιδιοκτήτρια του σπιτιού για το ενδιαφέρον, την υπομονή και την συγκατάθεσή της για την τοποθέτηση της τεχνητής φωλιάς εξωτερικά από το σπίτι της όσο και τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Ακριώτη Τριαντάφυλλο και τους ερευνητές του Εργαστηρίου Διαχείρισης Βιοποικιλότητας Ζαννέτο Στυλιανό και Ζευγώλη Ιωάννη για τον έλεγχο της υγείας και για τη δακτυλίωση των πουλιών» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Κιβωτός».

Υπενθυμίζοντας ότι τα νυκτόβια άγρια αρπακτικά συχνά βρίσκουν καταφύγιο σε απόμερα σημεία των σπιτιών και των αποθηκών μας για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. «Αν τα εντοπίσετε μην τα ενοχλήσετε, αλλά επικοινωνήστε άμεσα με κάποιο φιλοζωικό σύλλογο όπως πολύ σωστά έκανε και η ευσυνείδητη συμπολίτης μας στη Νυφίδα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία και καταλήγει: «Η άγρια φύση της Λέσβου είναι και αυτή κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, όσο είναι και τα μνημεία ή οι παραδόσεις μας. Μόνο με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων μας θα μπορέσουμε να την προστατέψουμε ώστε να την απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς
Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς

Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον  χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού

Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;
Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;

Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.