Κατοικιδια

Μια «αγαθή και σβέλτη» πτεροφάλαινα κόβει βόλτες στην Σύρο (εικόνες)

Ο απρόσμενος επισκέπτης των 12 μέτρων έχει σταθερή παρουσία στα ελληνικά νησιά 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας απρόσμενος θαλάσσιος επισκέπτης τρόμαξε και εντυπωσίασε το απόγευμα της Τετάρτης  το πλήρωμα και τον ιδιοκτήτη τουριστικού σκάφους έξω από το λιμάνι του Φοίνικα στην Σύρο. Ο επισκέπτης ήταν μια φάλαινα 12 μέτρων και για μισή ώρα έκοβε βόλτες γύρω από το σκάφος και την παραλία.

Όπως επισημαίνει το site των Κυκλάδων, Cyclades24, η πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι ο «αγαθός και σβέλτος» κάτοικος της Μεσογείου και κολυμπάει ορισμένες φορές και ανάμεσά μας, με ταχύτητες που αγγίζουν τα 37 χλμ/ώρα.

πτεροφάλαινα

Η καρδιά μιας πτεροφάλαινας έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, το μήκος του θηλαστικού  φτάνει έως τα 23 μέτρα, το βάρος της μπορεί να φτάσει τους 75 τόνους και το προσδόκιμο ζωής τα 100 χρόνια. Η όμορφη πτεροφάλαινα είναι το μοναδικό είδος με σταθερή παρουσία στα ελληνικά νερά.

Το χρώμα της είναι γκρι, ενώ η κοιλιά της άσπρη. Ξεχωρίζει για τη σχετικά υπερυψωμένη αναπνευστική οπή της, η οποία αποτελείται από δύο συμμετρικά και ανεξάρτητα ρουθούνια. Η εκπνοή της εκτοξεύεται κάθετα και φτάνει ακόμα και τα 6 μέτρα σε ύψος οπότε και είναι ορατή από απόσταση μεγαλύτερη των δύο ναυτικών μιλίων.

Τρέφεται με  ζωοπλαγκτόν, κριλ, καθώς και με μικρά ψάρια. Όπως όλες οι φάλαινες, έτσι και η πτεροφάλαινα περνά από τη φάση αναπαραγωγής στη φάση διατροφής. Οι πτεροφάλαινες της Μεσογείου, σε αντίθεση με τις φάλαινες παγκοσμίως, παραμένουν όλο το χρόνο στα νερά της Μεσογείου ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για λόγους διατροφής τις βρίσκουμε συνήθως στη θάλασσα της Λιγουρίας.

πτεροφάλαινα

Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι πτεροφάλαινες είναι η σύγκρουση με τα σκάφη, που μπορεί να τις οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο της Μεσογείου, μιας λεκάνης που παρότι καλύπτει μόλις το 0,8% των παγκόσμιων ωκεανών είναι δίαυλος για το 30% της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Ως εκ τούτου, ο θόρυβος των μεγάλων πλοίων που διέρχονται από περιοχές σημαντικές για τα κητώδη και εκπέμπεται σε 24ωρη βάση, επηρεάζει και απειλεί ποικιλοτρόπως τα θαλάσσια θηλαστικά.

Η  ρύπανση, η παρενόχληση από τα σκάφη αναψυχής, η ηχορύπανση, η κλιματική αλλαγή, η όχληση και οι στρατιωτικές ασκήσεις και έρευνες για υδρογονάνθρακες, είναι κοινές απειλές για όλα τα θαλάσσια θηλαστικά και για τις φάλαινες.