Γιώργος Παυλάκης: «Mπροστά μας όλοι οι κίνδυνοι, αν χαλαρώσουμε»
Η Ελλάδα είναι στη μέση του τελευταίου κύματος της επιδημίας, δεν έχει δει ακόμα την κορύφωση, ιδίως η Αττική
Όσα είπε ο Γιώργος Παυλάκης στο Action24 και στον Γιώργο Κουβαρά για το λοκντάουν, τη χαλάρωση των μέτρων, το εμβόλιο AstraZeneca, τον εμβολιασμό με μία δόση
» Έχω θορυβηθεί, δυστυχώς ακούγονται απαράδεκτα πράγματα, που προβάλλονται και από διάφορα Μέσα, ότι τα μέτρα δεν δουλεύουν, δεν χρειάζονται, άρα να ανοίξουμε. Τα μέτρα δουλεύουν, δούλεψαν στο παρελθόν και, στο βαθμό που τηρούνται, δουλεύουν μια χαρά. Τα μέτρα δουλεύουν για αυτό δεν έχει διαλυθεί η Αττική ακόμα. Να πω ότι η Ελλάδα είναι στη μέση του τελευταίου κύματος της επιδημίας, δεν έχει δει ακόμα την κορύφωση, ιδίως η Αττική, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να είναι το τρίτο και φαρμακερό κύμα, και δεν θα πρέπει να αφήσουμε να παρασυρθούν τα νοσοκομεία και όλη η κοινωνία.
» Βλέπω μπροστά μας όλους τους κινδύνους, αν χαλαρώσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να σεβόμαστε τη δύναμη της επιδημίας, σαν φυσικό φαινόμενο που είναι, όπως σεβόμαστε τη δύναμη των σεισμών και των πυρκαγιών. Όταν βρισκόμαστε στη μέση της πυρκαγιάς και μερικοί φωνάζουν, ρίξτε πετρέλαιο, το νερό δεν δουλεύει, αυτό είναι απαράδεκτο, μόνο παρανοϊκοί θα ακούσουν τέτοιες συμβουλές.
» Η κούραση δεν είναι δικαιολογία για τίποτα. Φανταστείτε να πουν οι γιατροί, που παλεύουν αυτή τη στιγμή να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία και να σώσουν ζωές, πως είναι κι αυτοί κουρασμένοι, που είναι, και να πουν θα πάμε διακοπές.
» Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να αναγνωρίσουμε την αναγκαιότητα των μέτρων, του λοκντάουν, της μάσκας, της απόστασης. Των πραγμάτων που ξέρουμε πως δουλεύουν, και η πλειοψηφία των Ελλήνων το έχει καταλάβει αυτό. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της, που είναι η επιβολή. Να θυμίσω ότι μετά τη Θεσσαλονίκη βγήκαν όλοι να τη σταυρώσουν γιατί δεν έκλεισε την πόλη έγκαιρα. Η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη, δεν μπορεί να ολιγωρήσει.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca
» Είναι ατυχές και βλαβερό αυτό που έγινε, αρχίζοντας από τη Γερμανία, ότι πολλές κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι έχασαν ην ψυχραιμία τους. Αυτό είναι πολύ κακό γιατί το ρίσκο του εμβολίου είναι αμελητέο ή και μηδενικό μπροστά στο όφελος, ο κορωνοϊός κάνει από μόνος του θρομβώσεις και το επίπεδο των θρομβώσεων που βλέπουμε στον γενικό πληθυσμό είναι μεγαλύτερο από αυτό των εμβολιασμένων. Δεν υπάρχει κανένα επίπεδο ανησυχίας. Θα το έκανα αύριο, εγώ και η οικογένειά μου, και συμβουλεύω όλους, με καθαρή συνείδηση, ότι αν είναι η σειρά τους να το κάνουν να μη χάσουν την ευκαιρία.
» Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται οι δύο εμβολιασμοί με το ίδιο ακριβώς εμβόλιο. Εμείς και ερευνητικά, αλλά και σε άλλα εμβόλια, κάνουμε τις δύο δόσεις με διαφορετικά. Πολλές φορές, μάλιστα, αλλάζοντας την υφή του εμβολίου, έχεις καλύτερη προστασία. Το Sputnik, για παράδειγμα, είναι δύο εμβόλια σε ένα. Η πρώτη δόση είναι διαφορετικός ιός από τη δεύτερη, ένας έξυπνος τρόπος να φτιάξουν ένα δυνατό εμβόλιο.
