Design & Αρχιτεκτονικη

Αθηναϊκή ριβιέρα

Η πόλη κατευθύνεται νότια

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 500
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78922-176233.gif

Η Αθήνα αλλάζει και κατευθύνεται νότια, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Ελληνικό, νέα κτίρια με φουτουριστικό σχεδιασμό, ανάπλαση της παραλιακής... η πυξίδα της πόλης δείχνει προς θάλασσα, όπου ο πολιτισμός θα συναντά την αναψυχή. Ο παραλιακός νότος θα θυμίζει καράβι κι εμείς είμαστε ανυπόμονοι για την επιβίβαση.


Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το έργο που θα αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη

image

Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος

Η ανάθεση του έργου στο διάσημο αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και τα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για το πάρκο Σταύρου Νιάρχου των 170.000 τ.μ. στο οποίο θα στεγαστούν η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι σίγουρα οι βασικοί λόγοι που μας κάνουν χαρούμενους. Όμως, αξίζει να μείνουμε στον τρόπο που τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα αλλά και στο πώς το επικοινωνούν σε εμάς, τους μελλοντικούς «θεατές», μέσω των οργανωμένων επισκέψεων στο εργοστάσιο και των υπέροχων φωτογραφιών του Γιώργη Γερόλυμπου. Έτσι χτίζεται η προσμονή και η αγάπη για ένα κεφαλαιώδους αξίας πολιστικό και εκπαιδευτικό έργο. -Δ.Μ.

image

Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος


Sparch Σακελλαρίδου / Παπανικολάου

Η πόλη αλλάζει. Στρέφεται προς τη θάλασσα. Ανοίγεται.

image

Μέγαρο Καρατζά, Εθνική Ασφαλιστική, Πύλη του Αστέρα, Νέο Κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, με διεθνή βραβεία, πολλά Α΄ βραβεία σε διαγωνισμούς, διεθνείς εκθέσεις, δημοσιεύσεις... Το δυναμικό αρχιτεκτονικό γραφείο συνεχίζει να δίνει νέο πρόσωπο στην πόλη υλοποιώντας αυτή την εποχή ένα σημαντικό νέο project κοντά στη νέα Όπερα και τη Βιβλιοθήκη.

Η Ρένα Σακελλαρίδου μας λέει...

Για μένα δύο είναι τα μοναδικά στοιχεία της Αθήνας: το ιστορικό της κέντρο και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου. Η Αθήνα, ξεπερνώντας σταδιακά την εσωστρέφεια μιας πρωτοφανούς κρίσης, στρέφεται προς τη θάλασσα. Αποκτά αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζει τις δυνατότητές της και ανοίγεται.

Η δική μας σχέση με την Αθήνα ξεκίνησε μέσα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου με το Μέγαρο Καρατζά, και πρόσφατα με το Νέο Κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, σταδιακά μας οδήγησε στη Συγγρού με την Εθνική Ασφαλιστική και, βέβαια, σε ένα από τα ωραιότερα μεσογειακά τοπία του παραλιακού μετώπου με την Πύλη του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η Πύλη σηματοδότησε επίσης μια στροφή σε μια γεωμετρία ρευστή και μια σχέση με την αρχιτεκτονική βιωματική και βαθιά προσωπική.

Σήμερα ζω το άνοιγμα της πόλης στη θάλασσα μέσα από το έργο αυτό που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Βραβείο κλειστού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ήταν σημαντική πρόκληση λόγω της θέσης του τόσο κοντά στην Όπερα και τη Βιβλιοθήκη, που υλοποιούνται στο Φάληρο, και βέβαια της δυνατότητας που πρόσφερε να τολμήσει κανείς.

Όταν σχεδιάζεις, η πρώτη αφετηρία, η πρώτη συνειρμική αναφορά, είναι σημαντική. Στο συγκεκριμένο κτίριο ξεκίνησε με μια ιδέα που σταδιακά μετασχηματίστηκε σε αρχιτεκτονική σύνθεση και αφορούσε ένα θαλάσσιο ταξίδι. Ένα θαλάσσιο ταξίδι είναι ένας προορισμός, ένας ορίζοντας, δηλαδή, και μια κατεύθυνση. Το concept, επομένως, γεννήθηκε αρχικά από δύο βασικές χειρονομίες, χωρίς πρόθεση για οποιαδήποτε εικονική αναφορά. Δουλεύοντας όμως με μια ευέλικτη non finite φόρμα, το κτίριο, παρά το μέγεθός του, φαίνεται σαν να αιωρείται. Δίνει την εντύπωση ότι κινείται μέσα σε ρευστό, στον αέρα ή στη θάλασσα. Το αν τελικά φέρνει στο νου κάτι από καράβι, σίγουρα δεν ήταν συνειδητό την ώρα του σχεδιασμού. Συνειδητή ήταν μόνο η ανάγκη και η βαθιά επιθυμία για αρχιτεκτονική, για χώρο, υλικότητα και μορφή.


