Health & Fitness

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα 4 Φεβρουαρίου

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ο καρκίνος είναι είναι μια προσωπική ιστορία για όλους μας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου © Klaus Nielsen/Pexels

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αποτελώντας μία ημερομηνία-ορόσημο για ολόκληρη την ογκολογική κοινότητα, τους ασθενείς και τους οικείους τους. 

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ο καρκίνος είναι είναι μια προσωπική ιστορία για όλους μας

«Κάθε ιστορία είναι διαφορετική. Αλλά σε κάθε ιστορία για τον καρκίνο υπάρχει μια έκκληση για δράση» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, «Διασφάλιση Ίσης Πρόσβασης για Όλους: Καρκίνος στις Γυναίκες - Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου» και σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της ασθένειας είναι προτεραιότητα αυτής της Επιτροπής.

«Από πέρυσι, έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Κέντρων και Δικτύων για τον Καρκίνο σε κάθε κράτος μέλος. Μέχρι το 2025, θα συνδεθούν όλοι στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Καρκίνου. Στόχος του είναι να αναβαθμίσει τη φροντίδα του καρκίνου στα κράτη μέλη και να βελτιώσει την κινητικότητα των ασθενών. Γιατί όλοι στην Ευρωπαϊκή μας Ένωση θα πρέπει να λαμβάνουν τη θεραπεία για τον καρκίνο που χρειάζονται, ειδικά για σπάνιες ή περίπλοκες καταστάσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας και δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να τον πετύχουμε» επισήμανε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Υπογράμμισε επίσης την οπισθοδρόμηση στην οποία οδήγησε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Εκτιμάται ότι εκατό εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου δεν πραγματοποιήθηκαν. Έως και ένας στους δύο ανθρώπους με συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκε επειγόντως για διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να μην έχουν διαγνωστεί στην Ευρώπη. Και μεταξύ των ασθενών που γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο, ένας στους πέντε εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη χειρουργική θεραπεία ή τη χημειοθεραπεία που χρειάζεται επειγόντως. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο. Μαζί με τα κράτη μέλη μας, εργαζόμαστε σκληρά για να μειώσουμε τις καθυστερήσεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Γιατί αυτά δεν είναι απλά νούμερα. Μιλάμε για αυτούς που αγαπάμε και για τη δική μας υγεία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε παράλληλα στις νέες δράσεις της Κομισιόν με πρώτη την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Σήμερα θέτουμε τον στόχο να εμβολιαστούν το 90% των κοριτσιών στην ΕΕ έως το 2030 κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Και θα αυξήσουμε σημαντικά τον εμβολιασμό των αγοριών. Θα υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη με πόρους από το πρόγραμμα EU4Health και άλλα μέσα. Αλλά θα συνεργαστούμε και με την κοινωνία των πολιτών. Είναι σημαντικό να διαδώσουμε τη λέξη: Ο HPV είναι ένας σοβαρός κίνδυνος, αλλά έχουμε τη λύση. Και χωρίς τον HPV, έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο. Είναι στα μέτρα μας. Ας κινηθούμε λοιπόν» τόνισε.

«Η δεύτερη εμβληματική δράση είναι το Μητρώο Ανισότητας Καρκίνου» προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «σε αυτόν τον αγώνα δεν μετράει μόνο η αντοχή, αλλά και η δικαιοσύνη. Θα εντοπίσει τάσεις και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιοχών, ώστε να μπορέσουμε να στοχεύσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας. Δεν είναι σωστό μια γυναίκα που ζει σε μια γωνιά της Ευρώπης να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μαστού από ό,τι αν ζούσε αλλού στην Ευρώπη».

«Ο καρκίνος είναι μια προσωπική ιστορία για όλους μας» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μείωση της θνητότητας από καρκίνο κατά 50% θέλει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την επιθυμία του για μείωση στις ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 50% του ποσοστού θνητότητας από καρκίνο τα επόμενα 25 χρόνια.

Το πρόγραμμα αυτό, με την ονομασία «Cancer Moonshot», ήταν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, της οποίας προΐστατο ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος και έχει στόχο να βελτιώσει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει τη μάχη αυτή ως κάτι πολύ προσωπικό, καθώς ο γιος του Μπο πέθανε το 2015 σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο. Τότε ήταν που ο Μπάιντεν ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία τώρα θέλει «να αναβιώσει», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η θνητότητα από τον καρκίνο έχει ήδη μειωθεί κατά 25% τα τελευταία 20 χρόνια χάρη στη μείωση του καπνίσματος, αλλά και στη βελτίωση των θεραπειών και την πιο έγκαιρη διάγνωση. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες και να βελτιώσει τη θεραπεία που προσφέρεται στους ασθενείς.

Στόχος είναι «να τελειώσουμε με τον καρκίνο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα», υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν ελπίδες για εξελίξεις στην έρευνα χάρη στην τεχνολογία αγγελιoφόρου RNA που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια εμβόλια κατά της covid-19. Αυτή ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον «για να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίζει τις χαρακτηριστικές μεταλλάξεις των καρκινογόνων κυττάρων» και στη συνέχεια «να τους επιτίθεται προτού καν εμφανιστούν όγκοι», επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του «Cancer Moonshot» θα δημιουργηθεί μια ομάδα αρμόδια για τον καρκίνο από αξιωματούχους από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να συντονίζει τις δράσεις της κυβέρνησης, ενώ ο Λευκός Οίκος θα διοργανώσει μια σύνοδο με τη συμμετοχή πολλών παραγόντων και θα εγκαινιάσει έναν ιστότοπο.

Περίπου 9,5 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας covid-19, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.