Έρευνα - Κορωνοϊός: 2 στους 100 στις ΜΕΘ παθαίνουν εγκεφαλικό
Αναλυτικά το πόρισμα της έρευνας του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ
Δύο στους 100 ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό και βρίσκονται σε ΜΕΘ παθαίνουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.
Εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την παραμονή τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παθαίνουν οι δύο στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Εάν πάθουν αιμορραγικό εγκεφαλικό, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει σημαντικά, ενώ το ίδιο δεν ισχύει με το ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθον Φάνινγκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό λόγω πανδημίας- ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για ασθενείς 370 ΜΕΘ σε 52 χώρες, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εντός του 2020 και από τους οποίους οι 2.700 -με μέση ηλικία 53 ετών- είχαν πάθει εγκεφαλικό κατά τη νοσηλεία τους. Οι 59 (ποσοστό 2,2%) είχαν πάθει το εγκεφαλικό εντός της ΜΕΘ και από αυτούς οι 19 (το 32%) είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι 27 (το 46%) αιμορραγικό εγκεφαλικό και οι 12 (το 22%) μη προσδιορισμένο.
Η ανάλυση δείχνει ότι οι ασθενείς Covid-19 με αιμορραγικό εγκεφαλικό έχουν περίπου πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου στη ΜΕΘ σε σχέση με όσους δεν έχουν πάθει εγκεφαλικό, ενώ όσοι έχουν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Από τους ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό σε ΜΕΘ Covid-19, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις (το 72%) πέθαναν, ενώ από όσους είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό μόνο το 15%. Στην περίπτωση των τελευταίων η συχνότερη αιτία θανάτου ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια.
«Το εγκεφαλικό είναι μία γνωστή σοβαρή επιπλοκή της Covid-19, με μερικές μελέτες να αναφέρουν μεγαλύτερη του αναμενομένου συχνότητά της, ιδίως στους νέους ανθρώπους. Όμως, μεταξύ των πιο σοβαρά ασθενών, όσοι εισάγονται σε ΜΕΘ, όπως δείχνει η μελέτη μας, το εγκεφαλικό δεν είναι τόσο συχνό», τόνισε ο Φάνινγκ.
«Για τους ασθενείς με Covid-19 σε ΜΕΘ η μεγάλη μελέτη μας βρήκε ότι το εγκεφαλικό δεν είναι πολύ κοινό και σχετικά σπάνια αποτελεί την αιτία θανάτου. Όμως, η Covid-19 είναι μία νέα νόσος και οι μεταλλάξεις έχουν οδηγήσει σε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, συνεπώς είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετούμε τα εγκεφαλικά σε αυτούς τους ασθενείς. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, μολονότι το ποσοστό των ασθενών με εγκεφαλικό δεν τόσο υψηλό όσο αρχικά νομίζαμε, η σοβαρότητα της πανδημίας σημαίνει ότι ο συνολικός απόλυτος αριθμός ασθενών παγκοσμίως που θα πάθουν εγκεφαλικό, καθώς και οι μακρόχρονες επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια, μπορεί να δημιουργήσουν μία μείζονα κρίση δημόσιας υγείας», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.