Επιχείρηση Ελληνικό

Μεγαλεία στο πρώην αθηναϊκό αεροδρόμιο

image

image

Τα σχέδια της Lamda Development και της Foster+Partners για το πρώην αεροδρόμιο είναι μεγαλεπήβολα. Αμμουδιά 1 χλμ. στον Άγιο Κοσμά, μαρίνα για μικρά σκάφη, ενυδρείο, ξενοδοχεία, Mall και Ναυτικός Όμιλος. Σχολές και φοιτητικά campus, ιδρύματα υγείας και συνεδριακό κέντρο, με γήπεδο γκολφ, ξενοδοχεία, παιδικές χαρές, γήπεδα, πλατείες, 50 χλμ. πεζόδρομους και άλλα 50 ποδηλατόδρομους. Το κυρίαρχο στοιχείο ωστόσο είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο 200 εκταρίων, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Σημαντικά ιστορικά κτίρια όπως το East Terminal Building του Saarinen και τα Hangars θα μετατραπούν αντίστοιχα σε Εκθεσιακό Κέντρο και National Aviation Museums. Μεγαλεία; Έτσι φαίνεται.

image

image


Βόλτα δίπλα στη θάλασσα

Αρχίζει η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου

image

Φωτό: John Yorke

Είναι η ακτογραμμή που μπορεί να κλέψει τις καρδιές των φίλων του μεσογειακού τουρισμού και να κάνει την Αθήνα αυτόνομο προορισμό. Σύμφωνα με την πρόταση «Αθηναϊκή Ριβιέρα», που σχεδίασαν οι G Design Studio και η Βίβιαν Ευθυμιουπούλου, η ιδέα ανακεφαλαιώνει τα στοιχεία που έχουν θεωρηθεί ουσιαστικά για την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου τα τελευταία χρόνια. Ιστορία της τουριστικής και της πολεοδομικής ανάπτυξης της περιοχής, στρατηγικές του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, αλλά και προγράμματα όπως αυτό του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα. Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» συμπυκνώνει τρία δομικά στοιχεία: Παραλίες - Αναψυχή - Πολιτισμός. Περιμένουμε τη βόλτα, λοιπόν!


Παραλιακή Σουνίου

Η ατέλειωτη μεγάλη βόλτα δίπλα στη θάλασσα

Έχεις πάντα την αίσθηση σινεμασκόπ καλοκαιρινού τράβελινγκ σε ταινία του Δαλιανίδη. Κανονικά, παραλία θεωρείται η διαδρομή από το Σούνιο μέχρι το Φάληρο και από την άλλη πλευρά, από το Σούνιο μέχρι τον Ωρωπό. Ανέκαθεν οι κάτοικοι των γόνιμων γύρω περιοχών της Αττικής παραλίας ονομάζονταν Παράλιοι ή Πάραλοι. Και πάντα οι Αθηναίοι έτρεχαν να ανακαλύψουν και να απολαύσουν τις παραλίες, μυστικές ή πλημμυρισμένες από κόσμο, που θα συναντούσαν στη μεγάλη αττική τους βόλτα: Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λεγρενά. Μέχρι το Λαύριο μπορείς να ανακαλύψεις 4-5 τουλάχιστον παραλίες χωρίς ξαπλώστρες και «μαμά-κοίτα», μακριά από θορύβους και πασαρέλες. Στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου (στην περιοχή της Καμάριζας) θα ανακαλύψεις το «διαστημικό» αρχαίο Έγκοιλον Χάος, ένα ολοστρόγγυλο φυσικό βάραθρο βάθους 55 μ. και διαμέτρου 120 μ. που πιθανότατα δημιουργήθηκε από κατάπτωση της οροφής ενός τεράστιου σπηλαίου. Μπορεί ακόμα να ψάξεις να βρεις και τα βοτανικά απολιθώματα ή την άγρια χλωρίδα της περιοχής και μετά να πας προς το ναό του Ποσειδώνα. Θα έχει φτάσει η ώρα της δύσης. Γ.Ν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.