- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί ο κορωνοϊός χτυπά τους παχύσαρκους - Η νόσηση και το βάρος
Η προτίμηση που φαίνεται να έχει ο ιός στα λιποκύτταρα - Τι δείχνει έρευνα
Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει ότι ο ιός προτιμά περιοχές με λίπος.
Η παχυσαρκία είναι παράγοντας που επιβαρύνει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς ο ιός δείχνει να προτιμά να πολλαπλασιάζεται σε περιοχές όπου υπάρχει αρκετό λίπος. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιτίθεται απευθείας στα λιποκύτταρα.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται εντός του λιπώδους ιστού, στα οποία ο ιός δείχνει να έχει προτίμηση.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Βασιλική Βασιλείου (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα σημεία της μελέτης αυτή.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ εξέτασαν λιπώδη ιστό από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση, για να διερευνήσουν εάν θα μπορούσε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Εξέτασαν μάλιστα διάφορους τύπους κυττάρων, όπως ώριμα λιποκύτταρα, πρόδρομα λιποκύτταρα, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που εδράζονται στον λιπώδη ιστό και ονομάζονται μακροφάγα.
Διαπιστώθηκε ότι τα ώριμα λιποκύτταρα μπορούν να μολυνθούν, αν και δεν παρουσίασαν υπερβολική φλεγμονή. Ωστόσο, ορισμένα μακροφάγα μολύνονται σημαντικά και οδηγούν σε μεγάλη φλεγμονώδη απόκριση, που επεκτείνεται και στο υπόλοιπο σώμα. Τα πρόδρομα λιποκύτταρα δεν μολύνθηκαν, αλλά έδρασαν συνεργικά στη φλεγμονώδη απόκριση.
Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν λιπώδη ιστό από σώματα ασθενών που απεβίωσαν από COVID-19. Ανευρέθηκε ο ιός στο λίπος γύρω από διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και το ήπαρ.
Αυτό θα μπορούσε να συσχετιστεί με την πολυοργανική βλάβη που παρατηρείται σε κάποιους ασθενείς με COVID-19. Ο κορωνοϊός φαίνεται να διαφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, να επιτίθεται στον λιπώδη ιστό και εν μέρει να τον καταλαμβάνει. Αυτό του επιτρέπει να αναπαραχθεί εκεί, αλλά και να πυροδοτήσει σοβαρή ανοσολογική απόκριση που αφορά τελικά όλο το σώμα. Μάλιστα, μπορεί να συντελεί και στην εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά από τη λοίμωξη, ένα σύνδρομο που είναι γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως «long COVID».
Τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από κορωνοϊό.
Τον Οκτώβριο είχε δημοσιευτεί έρευνα για το πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη λοίμωξη COVID-19.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.