- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Άρης Κωνσταντινίδης: αφιέρωμα στον μεγάλο αρχιτέκτονα - στοχαστή
Μία αφήγηση και μία ταινία συνεντεύξεων στην Ακαδημία Αθηνών
Το αφιέρωμα του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής στον παλιό της μαθητή που σημάδεψε την ελληνική αρχιτεκτονική
Ο Άρης Κωνσταντινίδης έχει σημαδέψει την ελληνική αρχιτεκτονική και έχει αναγνωριστεί ως γενάρχης του μεταπολεμικού μοντερνισμού στην χώρα μας. Τον ενδιέφερε να χτίσει πρώτα από όλα μία "ωραία ζωή", με οικοδομήματα απλά, λιτά, με βάση το αναγκαίο και χωρίς περιττές φλυαρίες.
Για εκείνον αφετηρία υπήρξε η ανώνυμη αρχιτεκτονική του παρελθόντος ή «Θεόχτιστη», όπως την αποκαλούσε, με τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου να φροντίζουν να κατασκευάζουν τα σπίτια τους έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους, χωρίς όμως να απομακρύνονται από τη φύση. Κατά παρόμοιο τρόπο, φρόντισε και ο ίδιος να φτιάξει τα δικά του «δοχεία ζωής», παίρνοντας τους αφαιρετικούς τύπους του μοντερνισμού και εφαρμόζοντάς τους για την ανασύνθεση αντίστοιχων τύπων του αρχαίου μεγάρου, μιας διαβάθμισης δηλαδή των χώρων που ξεκινούσε από το υπαίθριο, συνέχιζε στο ημι-υπαίθριο, πήγαινε στο πιο κλειστό με μεγάλα ανοίγματα και κατέληγε στο εντελώς κλειστό με μικρότερα ανοίγματα.
Η χρυσή του εποχή επαγγελματικά ήρθε περίπου την ίδια περίοδο που ερωτεύτηκε την γλύπτρια Ναταλία Μελά, την γυναίκα που έμελε να παντρευτεί και με την οποία έκανε δύο παιδιά, τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη και την Αλεξάνδρα Τσουκαλά. Κατά την δεκαετία 1957 με 1967 βρέθηκε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΟΤ και σχεδίασε κάποια από τα πιο γνωστά του κτήρια, ανάμεσά τους τα περίφημα ξενοδοχεία «Ξενία», από τα οποία το πιο εμβληματικό είναι αυτό της Καλαμπάκας, το εξοχικό στην Ανάβυσσο και το σπίτι στο Μετς.
Ο ίδιος το 1990, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του και κάποια έτη μετά την αποχώρησή του από τον ΕΟΤ, ζώντας την απόρριψη από πελάτες που προτιμούσαν κτήρια που «φωνάζουν» και την γενικότερη αντιμετώπισή του ως ουτοπιστή για την προσκόλληση στις αρχιτεκτονικές του αξίες, έγραψε για τα έργα της χρυσής του δεκαετίας: «Αν ήτανε να μου ζητούσανε τώρα να χτίσω ένα σπίτι, ένα ξενοδοχείο, ένα μουσείο, μια πολυκατοικία, θα τα έκανα, όλα αυτά, με τον ίδιο τρόπο, ίδια και απαράλλαχτα, όπως πριν 20 ή 30 χρόνια. Όχι γιατί στέρεψε το μυαλό μου και δεν έχω να πω κάτι το πιο «σύγχρονο» ή το πιο «προχωρημένο», αλλά γιατί οι ιδέες που είχα τότες είναι ακόμα τόσο φρέσκες και δροσερές σήμερα (μετά από 20 ή 30 χρόνια), όπως το σύκο που θα έκοβα σήμερα το πρωί από το δέντρο του για να το φάω με ανείπωτη ευχαρίστηση και χαρά».
Τώρα, 29 χρόνια μετά τον θάνατο του, η Βαρβάκειος Σχολή, το γυμνάσιο που φοίτησε στα εφηβικά του χρόνια, και ο Σύλλογος Αποφοίτων της έρχονται να τιμήσουν την ζωή και το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη, το αφιέρωμα και το αφηγηματικό μέρος επιμελείται η Αιμιλία Βλαχογιάννη (Επίτιμο μέλος Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής). Την Δευτέρα 27 Μαΐου στην Ακαδημία Αθηνών στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο η εκδήλωση «Το οδοιπορικό ενός Αρχιτέκτονα – Στοχαστή», η οποία θα φωτίσει διάφορες πτυχές του μεγάλου αρχιτέκτονα.
Ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός -κι αυτός παλιός απόφοιτος της Βαρβακείου-, θα βρεθεί εκεί, για μία αφήγηση βασισμένη σε αποσπάσματα από τα συγγράμματα του Άρη Κωνσταντινίδη, ενώ αυτή θα συμπληρωθεί από μία ταινία συνεντεύξεων για τις μνήμες και τις απόψεις σχετικά με τον αρχιτέκτονα, στις οποίες θα συναντήσουμε και αυτές των παιδιών του. Μαζί με αυτούς, θα δούμε να μιλάνε και ο Διονύσης Καψάλης, ο Σταύρος Πετσόπουλος, ο Γιάννης Σαΐτας, ο Αλέξης Χατζηδάκης και ο Γιώργος Χατζημιχάλης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit
«Είναι δυνατόν να κάνεις αρχιτεκτονική και να μην είσαι ασκητής;»
Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται
Ο Kirios Criton ξετυλίγει το κουβάρι μιας πανάρχαιης ελληνικής ιστορίας που φτάνει ως το σήμερα
Ακολουθώντας τα απλά βήματα του Chat in Color έφτιαξαν το σπίτι των ονείρων τους
Στόχος είναι ένα πιο βιώσιμο μέλλον, όπου ο άνθρωπος θα βρίσκεται σε πλήρη σύνδεση με το περιβάλλον του
Ένα καλειδοσκόπιο μεταφέρει το φυσικό φως στο εσωτερικό του κτηρίου για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα
Εμπνευσμένοι σχεδιαστές που καθόρισαν τις εποχές τους και επηρεάζουν μέχρι σήμερα με το έργο τους
«Στόχος μας, η παραγωγή αρχιτεκτονικής που κατανοεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.