Πώς τα αντισώματα της μητέρας μεταφέρονται στο έμβρυο
Τι αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε
Τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 της μητέρας μεταφέρονται διαπλακουντιακά στο έμβρυο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatriacs.
Τα μητρικά αντισώματα αποτελούν βασικό στοιχείο της νεογνικής ανοσίας. Η κατανόηση της δυναμικής της ανοσιακής απάντησης της μητέρας έναντι του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η μεταφορά αυτών των αντισωμάτων μέσω του πλακούντα αντισώματος μπορούν να βελτιώσουν τη στρατηγική εμβολιασμού των εγκύων. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης στο έγκριτο περιοδικό JAMA Pediatriacs.
Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Συνολικά, 1714 γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 9 Απριλίου και 8 Αυγούστου 2020, ενώ 1471 ζεύγη ορών από τη μητέρα και τον πλακούντα ήταν διαθέσιμα για μετρήσεις του τίτλου των αντισωμάτων. Η διάμεση ηλικία των 1714 γυναικών ήταν 32 (εύρος 28-35), από τις οποίες οι 450 ανήκαν στη μαύρη/μη-ισπανική φυλή (26.3%), οι 879 (51.3%) ανήκαν στη λευκή/μη-ισπανική φυλή, οι 203 (11.8%) στην ισπανική φυλή, 126 (7.3%) στην ασιατική φυλή, και 56 (3.3%) σε άλλη φυλή. Από τις μετρήσεις που έγιναν στους διαθέσιμους ορούς, IgG ή/και IgM αντισώματα ανιχνεύτηκαν σε 83 από τις 1471 γυναίκες (6%) τη στιγμή του τοκετού, ενώ IgG αντισώματα ανιχνεύτηκαν στο πλακουντιακό αίμα στα 72 από τα 83 νεογέννητα (87%).
Δεν ανιχνεύτηκαν IgM αντισώματα σε κανέναν ορό που προερχόταν από πλακούντα, ενώ δεν ανιχνεύτηκαν αντισώματα σε κανένα νεογνό που γεννήθηκε από οροαρνητική μητέρα. 11 νεογνά που γεννήθηκαν από οροθετικές μητέρες δεν εμφάνισαν αντισώματα. Πιο συγκεκριμένα, τα 5 από τα 11 νεογνά (45%) γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν μόνο IgM αντισώματα, ενώ τα 6 από τα 11 νεογνά (55%) γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν σημαντικά χαμηλότερους τίτλους IgG αντισωμάτων συγκριτικά με όσες απέκτησαν οροθετικά νεογνά. Η συγκέντρωση των IgG αντισωμάτων στον πλακούντα σχετιζόταν θετικά με τη συγκέντρωση των αντισωμάτων στη μητέρα, δηλαδή όσο περισσότερα αντισώματα είχε η μητέρα τόσο περισσότερα αντισώματα ανιχνεύτηκαν στον πλακούντα.
Διαπλακουντιακή μετάδοση ανιχνεύτηκε τόσο σε ασυμπτωματικές γυναίκες με παρελθούσα λοίμωξη COVID-19 όσο και αυτές με ήπια, μέτρια ή σοβαρή νόσο COVID-19. Το ποσοστό της μεταφοράς αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο αυξήθηκε όσο αυξήθηκε ο χρόνος από την έναρξη της λοίμωξης COVID-19 ως τον τοκετό. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συνηγορούν υπερ της τακτικής εμβολιασμού των εγκύων έναντι του SARS-CoV-2, όπως έχει ήδη ξεκινήσει σε μερικές χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.