Health & Fitness

Εμβόλιο CureVac: Πέρασε την πρώτη δοκιμή στην τελική ανάλυση

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια mRNA

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο CureVac
Εμβόλιο CureVac © EPA/JEROEN JUMELET

Το γερμανικό εμβόλιο της CureVac, που στηρίζεται σε τεχνολογία mRNA, πέρασε την πρώτη ανάλυση στην τελική δοκιμή.

Καλά νέα ανακοινώθηκαν για το εμβόλιο CureVac, που βρίσκεται στην τελική ευθεία των δοκιμών - αναλύσεων πριν εξεταστεί αν θα λάβει το «πράσινο» φως για χρήση σε εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού πέρασε επιτυχώς την πρώτη ανάλυση της τελικής δοκιμής του από ανεξάρτητους ειδικούς, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολιασθέντων.

Η εταιρεία δεν είναι ακόμη σε θέση να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της λοίμωξης από κορωνοϊό. Αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι «η δοκιμή θα συνεχιστεί για να συλλεχθούν επαρκή στοιχεία, προκειμένου να γίνει μια στατιστικά αξιόπιστη ανάλυση». Παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς η γερμανική εταιρεία, που εδρεύει στο Τίμπινγκεν, θα θεωρήσει ότι διαθέτει επαρκή δεδομένα (αρκετές περιπτώσεις λοίμωξης) για να παρουσιάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της. Πιθανώς, πάντως, αυτό να συμβεί έως το τέλος Ιουνίου.

Γερμανικό εμβόλιο CureVac - Τα πλεονεκτήματά του

Το εμβόλιο δύο δόσεων με την ονομασία CVnCoV, το οποίο είναι επίσης νέας τεχνολογίας mRNA, μπορεί να είναι φθηνότερο σε σχέση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, γι' αυτό πιθανώς θα είναι πιο προσιτό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τους «New York Times».

Ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου εκτίμησαν ότι η παραγωγή 8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων mRNA θα κοστίσει περίπου 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις Pfizer/ΒιοΝΤech, 9,4 δισ. δολ. στη Moderna και μόνο 4,4 δισ. δολ. στην CureVac.

Το CureVac μπορεί να έχει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα αμερικανικά mRNA εμβόλια, καθώς:

  1. Μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο (και όχι σε βαθιά κατάψυξη όπως τα άλλα) για τουλάχιστον τρεις μήνες και
  2. να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου επί 24 ώρες πριν από τη χρήση του.

Πάντως και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna προσπαθούν πλέον να καταστήσουν τα εμβόλια τους πιο σταθερά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αντιλαμβανόμενες ότι αυτό θα διευκολύνει τη χρήση τους, ιδίως σε χώρες με ανεπαρκείς υποδομές.

CureVac: Πότε ξεκίνησε η ανάπτυξη του εμβολίου - Η τελική δοκιμή

Η CureVac ξεκίνησε την ανάπτυξη του εμβολίου τον Ιανουάριο πέρυσι, την αρχική δοκιμή του τον Ιούνιο και την «τυφλή» τελική δοκιμή του (φάσης 2b/3) το Δεκέμβριο 2020 σε περίπου 40.000 εθελοντές σε 10 χώρες της Ευρώπης (25%) και Νότιας Αμερικής (75%).

Η δοκιμή με την ονομασία «Herald» σχεδιάστηκε έτσι ώστε μια εξωτερική επιτροπή ειδικών να αξιολογεί κατά περιόδους τα αποτελέσματα, καθώς ορισμένοι εθελοντές σταδιακά νοσούν με Covid-19. Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί μελετούν κατά πόσο υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια πως το εμβόλιο μπορεί να μην είναι ασφαλές. Η πρώτη ενδιάμεση ανάλυση έγινε όταν 59 εθελοντές είχαν εμφανίσει Covid-19.

Επίσης, η επιστημονική επιτροπή ερευνά πόσοι από αυτούς που αρρωσταίνουν λόγω κορωνοϊού, είχαν εμβολιαστεί με CureVac και πόσοι με εικονικό εμβόλιο (placebo). Αν η δεύτερη ομάδα είναι πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία, αυτό θα δείχνει τον μεγάλο βαθμό προστασίας που παρέχει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.