- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μπριζόλες από 3D printer - Ποιο θα είναι το κρέας του μέλλοντος
Αναπτύσσεται η τεχνολογία που θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα του φαγητού
Εξελίσσεται η παραγωγή των «ηθικών τροφίμων» που θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα του φαγητού - Το κρέας από βλαστοκύτταρα και τρισδιάστατους εκτυπωτές.
Με τη σπατάλη τροφίμων να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, εξετάζεται σοβαρά η παραγωγή των λεγόμενων «ηθικών τροφίμων», εκείνων δηλαδή που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.
«Μιλάμε πλέον για την ακεραιότητα τροφίμων, το λεγόμενο product integrity. Δηλαδή ένα προϊόν πρέπει να είναι "ηθικό", να μην βλάπτει το περιβάλλον. Με τις αγορές κρέατος της Κίνας και της Ινδίας να διευρύνονται, παρατηρείται αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν στρέψουμε τη διατροφή μας σε λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα, δηλαδή δεν τρώμε μοσχαρίσιο κρέας, δεν τρώμε χοιρινά, δεν τρώμε προϊόντα εντατικής καλλιέργειας που είναι τα σιτηρά, θα σώσουμε τον πλανήτη με αυτόν τον τρόπο», τονίζει ο επιστήμονας τροφίμων και βιολόγος, Νίκος Γδοντέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΟΗΕ: Οι διατροφικές αλλαγές θα σώσουν τον πλανήτη
Ο ΟΗΕ σε νεότερη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα επεσήμανε πως με τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων, τη μείωση σπατάλης τροφίμων και τη μετάβαση σε φυτικές διατροφικές συνήθεις, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως και οχτώ γιγατόνους ετησίως.
Αποτελεί άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής που συμβαίνει το γεγονός ότι πληθαίνει η παρουσία στα ψυγεία και στα ράφια των σούπερ μάρκετ των προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεϊνες, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα τυριού.
Κρέας από 3D εκτυπωτή - Ο παράγοντας του κόστους
Ταυτόχρονα, σε χώρες όπως η Αμερική, το Ισραήλ και η Ιαπωνία εδώ και μερικά χρόνια έχουν ξεκινήσει μελέτες και πειράματα για παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ό,τι έχει να κάνει με αυτή τη νέα τάση, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα και το αποτύπωμα άνθρακα του φαγητού. Αντί να εκτρέφονται αγελάδες και μοσχάρια, εξετάζεται η ανάπτυξη υποκατάστατων μπριζόλας από μάζες κυττάρων. Τα προϊόντα αυτά παίρνουν μορφή με τη βοήθεια των τριδιάστατων εκτυπώσεων. Όλα δείχνουν πως το κόστος της τροφής δεν θα χαμηλώνει αλλά θα ανεβαίνει συνέχεια. Οπότε θα πρέπει να αναπτυχθούν υποκατάστατα της σημερινής διατροφής τα οποία θα είναι φτηνά για τον κόσμο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ασφαλές καταφύγιο για οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της νοσηλείας των παιδιών τους
Η γαλοπούλα και τα συνοδευτικά της
Συνηθισμένη η περιστασιακή αδυναμία επίτευξης στύσης
Πώς το συνθετικό βακτήριο μπορεί να καταλάβει το ανθρώπινο σώμα και γιατί κάποιοι το συγκρίνουν με τον πλοκή του Last Of Us
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Η εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερο από μισό αιώνα στη χώρα μας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Εργαλεία και τεχνικές για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Μια απόδειξη ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων
Η λειτουργία της ούρησης πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας
Οι επιλογές προϊόντων και οι πρακτικές περιποίησης της επιδερμίδας
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση
Νέα εφαρμογή στο smartphone για κινητά
Χρήσιμες συμβουλές για άτομα άνω των 50 ετών
Η προειδοποίηση των γιατρών
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.