- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Κορωνοϊός: «Μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σε βάθος χρόνου»
Αναγκαίος ο εμβολιασμός
Η σοβαρή Covid-19 μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και σε βάθος χρόνου, δείχνει έρευνα με επικεφαλής Ελληνίδα.
Η βαριά νόσος Covid-19 υπάρχει πιθανότητα να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να παράγει τα λεγόμενα αυτο-αντισώματα, τα οποία τελικά μπορούν να επιτεθούν στους υγιείς ιστούς και να προκαλέσουν φλεμονώδεις και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, υπεύθυνη της οποίας είναι Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη βιοπαθολόγο δρα Χρυσάνθη Σκευάκη του Ινστιτούτου Εργαστηριακής Ιατρικής του γερμανικού Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ και τον δρα Πολ Ουτζ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 147 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 και βρήκαν ότι περίπου οι μισοί (50%) είχαν παραγάγει αυτο-αντισώματα στον οργανισμό τους, έναντι μόνο 15% στην ομάδα ελέγχου των 41 υγιών εθελοντών.
Οι επιστήμονες είχαν πάρει δείγματα αίματος κατά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, καθώς επίσης σε διαφορετικές ημέρες νοσηλείας, και έτσι μπόρεσαν να καταγράψουν διαχρονικά την εξέλιξη των αυτο-αντισωμάτων IgG. Διαπιστώθηκε ότι μέσα σε μία εβδομάδα το ένα πέμπτο των ασθενών (20%) είχαν αναπτύξει νέα αυτο-αντισώματα που δεν υπήρχαν κατά την έναρξη της νοσηλείας τους.
Κορωνοϊός - Η ανάγκη εμβολιασμού
Ο δρ Ουτζ επεσήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, καθώς «δεν μπορεί να ξέρει κανείς εκ των προτέρων εάν, όταν αρρωστήσουν με Covid-19, θα είναι μία ήπια περίπτωση. Εάν κάποιος αρρωστήσει βαριά, μπορεί να αποκτήσει πρόβλημα εφ' όρου ζωής, επειδή ο κορωνοϊός μπορεί να διαταράξει την αυτο-ανοσία του».
Προς το παρόν, πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία σε βάθος χρόνου για να γνωρίζουν με βεβαιότητα πόσο χρονικό διάστημα μπορούν τα αυτο-αντισώματα να παραμείνουν στον οργανισμό του ασθενούς, όμως θεωρούν πιθανό ότι είναι δυνατό ένας ασθενής με Covid-19 τελικά να εμφανίσει αυτοάνοσο νόσημα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.