- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γκίκας Μαγιορκίνης: Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Σ. Τσιόδρα
Η πλούσια επιστημονική ζωή του Έλληνα με το σπάνιο ερευνητικό ταλέντο
Το επιστημονικό προφίλ του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη που μας ενημερώνει όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας απουσιάζει.
Πάντα μειλίχιος, έκδηλα μετριοπαθής και, ασφαλώς, ευγενής, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος του πολύτιμου για τη χώρα μας Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι από τα πλέον προβεβλημένα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Αντικαθιστά τον αγαπητό σε όλους καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα στην τακτική επίσημη ενημέρωση για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας βρίσκεται σε άδεια.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αποφοίτησε το 2004 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης (MSc) στη Βιοστατιστική και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Μοριακή Επιδημιολογία Ιογενών Λοιμώξεων (Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία στα νοσοκομεία της Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός», «Λαϊκό» και 401, ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία το 2010, ενώ από το 2010 μέχρι το 2017 εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αρχικά ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Wellcome Trust.
Στη συνέχεια έλαβε διαδοχικά την υποτροφία Marie Curie την οποία διέκοψε για να αναλάβει την κλινική-ερευνητική υφηγεσία του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα, για την προσφορά του στην ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα, έλαβε τους τίτλους του Νεαρού Ερευνητικού Υπότροφου από το Κολλέγιο St.Cross καθώς και του Ερευνητικού Λέκτορα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Από το 2013 μέχρι το 2017 διετέλεσε επιμελητής Κλινικής Ιολογίας στο Τμήμα Αναφοράς Ιων, στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), στο Colindale του Λονδίνου.
Είναι μέλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και υπότροφος του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων (Royal College of Pathology) και της Βασιλικής Ιατρικής Κοινότητας (Royal Society of Medicine).
ΒΡΑΒΕΙΑ
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ιδιαιτέρως ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχει λάβει το βραβείο ιατρικών επιστημών «Ιωάννη Βλυσσίδη» από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και το πρώτο βραβείο Marie Sklodowska-Curie στην κατηγορία Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο.
Για την κλινική του συνεισφορά του στην Ιατρική Ιολογία εκλέχθηκε στην Υποτροφία του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είναι ένας εκ των επικεφαλής του Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης των 100.000 γονιδιωμάτων, στον Οργανισμό Genomics England, και, συγκεκριμένα, ηγείται του τομέα των μεταθετών στοιχείων, ενώ πρόσφατα του ανατέθηκε και ο τομέας Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης για τη νόσο Covid-19.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της Εξελικτικής Ιολογίας στη σύγχρονη Ιατρική.
Έχει περισσότερες των 70 δημοσιεύσεων συμπεριλαμβανομένων εργασιών ως επικεφαλής στα περιοδικά PNAS, Current Biology, PLoS Medicine, και PLoS Pathogens, καθώς και επιστολές στα Science, New England Journal of Medicine και Lancet Infectious Diseases.
Οι εργασίες του έχουν καλυφθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως το BBC, CNN, New York Times και National Geographic.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα ερευνητικά του ευρήματα συγκαταλέγονται η διαλεύκανση της παγκόσμιας εξάπλωσης της Ηπατίτιδας C, η εξάπλωση του ιού HIV/AIDS στον δυτικό κόσμο και η αιτιολογική σύνδεση ενός αρχαίου (ενδογενούς) ρετροϊού με τον εθισμό.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει συνεντεύξεις και έχει παραχωρήσει δηλώσεις του, τους τελευταίους μήνες, σχολιάζοντας τα διεθνή δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου COVID-19, αλλά και για τη φυσιολογία του SARS – COV 2. Εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και περιοδικά διεθνούς φήμης και κυκλοφορίας έχουν φιλοξενήσει τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ενώ πολύ πρόσφατες είναι οι σχετικές δηλώσεις του στην κορυφαία διεθνώς μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Washington Post, σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του SARS – COV 2 στην Ελλάδα.
Σε εκείνες τις δηλώσεις του στην Washington Post, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε με νόημα ότι «όταν ανοίξαμε τον τουρισμό, ανοίξαμε και την οικονομία», ενώ επισήμανε επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόλις 615 εισαγόμενα κρούσματα της νόσου COVID – 19, «είναι πιθανό περίπου άλλα 1.000 – 2.000 εισαγόμενα κρούσματα της νόσου να εισήλθαν στη χώρα, δίχως να ελεγχθούν», κατά τη διαδικασία των σχετικών δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.
Τέλος, στις ίδιες δηλώσεις του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «δεν είναι δραματική» η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID – 19 στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη «σιωπηλή παραίτηση» μία νέα ηθική στον χώρο της εργασίας δημιουργεί τριγμούς
Όταν γυμναστική γίνεται παιχνίδι και ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, τότε τα οφέλη της είναι πάρα πολύ γρήγορα και όχι μόνο σωματικά
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.