Από τι πέθανε τελικά η φάλαινα που εκβράστηκε στη Σαντορίνη;
Tι υποστηρίζει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και ο κτηνίατρος που εξέτασε το θαλάσσιο κήτος


Μπορεί η ρύπανση των ακτών και του βυθού να οφείλεται για τον θάνατο πολλών θηλαστικών, χελωνών και ψαριών, αλλά τελικά όσον αφορά στη νεκρή φάλαινα που εκβράστηκε προ 9 ημερών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης δεν φαίνεται να οφείλεται, όπως αρχικά θεωρήθηκε, στην κατάποση περισσότερων των 30 κιλών πλαστικών, αλλά σε παθολογικά αίτια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», που επικαλείται το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, πέρυσι καταγράφηκαν 1.009 νεκρά είδη, εκ των οποίων 758 ήταν καρέτα-καρέτα, 50 πρασινοχελώνες, 60 ζωνοδέλφινα, 49 ρινοδέλφινα, 22 φώκιες, 7 κοινά δελφίνια, 4 ζιφιοί (είδος δελφινιού), 2 στακτοδέλφινα και μία φάλαινα φυσητήρας. Πρόπερσι, ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ήταν 813, με τα στοιχεία να προέρχονται από τις επίσημες καταγραφές των λιμενικών αρχών.
«Ο αριθμός των κητωδών και θαλάσσιων ερπετών που εντοπίζονται νεκρά παραμένει τα τελευταία χρόνια σε γενικές γραμμές σταθερός», λέει στην «Καθημερινή» ο Κώστας Καπίρης, βιολόγος-ιχθυολόγος και διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Τα περισσότερα βέβαια σκοτώνονται το καλοκαίρι λόγω της αύξησης των ταχύπλοων και της αλιείας».
Πριν από λίγες ημέρες, ξεβράστηκε στη Σαντορίνη μια φάλαινα φυσητήρας, μήκους 9 μέτρων και βάρους 7 τόνων. Για τη συλλογή και μεταφορά της (στον ΧΥΤΑ του νησιού, όπου θάφτηκε) διοργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση από το Λιμενικό Ταμείο του δήμου. «Τη φάλαινα εξέτασε κτηνίατρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από παθολογικά αίτια», αναφέρει ο κ. Καπίρης. Όπως επισημαίνει, στη φάλαινα δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία, όπως μεταδόθηκε από τοπικά sites, επειδή ήταν σε προχωρημένη σήψη και επομένως δεν αληθεύει η πληροφορία ότι βρέθηκαν στο στομάχι της 30 κιλά πλαστικών.
Ανεξάρτητα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, τα πλαστικά που βρίσκονται στις θάλασσές μας αποτελούν έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κητώδη και τις χελώνες. «Τον τελευταίο μήνα συλλέξαμε 15 νεκρές χελώνες, οι μισές καρέτα-καρέτα», λέει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». «Στο στομάχι όλων εντοπίσαμε πλαστικά – σε μια μάλιστα μετρήσαμε 87 κομμάτια. Δουλεύουμε 25 χρόνια στο Αιγαίο και η ρύπανση από πλαστικά είναι πρωτόγνωρη. Τα νησιά μας κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται σε απέραντους σκουπιδότοπους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια
Υπηρέτησε για είκοσι χρόνια τη δημόσια ζωή της πόλης Ταλκίτνα
Λίγα σκυλιά είναι «ιδιοφυΐες»: ό,τι και να κατανοούν, η ράτσα και η εκπαίδευση παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο
Είναι το πρώτο θεματικό καφέ στην Αθήνα αφιερωμένο στις γάτες
Μια σιωπηλή απειλή που δεν πρέπει να αγνοήσουμε
Αν και η μακροζωία επηρεάζεται από τη γενετική, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, πρόσφατες μελέτες παρέχουν πληροφορίες για το προσδόκιμο ζωής και για τις ομοιότητες και τις διαφορές στη γήρανση ανθρώπων και σκύλων
Ένα μπολ νερό, μια αγκαλιά, μια ζωή που αλλάζει
Μπορούν οι σκύλοι να μιλήσουν τη γλώσσα μας; Κάποιοι περήφανοι ιδιοκτήτες ορκίζονται πως ναι, μπορούν πατώντας τα κατάλληλα κουμπιά.
Σκυλιά σαλονιού, σκυλιά που συνόδευσαν διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ, της μόδας, της λογοτεχνίας, της Τέχνης. Όταν η κομψότητα και το κάλλος βγήκαν «βόλτα» με λουρί
Ανοιξιάτικες βόλτες με ασφάλεια
Σε πτώση και οι γεννήσεις του σπανιέλ King Charles
Μεταξύ άλλων διακρίθηκε ένα shih tzu
Η αλήθεια πίσω από τη μυστήρια ικανότητά τους
Κάθε δόντι που χάνουν είναι ένα βήμα προς την ενηλικίωση
Αντί να αναζητούμε αντίγραφα, μήπως είναι καλύτερο να τιμήσουμε τη μνήμη των ζώων μας και να προσφέρουμε μια νέα ευκαιρία σε ένα άλλο πλάσμα που την έχει ανάγκη;
Παρότι μπορεί να ακούγεται δύσκολο, η αλλεργία στις γάτες δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας κατοικίδιο
Με αγνά υλικά και λίγη φαντασία, μπορούμε να χαρίσουμε στον τετράποδο φίλο μας στιγμές απόλαυσης
Βίντεο: «Κοιτάζοντας τα ζώα στα μάτια»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.