- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τι να κάνω για να υιοθετήσω ένα αδέσποτο;
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, η Έλενα Δέδε της Dogs’ Voice, μας έλυσε απορίες.
Οι άνθρωποι υιοθετούν ζώα. Και μετά τα κακοποιούν, τα εγκαταλείπουν, τα σκοτώνουν. Κάθε τόσο ένα φρικτό περιστατικό έρχεται στη δημοσιότητα, το πιο πρόσφατο, η καταδίκη συνταξιούχου ο οποίος είχε μετατρέψει το σπίτι του στο Κολωνάκι σε κολαστήριο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 27 εκκρεμείς υποθέσεις κακοποίησης ζώων στα ελληνικά δικαστήρια» αποκαλύπτει η κυρία Δέδε, δικηγόρος και εκπρόσωπος της πλατφόρμας Dogs’ Voice που έχει ως έργο την παροχή στήριξης σε φιλοζωικές οργανώσεις και την εφαρμογή στοχευμένων λύσεων για τα αδέσποτα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γιατί υπάρχουν αδέσποτα
«Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα νομίζει ότι ο πληθυσμός αδέσποτων ζώων δημιουργείται από τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα. Κι όμως, το 70% των αδέσποτων κάθε χρόνο προέρχεται από πολίτες που δεν στείρωσαν τα κατοικίδιά τους, προέρχεται δηλαδή από γέννες δεσποζόμενων ζώων ή από κακές υιοθεσίες και περιστατικά εγκατάλειψης ζώων. Αυτό που ο καθένας μας μπορεί να κάνει για να συμβάλει αποτελεσματικά στη λύση του προβλήματος είναι να στειρώσει το κατοικίδιό του, να υιοθετήσει κάποιο ζώο και να μην αγοράσει, να στηρίξει τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής του και να καταγγείλει έγκαιρα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην αστυνομία» θα πει η κυρία Δέδε.
φωτο: Θανάσης Καρατζάς
Κακοποιήσεις ζώων και νομοθεσία
«Υπάρχει δυστυχώς μία προβληματική εφαρμογή του νόμου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικιδίων. Δεν ελέγχεται σχεδόν ποτέ αν το ζώο έχει microchip, αν έχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας... Θα έλεγα πάντως ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, γιατί ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος και πλέον φτάνουν στη δικαιοσύνη ή στην αστυνομία πολύ περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων. Παρόλ’ αυτά, η αστυνομία χρειάζεται ακόμα λίγη βελτίωση όσον αφορά τη σωστή ανταπόκριση και την έγκαιρη παρέμβαση σε αυτές τις καταγγελίες.
Για την εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο) πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό ειδικό σεμινάριο με εκπαιδευτές από το εξωτερικό προκειμένου να αναδείξει τη σύνδεση κακοποίησης ζώων με την ενδο-οικογενειακή βία και τη σημασία επέμβασης της Αστυνομίας σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων».
Καταφύγια
Στο Dogs’ Voice ασχολούνται αρκετά με τα καταφύγια ζώων σε όλη την Ελλάδα, και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα 40 περίπου δημοτικά κυνοκομεία που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα. Γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά και παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα, καθώς στα περισσότερα οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν είναι καλές. «Εκτός από τα δημοτικά καταφύγια, υπάρχουν και ιδιωτικά, αλλά και πολλά “άτυπα”, καταφύγια δηλαδή μη αδειοδοτημένα που λειτουργούν μέσα σε Δήμους με την ανοχή της εκάστοτε περιφέρειας, καθώς το κόστος για την κατασκευή ενός νόμιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων είναι τεράστιο. Οι χώροι αυτοί προσφέρουν έστω και άτυπα μία λύση στο μεγάλο αριθμό των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στους δρόμους» θα πει η κυρία Δέδε.
Έλεγχος φιλοζωικών οργανώσεων
O Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και σήμερα στηρίζει περισσότερες από 80 φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, τόσο από φιλοζωικές, όσο και από ιδιώτες. Αυτό σημαίνει ότι για να βρεθεί μία φιλοζωική οργάνωση υπό την ομπρέλα του Dogs’ Voice έχει πρώτα ελεγχθεί διεξοδικά από τα μέλη της οργάνωσης, τα περισσότερα από τα οποία είναι δικηγόροι.
Για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συνεργασία, γίνεται έλεγχος των καταστατικών κάθε οργάνωσης, όπως επίσης ότι πρόκειται για ενεργά σωματεία και όχι ομάδες προσώπων. «Πάντα ελέγχουμε ότι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που μας δίνεται είναι το σωματείο και όχι κάποιο φυσικό πρόσωπο, ώστε να πιστοποιείται ότι οποιαδήποτε δωρεά παρέχεται από εμάς αποδίδεται σε σωματείο και αξιοποιείται για τον σκοπό τον οποίο τη στείλαμε» επισημαίνει η Έλενα Δέδε.
Ωστόσο πάντα υπάρχουν φιλοζωικές που βρίσκονται σε διαδικασία σύστασης σωματείου και πρόκειται μελλοντικά να ενταχθούν στην πλατφόρμα ή φιλοζωικές που λειτουργούν νόμιμα και δεν είναι μέλη της πλατφόρμας, επομένως δεν σημαίνει ότι οι νόμιμες πιστοποιημένες οργανώσεις είναι μόνο όσες εμφανίζονται ήδη εκεί.
Τα τηλέφωνα του Dogs’ Voice είναι πάντως στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα για κάποια φιλοζωική, καθώς οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας έχουν μία εικόνα για το τι συμβαίνει στις περισσότερες. Θα τοποθετηθούν, βέβαια με επιφύλαξη γιατί πλήρης εικόνα υπάρχει μόνο για οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονται ήδη.
