- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Μόσιαλος-Εμβόλιο Pfizer: Προστατεύει και από τις νέες παραλλαγές
Τα ευρήματα της κλινικής μελέτης
Ηλίας Μόσιαλος: Τι δείχνει μελέτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer / BioNTech έναντι των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Facebook σε νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τέξας, από την οποία προκύπτει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη δυνατότητα εξουδετέρωσης των παραλλαγμένων ιών από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νature Medicine» και αφορά την προστασία που παρέχει το συγκεκριμένο εμβόλιο απέναντι στις δύο νέες παραλλαγές του κορωνοϊού. «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη δημοσιευμένη μελέτη που δείχνει πως το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει προστασία και στις νέες παραλλαγές. Να θυμόμαστε όμως πως η μελέτη είναι εργαστηριακή. Δεν πρόκειται δηλαδή για ασθενείς που ‘κόλλησαν’ τις παραλλαγές μετά τον εμβολιασμό», σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
Tο εμβόλιο της Pfizer προσφέρει προστασία και στις νέες παραλλαγές. Δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Νature Medicine η μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου του Τέξας για την προστασία του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech έναντι σε κάποιες από τις αλλαγές, που έχουν οι 2 νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που μας απασχολούν.
Η μελέτη ασχολήθηκε με μεταλλάξεις και αλλαγές που εμφανίζονται στη βρετανική και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Χρησιμοποιήθηκαν 20 κλινικά δείγματα (αίματος) από πρώην εμβολιασθέντες με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech έναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού, για να διαπιστώσουν εάν τα αντισώματα στο αίμα που δημιουργήθηκαν ως ανοσοαπόκριση στο αρχικό στέλεχος, ‘προστατεύουν’ και από τις αλλαγές. Από τα αποτελέσματα φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη δυνατότητα εξουδετέρωσής αυτών των παραλλαγμένων ιών.
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη δημοσιευμένη μελέτη που δείχνει πως το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει προστασία και στις νέες παραλλαγές. Να θυμόμαστε όμως πως η μελέτη είναι εργαστηριακή. Δεν πρόκειται δηλαδή για ασθενείς που ‘κόλλησαν’ τις παραλλαγές μετά τον εμβολιασμό.
Να πούμε επίσης πως, η μελέτη έχει περιορισμούς: δεν αναλύθηκαν όλες οι πιθανές αλλαγές του ιού σε αυτές τις 2 παραλλαγές και το δείγμα μελέτης δεν ήταν πολύ μεγάλο. Επίσης, δεν υπάρχει ακριβής συσχετισμός της προστασίας έναντι του COVID-19 με τα αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα (γιατί πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως υπάρχει και η κυτταρική ανοσία μετα τη λοίμωξη ή τον εμβολιασμό).
Απαιτούνται δηλαδή περισσότερα δεδομένα - όπως δεδομένα από κλινικές δοκιμές- για να εξάγουμε ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των παραλλαγών του ιού.
Ξέρουμε ήδη από τους πρώτους εμβολιασμούς στο Ισραήλ πως δεν υπήρχε διαφοροποίηση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε όσους κόλλησαν το αρχικό στέλεχος ή τη βρετανική παραλλαγή (πριν αποκτήσουν ακόμα προστασία από το εμβόλιο).
Και θα περιμένουμε και για περισσότερα αποτελέσματα για την νοτιοαφρικανική παραλλαγή.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες εργαστηριακές μελέτες όμως. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση των αλλαγών του SARS-CoV-2 και της πιθανής κλινικής σημασίας τους για τη διατήρηση της προστασίας από τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.