Κατοικιδια

H Νέα Ζηλανδία θα εξαφανίσει αρουραίους, γάτες και κάτι ψιλά

Αλλά υπάρχει εξήγηση για την περίεργη απόφαση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ελεύθερη από θηρευτές» το πολύ μέχρι το 2050 πρέπει να είναι ολόκληρη η Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσε χτες Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Τζον Κι.

Λεπτομερέστερα, ο «πόλεμος» κηρύχτηκε στους αρουραίους, τις γάτες, τα οπόσουμ και τις ερμίνες, ξενόφερτα αρπακτικά, η δράση των οποίων διαλύει το τοπικό οικοσύστημα. Μέχρι την άφιξη των Ευρωπαίων, λίγους αιώνες πριν, κανένας μεγάλος θηρευτής δε ζούσε στη Νέα Ζηλανδία. Απομονωμένη γεωγραφικά από τον υπόλοιπο πλανήτη για 80 εκατομμύρια χρόνια, η νησιωτική χώρα έχει ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών που πλέον κινδυνεύουν. 

Οι αρουραίοι έφτασαν σαν λαθρεπιβάτες μέσα από πλοία, οι γάτες ήρθαν σαν κατοικίδια, ενώ τα οπόσουμ και οι ερμίνες μεταφέρθηκαν για την παραγωγή γούνας. Με τον καιρό, οι απόγονοι αυτών των ζώων πολλαπλασιάστηκαν και, όσα δεν ήταν ήδη άγρια, αγριοποιήθηκαν.

Οι τέσσερις παραπάνω θηρευτές, στους οποίους κηρύχτηκε πόλεμος, σκοτώνουν 25 εκατομμύρια πουλιά / χρόνο. Ανάμεσά τους το κίουι (φωτογραφία), ένα εδαφόβιο ενδημικό, που αποτελεί σύμβολο για τη χώρα, του οποίου ο πληθυσμός έχει πέσει στα 70.000 άτομα.