Κατοικιδια

Κάποια συγκλονιστικά βίντεο είναι πιο συγκλονιστικά από τα άλλα. Όπως αυτό της πολικής αρκούδας που λιμοκτονεί σε ξερή γη

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πιο λυπηρή καταγραφή τους

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πίσω από τον νωθρό βηματισμό, την αποστεωμένη φιγούρα και τη μουσούδα που ψάχνει στα σκουπίδια, ακούγεται ένα αβυσσαλέο παράπονο. Είναι η σιωπηλή μομφή των πλασμάτων που έχουν χάσει την ικανότητα να προστατευτούν και να ζήσουν εκεί όπου ανήκουν. Στη φύση. Δεκαετίες ανθρώπινης παρέμβασης στο οικοσύστημα, κάποτε δίνουν υλικό για βίντεο σαν και αυτό. Ζώα βασανισμένα και ταλαιπωρημένα, με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης οριστικά κατασταλμένο, ανήμπορα να επιβιώσουν. Για αυτούς που θέλουν να νοιαστούν για την κλιματική αλλαγή αλλά δεν βρίσκουν αρκετά ερεθίσματα, ορίστε το σκληρό ντοκουμέντο.  

«Δεν υπήρχε σωτηρία για αυτή την πολική αρκούδα», σημείωσε στα social media ο φωτογράφος Paul Nicklen, όταν δημοσιοποίησε τα στιγμιότυπα που σόκαραν το web και απασχόλησαν τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου. Εικόνες που «ξεσκίζουν την καρδιά από το στήθος σου», έγραψαν οι New York Times, «ψυχολογικά συντριπτικό» ήταν ο τίτλος του Guardian, τα πολυάριθμα δημοσιεύματα που συνόδευσαν την ανάρτηση της περιβαλλοντικής ομάδας Sea Legacy κινήθηκαν στον ίδιο ζοφερό τόνο, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές αμφισβήτησης. Πιθανόν να ήταν απλώς άρρωστη ή τραυματισμένη, επισημαίνει η National Post του Καναδά. Τι ακριβώς βλέπουμε και τι ισχύει;

Μια αποσκελετωμένη πολική αρκούδα πασχίζει να τραφεί σε αποξηραμένη ζώνη του Αρκτικού Καναδά. Κάποια στιγμή εντοπίζει ένα βαρέλι σκουπιδιών χρησιμοποιημένο από Ινουίτες ψαράδες, το οποίο εξερευνά χωρίς τύχη. Η αρκούδα, η οποία δεν ήταν ηλικιωμένη παρά το σκαιό παρουσιαστικό της, πιθανότατα πέθανε μέσα σε λίγες ώρες, δηλώνει ο Nicklen. «Έτσι είναι η λιμοκτονία. Οι μύες ατροφούν. Καμία ενέργεια. Πρόκειται για αργό, επώδυνο θάνατο». Ο κινηματογραφιστής δεν αμελεί να συνδέσει το μεμονωμένο περιστατικό με τη γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος: «Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι πάγοι λιώνουν, οι πολικές αρκούδες χάνουν την πρόσβαση στη βασική πηγή διατροφής τους, τις φώκιες. Νηστικές, άδειες από ενέργεια, υποχρεώνονται να ξεμακρύνουν σε ανθρώπινους καταυλισμούς σε αναζήτηση οποιουδήποτε είδους τροφής».

Οι περιβαλλοντολόγοι τοποθετούν την κλιματική αλλαγή στην κορυφή των απειλών για τις 26.000 εναπομείνασες πολικές αρκούδες του πλανήτη. Ο πληθυσμός τους προβλέπεται να ελαττωθεί κατά 30% έως το 2050 εξαιτίας των αλλοιώσεων στις θερμοκρασίες. Οι πάγοι λιώνουν υπερβολικά νωρίς την άνοιξη και ψύχονται πολύ αργά το φθινόπωρο προκειμένου να κατορθώσουν να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι. Αόριστες έννοιες όπως οικολογία παίρνουν άλλη χροιά βλέποντας τέτοιες εικόνες.