Το έργο του Dogs Voice
Κύριες αρμοδιότητες της πλατφόρμας είναι αφενός η στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων και αφετέρου η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την κηδεμονία κατοικιδίων. Προωθούνται αγγελίες σκύλων προς υιοθεσία (εξυπηρετούνται περίπου 4.000 αγγελίες το χρόνο και, στα δύο χρόνια λειτουργίας της μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιήσει περίπου 830 επιτυχείς οργανικές υιοθεσίες), παρέχονται τροφές και φάρμακα στις οργανώσεις, ενώ διεξάγονται καμπάνιες χρηματοδότησης δύσκολων χειρουργείων αδέσποτων ζώων, προγράμματα επιδοτούμενων στειρώσεων σε δεσποζόμενα ζώα και ενημερωτικές ημερίδες.
Παρέχεται επίσης φόρμα καταγγελίας και ειδική γραμμή υποστήριξης, όπου για σοβαρά περιστατικά «επιλαμβανόμαστε οι ίδιοι να καταγγελθούν στην Αστυνομία και να φτάσουν στη δικαιοσύνη. Παρέχουμε νομική υποστήριξη στον καταγγέλλοντα και αυτή τη στιγμή έχουμε 27 εκκρεμείς υποθέσεις κακοποίησης ζώων στα ελληνικά δικαστήρια», εξηγεί η κυρία Δέδε.
Το Dogs’ Voice στις αρχές του Σεπτέμβρη, δημιούργησε επίσης μία υπηρεσία για την τοπική αυτοδιοίκηση που αφορά στην προστασία και διαχείριση αστικής πανίδας. Μάλιστα, το νέο site (strayvoice.org) για το πρόγραμμα των ΟΤΑ αναμένεται να αναρτηθεί πολύ σύντομα παρουσιάζοντας αναλυτικά τις δράσεις που θα εφαρμοσθούν σε επίπεδο συνεργαζόμενων με το Dogs’ Voice δήμων. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: εκπαιδευτικά προγράμματα, επιδοτούμενες στειρώσεις, βελτιστοποίηση πρακτικών/τεχνογνωσίας τοπικής αυτοδίοικησης σε θέματα που αφορούν στα ζώα.
Παράλληλα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους εντασσόμενους στο πρόγραμμα δήμους ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού σε συνεργασία με την ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), ενημερωτικές ημερίδες για την υπεύθυνη κηδεμονία ζώων συντροφιάς και σεμινάρια βέλτιστης διαχείρισης αστικής πανίδας σε υπαλλήλους ΟΤΑ.
«Όλες οι δράσεις που κάνουμε για τις φιλοζωικές οργανώσεις και την προώθηση σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο. Η υπηρεσία που δίνουμε στους δήμους έχει ένα μικρό ανταποδοτικό τέλος που καλύπτει το μισθό των ανθρώπων που εργάζονται στον Οργανισμό για να μπορούμε να εξυπηρετούμε οργανωμένα και να παράγουμε κοινωνικό αντίκτυπο. Άλλωστε το Dogs’ Voice είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και όλα τα έσοδα προορίζονται αποκλειστικά για τις δράσεις μας προκειμένου ο οργανισμός μας να μπορεί να είναι βιώσιμος και λειτουργικός και να παράγει το έργο στο οποίο στοχεύουμε» διευκρινίζει.
Κεντρική φωτογραφία: Έργο της Κλαίρης Τσαλουχίδη- Χατζημηνά από την έκθεση «Ο κήπος»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το κατοικίδιό μας
Υιοθετήστε ένα σκυλάκι ή ένα γατί, και σωθήκατε!
Το θέμα δεν σχετίζεται με το χρώμα τους, αλλά περισσότερο με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;
Ένας σουπερ-ήρωας αστυνομικός με διδακτορικό που μας κάνει περήφανους
Η διασταύρωση έχει μικρό προσδόκιμο ζωής
Θυμάστε την ιστορία με τα ανεπιτήρητα άλογα του Υμηττού;
Η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη
Νέοι και νέες εξηγούν γιατί στρέφονται στις υπηρεσίες φύλαξης κατοικιδίων
Για να είναι το ζωάκι σου πάντα υγιές και ευτυχισμένο
Κλείστε ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας στο yourvet.gr και σε λίγη ώρα θα είναι δίπλα σας
Αν θες να δεις τη γούνα να λάμπει, κλείσε ραντεβού
Διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα για τους μικρούς μας φίλους, όπως τροφές, παιχνίδια, αξεσουάρ, είδη καλλωπισμού και άλλα πολλά.
Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού
Για μια ζωή γεμάτη φροντίδα, ομορφιά, καλή τροφή και πολύ παιχνίδι σε όλους εμάς που αγαπάμε τα «παιδιά» μας σαν παιδιά μας!
Ευφάνταστα αξεσουάρ, ιδιαίτερα παιχνίδια που δεν θα αποχωρίζονται ποτέ, αλλά και μεγάλη ποικιλία τροφών για όλους
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πληροφορίες για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση
Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους
Πώς μπορεί να αντέξει ένας σκύλος τον χαμό του μόνου ανθρώπου που εμπιστεύεται και αγαπά;
Στο ρέμα Χαλανδρίου, για τα ζώα που μας έχουν ανάγκη
Ποιο είναι το «ιδανικό βάρος», πώς θα το εκτιμήσουμε και πώς θα διατήσουμε μια σωστή διατροφική ρουτίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.