- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κατοικιδια
Βραβείο Ig Νόμπελ: Οι γάτες πρέπει να θεωρούνται στερεά ή υγρά;
Μακράν του πιο νιάου βραβείο ever
Νικολέττα Σταμάτη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την στιγμή που τα Βραβεία Νόμπελ βραβεύουν ανιαρές εφευρέσεις, όπως οι οπτικές λαβίδες, και η επιτάχυνση των παλμών λέιζερ, τα Βραβεία Ig Νόμπελ του περιοδικού Annals of Improbable Research, που πραγματοποιούνται ετησίως στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επικεντρώνονται στην πραγματικά «ενδιαφέρουσα» επιστήμη. Χαρακτηριστικά ένας από τους τελευταίους νικητές του βραβείου ήταν ο Γάλλος φυσικός, Μαρκ – Αντουάν Φαρντέν, του οποίου το αντικείμενο επιστημονικής έρευνας (στο οποίο κατέληξε αφότου είδε ένα σχετικό κωμικό άρθρο στο Bored Panda) ήταν το αν θα πρέπει αν θεωρούμε τις γάτες στερεά ή υγρά.
Μπορεί το ερώτημα που θέτει ο Φαρντέν να σας φαίνεται αστείο, αν όχι και παράλογο, ωστόσο το επιχείρημα του διαθέτει μία απρόσμενη λογική: «Στη βάση του ορισμού του υγρού βρίσκεται μία δράση: Ένα υλικό που έχει την ικανότητα να τροποποιεί το σχήμα του, ώστε να προσαρμοστεί μέσα σε ένα δοχείο. Εάν πάρουμε ως παράδειγμα τις γάτες, είναι γεγονός ότι μπορούν να προσαρμόσουν το σχήμα τους στα δοχεία τους, εάν τους δώσουμε αρκετό χρόνο. Οι γάτες, λοιπόν, αποτελούν υγρά, εάν τους δώσουμε τον χρόνο να γίνουν υγρά».
Το τελικό συμπέρασμα του φυσικού, βέβαια, δεν ήταν ούτε ότι οι γάτες είναι αποκλειστικά υγρά, ούτε στερεά, αλλά ότι μπορούν να είναι είτε το ένα, είτε το άλλο, ανάλογα τις συνθήκες. Συγκεκριμένα, οι παράγοντες επιρροής είναι ο χρόνος χαλάρωσης, ο χρόνος πειραματισμού, ο τύπος του δοχείου και τα επίπεδα στρες της γάτας.
Τα Βραβεία Ig Νόμπελ αποτελούν – προφανώς – μία παρωδία των κανονικών Βραβείων Νόμπελ, που ωστόσο βραβεύει κανονικούς επιστήμονες και διαθέτει μία κριτική επιτροπή από επιστήμονες, πολλές φορές και νομπελίστες. Σκοπός τους είναι να «τιμήσουν τα επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και στη συνέχεια να σκεφτούν» και μέσα από μία έμμεση κριτική και σάτιρα να επισημάνουν ότι ακόμα και αυτό που αρχικά ακούγεται γελοίο μπορεί να καταλήξει να προσφέρει χρήσιμη γνώση.