Να μην κρατάμε τις δεύτερες δόσεις, ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι
» Αυτό που λέω εγώ είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αγγλίας και του Καναδά, δηλαδή από την πρώτη του Μάη, που θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότερες ευπαθείς ομάδες και οι μεγάλες ηλικίες, οι υπόλοιποι εμβολιασμοί να γίνουν η πρώτη δόση άμεσα σε περισσότερο πληθυσμό με όσα εμβόλια υπάρχουν, ελπίζοντας ότι όσο προχωράει ο χρόνος οι δεύτερες δόσεις θα έρθουν, και να μην τις κρατάμε για τον επόμενο μήνα ως δεύτερες δόσεις.
» Από το Ισραήλ ξέρουμε ότι η πρώτη δόση με το εμβόλιο Pfiser, που είναι το κύριο εμβόλιο που έχουμε στην Ελλάδα, η κάλυψη μετά από 2 εβδομάδες είναι γύρω στα 74 %. Και από τα δεδομένα της Αγγλίας, και βγαίνουν συνεχώς περισσότερα, ξέρουμε ότι αυτό ισχύει και για τα εμβόλια της AstraZeneca, και ξέρουμε επίσης ότι η προστασία διαρκεί για 3 μήνες τουλάχιστον. Οπότε δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για αυτούς που θα κάνουν την πρώτη δόση. Αν και θέλω να υπογραμμίσω ότι το να κάνει κανείς το εμβόλιο δεν σημαίνει τέλος των μέτρων, αυτό ελπίζω να το έχουμε εμπεδώσει. Λοιπόν, τα εμβόλια θα δουλέψουν με όλα τα υπόλοιπα, και όταν έρθουν οι δεύτερες δόσεις, και είναι σίγουρο ότι στο δεύτερο εξάμηνο η παραγωγή των εμβολίων θα βελτιωθεί, θα προχωρήσουμε.
» Να πούμε κι αυτό. Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θέλει να ανοίξει τον τουρισμό στις 14 Μαΐου. Πώς θα το κάνει αν δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι σε καίριες θέσεις; Θα θέλεις να προστατέψεις και τις νεότερες ηλικίες, τον ενεργό πληθυσμό που θα είναι έξω, για να σταματήσεις τη μετάδοση και να κάνεις τον τουρισμός ασφαλέστερο.
» Να δούμε μια στιγμή τα νούμερα γιατί είναι πολύ σημαντικό. Τις ευπαθείς ομάδες τις μέτρησαν στις 250.000, θέλουν μισό εκ. εμβόλια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κάνει 1,2 εκ. δόσεις. Και χρειάζεται γύρω στα 3,5 εκατομμύρια, τουλάχιστον 3,2, για να καλυφθούν αυτά που έχουν ανακοινωθεί για τους 75 και άνω και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να βγαίνουν τα νούμερα αν απαιτούμε να κρατάμε 2 δόσεις για τον καθένα. Πρέπει να δούμε τις ανάγκες, ποια είναι η πιο έξυπνη στρατηγική και να την ακολουθήσουμε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ασφαλές καταφύγιο για οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της νοσηλείας των παιδιών τους
Η γαλοπούλα και τα συνοδευτικά της
Συνηθισμένη η περιστασιακή αδυναμία επίτευξης στύσης
Πώς το συνθετικό βακτήριο μπορεί να καταλάβει το ανθρώπινο σώμα και γιατί κάποιοι το συγκρίνουν με τον πλοκή του Last Of Us
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Η εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερο από μισό αιώνα στη χώρα μας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Εργαλεία και τεχνικές για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Μια απόδειξη ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων
Η λειτουργία της ούρησης πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας
Οι επιλογές προϊόντων και οι πρακτικές περιποίησης της επιδερμίδας
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση
Νέα εφαρμογή στο smartphone για κινητά
Χρήσιμες συμβουλές για άτομα άνω των 50 ετών
Η προειδοποίηση των γιατρών
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.